× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πάμε για 100.000 Τούρκους τουρίστες μέσα στο 2024»

Ευχάριστα μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή αγορά για τη νέα σεζόν όπου έκλεισε συμφωνία με την Αυστρία για μια πτήση την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/10/2023

«Πάμε για 100.000 Τούρκους τουρίστες μέσα στο 2024»

Στο σχεδιασμό της νέας τουριστικής περιόδου για το 2024 και σε όσα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν για τις τρεις μεγάλες αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε ως προορισμός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηκυριάκος η χρονιά κλείνει με νέο ρεκόρ στους Τούρκους τουρίστες οι οποίοι εξακολουθούν να έρχονται τα Σαββατοκύριακα στη Λέσβο, με αφίξεις από Ευρώπη ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με το 2019 και σημαντικό αριθμό Ελλήνων επισκεπτών οι οποίοι αξιοποίησαν τις επιλογές ακτοπλοϊκής σύνδεσης από τη βόρεια Ελλάδα και τα πολλαπλά δρομολόγια μέσα στο καλοκαίρι.

«Το ζήτημα είναι πως όλα αυτά που έγιναν και τα οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία κυρίως πρακτόρων συναδέλφων και της Ένωσης μας, η οποία δούλεψε πολύ συστηματικά πάνω σε ορισμένα ζητήματα και έφερε καλά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς η στήριξη από  την αυτοδιοίκηση ήταν ελάχιστη, ελπίζουμε ωστόσο αυτό να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια και να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων του νησιού μας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει».

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος αυτή τη στιγμή οι αφίξεις από Τουρκία σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον ο στόχος των 80.000 έως το τέλος του χρόνου είναι εφικτός, ενώ το 2024 όπως σημείωσε μπορούμε να πάμε και για 100.000 αφίξεις.

«Ήδη για την γιορτή του κάστανου έχουμε 2.000 κρατήσεις ενώ μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών αναμένονται και την Πρωτοχρονιά. Από εκεί και πέρα είμαστε μπροστά σε ένα τουριστικό κύμα  12μηνου τουρισμού το οποίο μπορεί να φέρει σημαντικό εισόδημα στον τόπο μας όλο το χρόνο. Πάνω σε αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε με εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας των ανθρώπων αυτών. Για παράδειγμα ο ιαματικός τουρισμός θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης για όλο το χρόνο. Οι Τούρκοι έχουν αγαπήσει το νησί μας και έρχονται συνεχώς ενώ η καλύτερη διαφήμιση φαίνεται ότι είναι οι καλές εντυπώσεις με τις οποίες φεύγουν όσοι μας επισκέπτονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος ελπίζουμε να συμμετέχουμε οργανωμένα ως πράκτορες και ως προορισμός στην τουριστικής έκθεση της Σμύρνης η οποία θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου».

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή αγορά ο κ Χατζηκυριάκος επισήμανε ότι κλείνουμε αυτές τις ημέρες με τα τελευταία τσάρτερ Σκανδιναβών και φαίνεται ότι είμαστε μεν πολύ κοντά στα νούμερα του 2019 ωστόσο και πάλι δεν καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε.

«Το καλό νέο ωστόσο είναι ότι για του χρόνου ανοίγει η Αυστριακή αγορά με μία πτήση την εβδομάδα αρχικά από Μάιο έως Σεπτέμβριο και την προοπτική αν πάει καλά να προστεθούν και άλλες στη διάρκεια της σεζόν. Ήταν μια αγορά που είχαμε έως το 2016 περίπου και επιστρέφει με την προοπτική να παραμείνει αν όλα εξελιχθούν καλά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να ανοίξουμε και την Γερμανική αγορά ωστόσο για το 2024 αυτό είναι μάλλον δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση αφίξεων από την Ευρώπη γίνεται με πιο αργά βήματα σε σχέση με την Τουρκία. Η αγορά αυτή είναι αρκετά πιο σύνθετη και απαιτεί διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης και προβολής. Εάν δεν προσαρμοσθούμε σε αυτά τα δεδομένα δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε. Κάποτε είχαμε 45 αεροπλάνα την εβδομάδα και μπορούσαμε να ανταποκριθούμε άριστα. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και τώρα; Γνωρίζουμε πως ό,τι σταματά είναι δύσκολο να ξεκινήσει ξανά ωστόσο πρέπει να δουλέψουμε σωστά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή. Για το 2024 βλέπουμε αύξηση των πτήσεων και ελπίζουμε να φτάσουμε στα 21 charter την εβδομάδα».

Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά και στις φετινές αφίξεις ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων σημείωσε πως στην πράξη αποδείχθηκε πόσο σημαντική ήταν στη διάρκεια της θερινής περιόδου η αύξηση των δρομολογίων και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.

«Ήταν ένα δικό μας πάγιο αίτημα το οποίο παλέψαμε ως Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων και ως Επιμελητήριο, πάλι χωρίς την βοήθεια και την στήριξη κανενός φορέα από τη Λέσβο. Σε κάθε περίπτωση τα επιπλέον δρομολόγια έφεραν πολύ κόσμο και πολλούς μεμονωμένους τουρίστες που ήθελαν να κάνουν διακοπές στη Λέσβο. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε γκρουπ Ελλήνων κυρίως θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα κρατήσει έως το τέλος του χρόνου. Γενικά οι Ελληνες τουρίστες επέστρεψαν στη Λέσβο και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης