× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα

Μπήκαν στου Μαξίμου Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι, έδωσαν το ψήφισμα και τους υποσχέθηκαν σύσκεψη κάθε 15 ημέρες...

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/1/2020

Στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα

Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα το ψήφισμα των νησιών. Παρόντες οι βουλευτές Λέσβου, της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, Β αντιπρόεδρος της Βουλής- και του ΚΚΕ, κ. Κομνηνάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά και την πρωινή σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας και Μετανάστευσης, ολοκληρώθηκαν, όπως φαίνεται τουλάχιστον για σήμερα οι συσκέψεις στην Αθήνα.

Από τη σύσκεψη στου Μαξίμου

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης επιμένει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης παρά τη μεγάλη συγκέντρωση χτες χιλιάδων κατοίκων των νησιών, επισημαίνοντας μετά τη σημερινή σύσκεψη με Περιφερειάρχη και δημάρχους ότι θα κλείσουν όλες οι ανοιχτές δομές έως το καλοκαίρι του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο περιορισμός των ροών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και η ενίσχυση των μονάδων υγείας των νησιών.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμεραστο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό-Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα . Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος παρέδωσε το ψήφισμα των κινητοποιήσεων της 22ας Ιανουαρίου καθώς και οι Δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Μετά την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει  την σχέση  εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν. Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12:10 Έξω από τη Βουλή για την παράδοση ψηφίσματος οι Δήμαρχοι των νησιών και ο Περιφερειάρχης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης που βρίσκεται μαζί τους μίλησε στο ρ/σ του «Ν» επισημαίνοντας ότι έπαιξε ρολο η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες για τη σημερινή σύσκεψη. Δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας και του εξωτερικού παρακολουθούν το θέμα.

11:55

Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι ολοκλήρωσαν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό και προχωρούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποσχέθηκαν τροπολογία κυβερνητικά στελέχη για τον αυστηρότερο έλεγχο των ΜΚΟ, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη τον Φεβρουάριο...

Καυστικός ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος σχολίασε: «Παραδώσαμε το ψήφισμα. Α, αύξησα και τα μίλια στην κάρτα της Aegean κατά 1100. Αυτά.»

11:00 πμ

Με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και στελέχη υπουργείων συναντιούνται από τις 10.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και οι Δήμαρχοι των νησιών, μεταξύ των οποίων και οι δικοί μας, Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος.

Οι αιρετοί του Βορείου Αιγαίου αναμένεται να παραδώσουν το ψήφισμα, ένα 24ωρο μετά την κινητοποίηση χιλιάδων κατοίκων των νησιών, μεταφέροντας την αγωνία τους για το ότι «κουβαλούν» μόνοι τους το μεγάλο διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα, το προσφυγικό.

Ηθική στήριξη προσφέρουν οι συντοπίτες μας από τον Σύλλογο Αντισσαίων της Αθήνας και το πανό τους ενάντια στη νέα δομή.

Έξω από την κλειστή πόρτα της σύσκεψης και σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μπογδάνος και Χατζηκομνηνός, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Λέσβου, κ.κ. Χατζηγιάννης και Γελαγώτης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Μιχάλης Μαμάκος.

Καυστικά σχολίασε στο facebook ο Περιφερειάρχης για την επίδοση ψηφίσματος: «Δεν το πιστεύω !!! Ανοίγει σε λίγο η πόρτα ! Του Μεγάρου!!! Μόνο την πόρτα της Γεν. Γραμματείας στη Μυτιλήνη δεν καταφέραμε!! (Αθηνα 23.01.2020).»

Διαβάστε εδώ το ψήφισμα των νησιών

Στην ΚΕΔΕ

Ας σημειωθεί ότι τo μεταναστευτικό - προσφυγικό τέθηκε χθες και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου ο πρόεδρος της Ενωσης και δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποστήριξε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να βάλουν πλάτη. «Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη φύλαξη των συνόρων, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία του ασύλου και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μείνουν και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στις πατρίδες τους», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους περιμένουν να σταματήσουν οι ροές μέσω της αυστηρής φύλαξης των συνόρων.

«Αλλά αυτό είναι το μακροπρόθεσμο» σημείωσε, εστιάζοντας στην ευθύνη της κάθε δημοτικής αρχής και στην αναγκαιότητα έμπρακτης στήριξης των νησιών μας. «Το άμεσο είναι τι λέμε στους δημάρχους των νησιών που έχουν να διαχειριστούν πληθυσμούς πολλαπλάσιους από τους πληθυσμούς των νησιών τους. Πρέπει να βοηθήσουμε. Αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και κατοίκους των νησιών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή