× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πονοκέφαλος του λιμανιού της Μυτιλήνης συνεχίζεται...

Προβληματισμός για την πορεία του έργου της προκυμαίας το οποίο κινείται με αργούς ρυθμούς και ανησυχία από μηχανικούς της πόλης για την αρτιότητα των μελετών. Προχωρούν διορθωτικές μελέτες για το τοιχίο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/10/2023

Ο πονοκέφαλος του λιμανιού της Μυτιλήνης συνεχίζεται...

Τι γίνεται στο έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης; Προχωρούν ή όχι οι εργασίες και τι εξελίξεις θα φέρει η συμπληρωματική μελέτη που απαιτείται μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον αρχικό σχεδιασμό και σχετίζονται με την διέξοδο των νερών της βροχής στην προκυμαία Μυτιλήνης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετούς προβληματισμούς και πονοκέφαλο στην απερχόμενη δημοτική αρχής της πόλης προκαλεί το πολύπαθο έργο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί πιέζοντας στο πλαίσιο του δυνατού τον εργολάβο να ολοκληρώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα τμήματα που αναλαμβάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί έντονος προβληματισμός στο επιτελείο του Δήμου και στις υπηρεσίες καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα τραβήξει σε μάκρος πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις, ωστόσο κανένας  δεν θέλει η προκυμαία να είναι εργοτάξιο για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που αποτρέπει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης και νέας δραστηριότητας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τη μελλοντική πορεία του έργου με μια μελέτη που απαιτεί διορθώσεις από τη μία και από την άλλη με έναν εργολάβο που καθυστερεί σημαντικά τις εργασίες. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το έργο τιναχθεί στον αέρα και ο εργολάβος απομακρυνθεί με κάποιον τρόπο, θα απαιτηθεί επαναδημοπράτηση αφού θεωρείται αμφίβολο αν οι εργολάβοι που ακολουθούν στη δημοπρασία θα δεχθούν να αναλάβουν τη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σενάριο της επαναδημοπράτησης ωστόσο, είναι μάλλον καταστροφικό με δεδομένο ότι θα υπάρξει καθυστέρηση δύο ετών τουλάχιστον στην εξέλιξη του έργου και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την προκυμαία σε αυτή την κατάσταση για πέντε χρόνια ακόμη, το λιγότερο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κολυμβητήριο που πέρυσι τον Οκτώβριο έκανε διάλυση εργολαβίας, ένα χρόνο μετά  είναι σε διαδικασία επαναδημοπράτησης και δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν το 2025.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές των πολιτών και κυρίως των μηχανικών που έχουν διαχειριστεί μεγάλα  έργα στην περιοχή, οι οποίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της ανάπλασης έγινε πολύ πρόχειρα και χωρίς να ληφθούν υπόψη σοβαροί παράγοντες στατικότητας, αντιπλημμυρικά έργα ακόμη και η διατάραξη της λειτουργίας του λιμανιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου Παναγιώτης Πιττός ο οποίος εργάστηκε ως μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για πολλά χρόνια εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και τις ενστάσεις του για τη μελέτη σε διάφορα  επίπεδα.

Όπως τόνισε δεν λαμβάνει υπόψη του το ζήτημα της αισθητικής το οποίο είναι εντελώς υποκειμενικό αλλά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του λιμανιού και της πόλης γενικότερα.

«Το πρώτο πρόβλημα αφορά το τοιχίο που βλέπουμε στο πεζοδρόμιο και το οποίο σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης ή και ισχυρών νοτιάδων στην περιοχή του λιμανιού ή και συνδυασμού των δύο που δεν είναι σπάνιο στη Μυτιλήνη θα αποτελέσει αιτία μεγάλης πλημμύρας και ενδεχόμενων καταστροφών. Δυστυχώς ακόμη και στην τελευταία βροχόπτωση στην πόλη την περασμένη Τετάρτη, η οποία ήταν πολύ μικρή, είδαμε το νερό να λιμνάζει στις άκρες και να μην έχει διέξοδο στο λιμάνι. Αυτό θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα φωτιστικά που έχουν τοποθετηθεί και τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για ένα κεντρικό λιμένα όπως είναι της Μυτιλήνης.

Το  τρίτο πρόβλημα σχετίζεται με τον ποδηλατόδρομο που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα δρόμο βαριάς κυκλοφορίας με όποια προβλήματα θα προκαλέσει μια τέτοια παρέμβαση καθώς και στις χρήσεις του λιμανιού, οι οποίες με το νέο σχεδιασμό περιορίζονται σημαντικά και πλέον πλοιάρια μικρού τονάζ που εξυπηρετούνταν δεν θα είναι δυνατόν να δένουν εκεί.

Το τέταρτο πρόβλημα σχετίζεται με την εδαφική κατάσταση του πυθμένα και αν έχει γίνει σχετικός έλεγχος στα κρηπιδώματα ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στατικότητας. Πολύ φοβάμαι ότι αν φτάσουμε στο επίπεδο των εργασιών στην Πλατεία Σαπφούς θα προκύψουν προβλήματα που δεν τα είχαμε υπολογίσει».

Την ίδια ώρα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης, ξεκινά σειρά συμπληρωματικών μελετών οι οποίες θα κουμπώσουν στην αρχική μελέτη και θα βοηθήσουν κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος που σχετίζεται με το τοιχίο το οποίο θα έχει περισσότερα ανοίγματα κατά μήκος του ώστε να υπάρχει διέξοδο για τα νερά.

Σε κάθε περίπτωση  την καυτή πατάτα του πολύπαθου έργου θα κληθεί να την διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος θα κληθεί μαζί με  τους συνεργάτες του να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της προκυμαίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα