× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πάνω από 8 ευρώ τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στη Λέσβο»

Η παραγωγή της Λέσβου δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 5.000 τόνους αναφέρει ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Παπαδέλλης ο οποίος θεωρεί ότι η απότομη αύξηση στην τιμή απομάκρυνε μεγάλο μέρος των καταναλωτών από το ελαιόλαδο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/10/2023

«Πάνω από 8 ευρώ τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα  στη Λέσβο»

 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την φετινή δύσκολη ελαιοκομική περίοδο για τη Λέσβο όπου η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι καθώς και για την αγορά του ελαιόλαδου και τις τιμές στη Λέσβο έδωσε ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της παραγωγής εμπορίας και τυποποίησης ελαιόλαδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης ο οποίος είναι υπεύθυνος της εταιρείας Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ Ο.Ε, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παπαδέλλης αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση του Λεσβιακού ελαιώνα και στους ψεκασμούς της δακοκτονίας αφού η εταιρεία του είναι μία εκ των δύο της Κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει το έργο στο νησί της Λέσβου.

Μιλώντας για τη φετινή χρονιά ο κ. Παπαδέλλης σημείωσε ότι ήδη από αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ωστόσο σημείωσε η φετινή παραγωγή της Λέσβου θα αγγίξει μόλις το 20% της περσινής χρονιάς.

«Εκτιμούμε περίπου 5.000 τόνους ελαιόλαδο σε όλο το νησί, αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες. Οι ελιές είναι διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές του νησιού για παράδειγμα στην περιοχή της Αργένου έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή και τα δέντρα είναι γεμάτα, στη Θερμή έχουμε ελιές μόνο στον κάμπο και λίγες στον Άγιο Ραφαήλ, σε Γέρα και Πλωμάρι έχουμε ελάχιστες και στο υπόλοιπο νησί είναι διάσπαρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικά οι καιρικές συνθήκες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία έχουν προκαλέσει σοκ στα δέντρα επηρεάζοντας την παραγωγή τους. Από την άλλη η βροχές της άνοιξης βοήθησαν μεν να ανακτήσουν δυνάμεις τα ελαιόδεντρα και να βγάλουν νέο φύλλωμα, όμως το δέντρα δεν είχε δυνατότητα για μεγάλη παραγωγή καρπού».

Μιλώντας για την διαδικασία της φετινής δακοκτονίας ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται σωστά και αποτελεσματικά σε όλο τον ελαιώνα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Κάνουμε αγώνα δρόμου ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται αποτελεσματικά παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς βρίσκουμε πολύ δύσκολα εργάτες που να θέλουν να δουλέψουν στους ψεκασμούς επειδή θεωρούν ότι το ημερομίσθιο είναι χαμηλό. Προφανώς και τα χρήματα δεν είναι πολλά ωστόσο και οι πραγματικές ώρες εργασίας δεν είναι περισσότερες από 2-3 την ήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα τώρα ολοκληρώνεται η τελευταία διαβροχή η οποία εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δακοπροσβολής η οποία τώρα έχει αρχίσει λίγο να γίνεται αισθητή με την πτώση των θερμοκρασιών».

Αναφερόμενος ο κ. Παπαδέλλης στην αγορά του ελαιολάδου με τις αυξημένες τιμές παγκοσμίως σημείωσε ότι οι αυξήσεις αυτές ναι μεν βοήθησαν τον παραγωγό να καλύψει μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους συγκομιδής ωστόσο αποθάρρυναν τον καταναλωτή και τον έστρεψαν σε άλλες λιπαρές ουσίες πιο οικονομικές.

«Η τιμή όπως διαμορφώνεται σήμερα στα ράφια των καταστημάτων είναι κοντά στα 16 – 17 ευρώ το κιλό, και είναι  απαγορευτική για το μέσο καταναλωτή. Έπρεπε να ανέβει η τιμή του ελαιολάδου, ωστόσο εκτιμώ πως μπορούσε να γίνει σταδιακά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παπαδέλλη η τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό ελαιολάδου που ξεκίνησε η νέα περίοδος για τη χώρα μας είναι πολύ υψηλή και η Λέσβος όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει στη Λέσβο αυτή τη στιγμή ο άσσος πωλείται προς 7 ευρώ το κιλό, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα πάνω από 8 ευρώ το κιλό ενώ το βιομηχανικό κοντά στα 5 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τιμές θα είναι σε αυτά τα επίπεδα τη φετινή χρονιά και προσθέτει πως όλες οι ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα απορροφηθούν από την τοπική αγορά και μόνο τα βιομηχανικά ελαιόλαδα θα φύγουν εκτός νησιού αφού δεν υπάρχει μονάδα ραφινερί στη Λέσβου. Σε κάθε περίπτωση προσθέτει η όποια παραγωγή υπάρχει φέτος στη νησί μας θα πουληθεί σε πολύ καλές τιμές για τον παραγωγό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης