× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εργασίες στερέωσης των βράχων στο Κάστρο Μολύβου

Υλοποιείται ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/11/2023

Εργασίες στερέωσης των βράχων στο Κάστρο Μολύβου
φωτο Γιώργος Ιορδάνου

Μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική εργασία για την στερέωση των βράχων στο Κάστρο του Μολύβου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τους κατοίκους του Μολύβου των οποίων τα σπίτια βρίσκονται πολύ κοντά στο Κάστρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη του έργου έγινε το μακρινό 2002, ενώ πρώτη φορά εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εργολήπτης Γιώργος Ιορδάνου ανέφερε στο «Ν» πως ειδικά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, εναερίτες έκαναν καθαρισμούς των βράχων από δέντρα  και κάθε άλλη βλάστηση που είχε αναπτυχθεί και στα σημεία που υπήρχαν οι ρίζες των δέντρων έγινε εμποτισμός με ισχυρά φάρμακα ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα αναβλάστησης. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την απομάκρυνση των βράχων που έχουν αποκολληθεί.

Πρόκειται για μια δύσκολη που εργασία που κι αυτή γίνεται από εναερίτες. Η τρίτη φάση του έργου περιλαμβάνει τον καθαρισμό των αρμών μεταξύ των βράχων, ακολούθως μεταξύ των αρμών θα τοποθετηθούν σωληνάκια μέσα από τα οποία θα διοχετευθεί τσιμέντο στους αρμούς. Έτσι οι αρμοί θα κλείσουν και τα τσιμεντενέματα μαζί με τους βράχια θα γίνουν μια ενιαία βραχόμαζα. Στην συνέχεια, σύμφωνα με την μελέτη του έργου θα μπουν βίδες και άξονες στήριξης στα σημεία των βράχων που απαιτείται.

Το έργο, έχει χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη, ωστόσο ο κ. Ιορδάνου σημειώνει πως επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί πολύ γρηγορότερα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου ένα 1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άρση της επικινδυνότητας των βράχων του κάστρου του Μολύβου είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Ν» στις 18 Μαρτίου του 2021.  

Το ιστορικό του ζητήματος

Οι μελέτες αναστήλωσης των βράχων έχουν εγκριθεί από το 2002 όπως και ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 967.000 ευρώ, Το 2003 προτάθηκε στο ΕΣΠΑ μαζί με άλλα τέσσερα έργα αλλά δεν προχώρησε και από τότε το Υπουργείο Πολιτισμού το έβαζε στο Πρόγραμμα Δράσης του χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί επειδή ήταν πολύ μεγάλος ο προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021 στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού τόνιζαν πως η μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος με τους βράχους στο Μόλυβο, χρειάζεται επικαιροποίηση μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή