× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H κατάρα των αριθμών

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2020

H κατάρα των αριθμών

H Ελλάδα μπήκε στο 2020 διχασμένη συζητώντας για το μεταναστευτικό που δυστυχώς επιδεινώνεται σκληραίνει την στάση της πιστεύοντας ότι έτσι θα ενισχύσει το πολιτικό της κεφάλαιο θα πετύχει αυξημένη χρηματοδότηση και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αναπλ. Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος από την Βιέννη περιέγραψε την Α .Μεσόγειο σαν ευάλωτο μέτωπο της ΕΕ συμφώνησε με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και με την μετατροπή των κέντρων υποδοχής σε φυλακές.Η σκληρή γλώσσα και τακτική της κυβέρνησης οδηγεί δυστυχώς σε μια ασθενή αντίληψη της πραγματικότητας .

Στην πολιτική ο ρόλος της μετανάστευσης δεν καθορίζεται από τις ροές τα νούμερα και τα χρονοδιαγράμματα της κάθε κυβέρνησης αλλά από τις απόψεις και τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης στις τοπικές κοινωνίες.
Οι εικόνες της εξαθλίωσης των συγκρούσεων των εξεγέρσεων στην Μόρια πετυχαίνουν ένα και μοναδικό σκοπό την επικράτηση του φόβου της δαιμονοποίησης και της ξενοφοβίας για την κοινή γνώμη .

Η ΕΕ προτιμάει σήμερα μια μία ήρεμη και ειρηνική ουδέτερη ζώνη στα Δυτικά της σύνορά πάρα μία πυρκαγιά μια ένταση και μία αναταραχή που θα προκαλεί αισθήματα ενοχής στην κοινωνία. Η Ελλάδα άλλωστε συμφωνεί σε όλα δυστυχώς και στην δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης αυστηρά ελεγχόμενης αλλά και επιδοτούμενης από κοινοτικούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως άλλωστε έγραψε και ο Ντάνιελ Χάουντεν στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη έχει πρακτικά τελειώσει ως εγχείρημα τουλάχιστο πολιτικό. Οι πολιτικές της ΕΕ στο μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους και μικρά παιδιά στο βυθό του Αιγαίου στα παγωμένα νερά του Έβρου σε χιλιάδες απόπειρες αυτοκτονίας σε εξεγέρσεις σε φυλακίσεις και σε απελάσεις. Η

κατάρα των αριθμών και των στόχων που έχει βάλει η Ελληνική Κυβέρνηση για την επιστροφή 10 χιλιάδων στην Τουρκία το έτος 2020 καθώς και η φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα οδηγήσει σε αποτυχία βία αναστάτωση και οργή. Η αξιοποίηση της αποτυχίας των στόχων είναι η λατρεμένη τακτική των λαϊκιστών.

Σήμερα οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά .Αυτές εξαρτώνται από τρεις παράγοντες : τον πόλεμο ,την Τουρκία του Ερντογάν και το Ιράν που φιλοξενεί εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τίποτε από όλα αυτά. Η εμπορευματοποίηση των προσφύγων με την κατοχύρωση της κοινής συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας ενθαρρύνει αυτή την λογική. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η Ελλάδα αξιοποιώντας όσες δυνατότητες υπάρχουν θα πρέπει να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο και πρόσβαση σε υγεία παιδεία εργασία .Να σταματήσουν οι πολιτικές μίσους και στοχοποίησης των προσφύγων που επιβάλλουν οι πολιτικές της ΕΕ και των Ελληνικών Κυβερνήσεων .

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενταχθούν στις πόλεις και στα χωριά να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα σε Ελληνικά σχολεία να καταργηθεί στην πράξη η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και να δοθούνε ταξιδιωτικά νόμιμα έγραφα σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν. Μία κρίση που αντιμετωπίζεται με όρους στρατιωτικής επιχείρησης και με αριθμητικές στατιστικές κλείνοντας το μάτι πονηρά σε ακροδεξιές φωνές σίγουρα οδηγεί σε έκτροπα και παλινωδίες .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου