× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να βγάλουμε πρόεδρο, να φύγει ο Μητσοτάκης»

«Πολύ καλή ροή ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο» -Έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία στα 11 εκλογικά τμήματα του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2023

«Να βγάλουμε πρόεδρο, να φύγει ο Μητσοτάκης»

Πολύ καλή ροή ψηφοφόρων για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών των μελών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και ένα δύσκολο για τον κόσο του ΣΥΡΙΖΑ ντέρμπι μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας, της Εφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 8 το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου έχουν ανοίξει οι κάλπες στα 11 εκλογικά τμήματα της Λέσβου με τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά να είναι ικανοποιημένα με την προσέλευση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της συντονίστριας Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Δαούση και του πρώην βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού. Μάλιστα η κ. Δαούση εξηγεί ότι είναι λιγότερη η γραφειοκρατία, αφού ψηφίζουν όσοι και όσες είναι ήδη μέλη, χωρίς να γίνονται νέες εγγραφές. Και παραθέτει λεγόμενα των μελών που ψηφίζουν και λένε «Να βγάλουμε πρόεδρο, να φύγει ο Μητσοτάκης».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουρνούς έκανε λόγο για μαζική συμμετοχή, η οποία «δείχνει ότι ο κόσμος που ήρθε την περασμένη Κυριακή έρχεται και σήμερα αποφασισμένος να αλλάξουν τα πράγματα με κυβερνητική πρόταση για την πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν ψηφίσει 190 μέλη μόνο στο εκλογικό κέντρο της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι τα εκλογικά κέντρα της Λέσβου είναι τα εξής:

• Δημαρχείο Αγιάσου
• Αίθουσα Πολιτισμού “Οδυσσέας Ελύτης” – Παπάδος Γέρας
• Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καλλονής
• Πολιτιστικό Κέντρο Κάπης

• Αίθουσα Σινεμά – Μεσότοπος
• Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μυτιλήνης
• Πολιτιστικό κέντρο “Παυλής Στέλιος” – Πέτρα
• Αίθουσα πολιτισμού Βενιαμίν ο Λέσβιος στο Πλωμάρι
• Αίθουσα συνεδριάσεων τοπικού συμβουλίου Πολιχνίτου
• Πρώην ΚΕΠ Αγίας Παρασκευής – Παλαιό δημαρχείο
• Κοινοτικό Γραφείο Ερεσού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη διαφορά στον α' γύρο με τον πρώτο να συγκεντρώνει 44,91% και την δεύτερη 36,18%, ανατρέποντας τα προγνωστικά για νίκη της πρώην υπουργού, δεδομένης της απουσίας προγενέστερης σχέσης του κ. Κασσελάκη με την ελληνική πολιτική ζωή.

Θυμίζουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την προτίμησή τους για τον νέο ή την νέο πρόεδρο, ενώ βαρύνουσα σημασία είχαν οι συμμαχίες των υποψήφιων του πρώτου γύρου. Ο τρίτος Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τη στήριξή του στην 38χρονη υποψήφια. Ο Νίκος Παππάς, που ήρθε τέταρτος στη διαδικασία, δήλωσε στο φαβορί. Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε 1,3%. Από τους βουλευτές που έχουν εκδηλωθεί, διαπιστώνει κανείς ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν μοιρασμένοι, με ένα μικρό προβάδισμα του κ. Κασσελάκη.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν τις τελευταίες κινήσεις τους στη σκακιέρα και έστειλαν μηνύματα με τις πολιτικές τους θέσεις.

Μετά από μία εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης και τον ΣΥΡΙΖΑ κομμένο στα δύο, ζητούμενο της επόμενης μέρας την ενότητα, καθώς προηγήθηκε μπαράζ επιθέσεων σε βάρος της πρώην υπουργού, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προσβολές και fake news.

Το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάγκασε τους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, να στείλουν μήνυμα τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η σημερινή αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι ανοιχτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του.

Στοίχημα για τη διαδικασία και για τα επιτελεία των δύο μονομάχων παραμένει η προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία την προηγούμενη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ με το ασφαλές αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου δύο ώρες μετά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης