× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα της γιορτής από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ. Δείτε τι είπε σε συνέντευξή της η πρόεδρος του χωριού Διαμάντω Ρουγκέλλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/11/2023

Η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου έρχεται η αγαπημένη γιορτή του κάστανου  στην γραφική Αγιάσο με πλούσιο πρόγραμμα και δραστηριότητες σε όλο το χωριό από τις 10 το πρωί έως αργά του βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η πρόεδρος του χωριού Διαμάντω Ρουγκέλλη αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε φέτος για τη διοργάνωση της γιορτής με την συμμετοχή όλων των φορέων του χωριού και των επαγγελματιών οι οποίοι στηρίζουν ενεργά όλη τη διαδικασία.

Η ίδια ιδιαίτερα συγκινημένη αφού είναι η τελευταία γιορτή του κάστανου στη θητεία της, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αποχαιρετά προς το παρόν την Αυτοδιοίκηση με ψηλά το κεφάλι, αφού κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για το χωριό της, ωστόσο πρόσθεσε οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη ώστε η κοινότητες να έχουν ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε οι φουφούδες θα ανάψουν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και σε κάθε γωνιά του χωριού οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ζεστά νόστιμα κάστανα αλλά και πολλά πλούσια κεράσματα.

Στην εκδήλωση συνεργάζεται και η ΑΜΚΕ Visit Agiasos η οποία διοργανώνει σε δικό της χώρο στην περιοχή Πενθίλη κοντά στο Σανατόριο δραστηριότητες για παιδιά, προσφέροντας νόστιμα εδέσματα στον κόσμο και φυσικά άφθονα ζεστά κάστανα. «Στο σημείο αυτό, επισήμανε η Διαμάντω Ρουγκέλλη, ο κόσμος θα μπορεί να χαλαρώσει και να περάσει ξένοιαστες στιγμές με τα παιδιά του στη φύση και στον καθαρό αέρα».

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στις διάφορες γειτονιές της Αγιάσου θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα με μουσική από το Αναγνωστήριο και τα γνωστά Σαντούρια του ενώ και η φιλαρμονική του στρατού θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή θέση στη γιορτή θα έχει φέτος η τοποθεσία του Αγίου Δημητρίου με το παραδοσιακό καφενεδάκι όπου ουσιαστικά θα γίνει η πρώτη υποδοχή του κόσμου και των επισκεπτών με ζεστό καφεδάκι και κάστανα.

Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιηθούν και βόλτες στον παραδοσιακό καστανιώνα της Αγιάσου με το αυτοκίνητο που προσφέρει το εθελοντικό Σωματείο η Άμπελος με πρωτοβουλία του παπά Στρατή.

Η γιορτή φέτος χρηματοδοτείται από το Δήμο Μυτιλήνης, τουριστικές επιχειρήσεις της πόλης  και καταστήματα της Αγιάσου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον από Τούρκους τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν από απέναντι αποκλειστικά γι’ αυτό το γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της γιορτής  

  • 11.00- 12.30 Παραδοσιακή μουσική από τα σχήματα του Αναγνωστήριου.
  • Έκθεση του εικαστικού εργαστηρίου των μικρών μας ζωγράφων στο φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
  • 11.00- 13.00  Δωρεάν περιπατητική διαδρομή από το Ηρώων μέχρι τον Καστανιώνα
  • Το χορευτικό συγκρότημα «Ακρίτες του Αιγαίου» θα περιδιαβαίνει τα πλακόστρωτα του χωριού και  θα ξεσηκώσει με τα χορευτικά του, τους  επισκέπτες .
  • 13.00-15.00 Διασκέδαση από την ορχήστρα του στρατού της 98 ΑΔΤΕ
  • Mini bus θα μεταφέρει κόσμο με αφετηρία την πυροσβεστική με προορισμό    τον Καστανιώνα με ηχογραφημένη ξενάγηση στα ελληνικά/αγγλικά.
  • Στο χώρο της Visit Agiasos (πρώην Δημοτικό Πάρκο) θα «μεταμορφώσουμε» τις καρέκλες μας με την καθοδήγηση της κ. Γιούλας Κουτσούμπου παράλληλα θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες του καστανιώνα από την ΕΤΑΛ.  

 Στον ίδιο χώρο θα μάθετε πολλές « καστανοαλήθειες»…καθώς και για τις επερχόμενες δράσεις του  «Ζωντανού Μουσείου Καστανιώνα» που βρίσκονται σε εξέλιξη  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 11.00 -13.00 Για τους μικρούς μας φίλους το ΚΔΑΠ  Oxygen Academy θα πραγματοποιήσει κυνήγι θησαυρού - κάστανο, αφηγηματική πεζοπορία, θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά με  παιχνίδια σχετικά με το δάσος και θα τους διαβάσει παραμύθια.

          11.00- 16.00 Το Λαογραφικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό  

  • Στον Άγιο Δημήτριο, στο Καμπούδι ,στο Σταυρί  θα υπάρχουν φουφούδες με ψητά κάστανα

Δεν σταματάμε εκεί όμως!

Η γιορτή συνεχίζεται στο επισκεπτόμενο αγρόκτημα της Visit Agiasos στην Πενθίλη που θα είναι ανοιχτό από τις 10- 13.00 με  τοπικά κεράσματα για όλους τους περιπατητές . 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ.   και συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα…

Ελάτε να απολαύσετε μια  μέρα γεμάτη γεύση, μουσική και παράδοση!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης