× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αν ζούσε ο Στρατηγός Δεκαβάλας, ένας ήρωας με παντούφλες

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία

Δημοσίευση 6/12/2023

Αν ζούσε ο Στρατηγός Δεκαβάλας, ένας ήρωας με παντούφλες

Στις 10 Απριλίου του μακρινού 2021 αποβιώνει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου και νοσηλευόταν ο αείμνηστοςΥποστράτηγος επί τιμή, Ιάκωβος Τσούνης, ένας πραγματικός ευεργέτης. Νωρίτερα το Φεβρουάριο του ίδιου έτους έχει αποφασίσει να δωρίσει 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη στον Ελληνικό Στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε πριν από 3 χρόνια κανείς δε γνωρίζει πως ένα μέρος της δωρεάς του συνολικού ποσού 500000 ευρώ διατέθηκε κατόπιν επιθυμίας του, όπως μας είπαν μεταγενέστερα, για την ανακαίνιση του Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρου.

Όπως φαίνεται ο Αρχηγός τότε δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τον εφοπλιστή ευεργέτη και δέχτηκε αναντίρρητα τα χρήματα για το γραφείο του, για την ανακαίνιση φυσικά. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αλλά νομίζω, όπως τουλάχιστον μας τα λέει ο ίδιος με τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ αλλά και από τις φετινές δημοσιεύσεις, πως αυτή η συγκεκριμένηδωρεα κατά κάποιο τρόπο του καθόταν στο στομάχι.

Αναρωτιόταν πως να τα ξοδέψει αυτά τα χρήματα. Μισό εκατομμύριο για ένα γραφείο δεν είναι και λίγο πράγμα, ειδικά όταν αυτό το γραφείο δεν έχει και ανάγκη ανακαίνισης διότι ας είναι καλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ τα γραφεία των Αρχηγών και πολυτελέστατα είναι και όλα τα κομφόρ τα διαθέτουν. Που λέει ο λόγος και επίχρυσο να το κάνει κανείς αυτά τα 50 άντε 100 τετραγωνικά πάλι χρήματα θα περισσέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο ο κ. Αρχηγός προβληματιζόταν τι θα κάνει το μισό εκατομμύριο, πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και τα λεφτά ζεστά ζεστά παρέμεναν σε μια γωνίτσα και περίμεναν να γίνουν χαλιά Μπουχάρα και κρύσταλλα Swarovskiώσπου μια μέρα φέτος τον Ιανουάριο οι εχθροί του στρατεύματος απεκάλυψαν πως ο κ. Φλώρος ήταν στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ και συγκεκριμένα ο 519cένα νούμερο που θα τον συνοδεύει θεωρώ για το υπόλοιπο του βίου του.

Τότε λοιπόν, οι κακόβουλοι διέρρεαν ψευτιές, πως τάχα έλεγε τον πολιτικό του προϊστάμενο «σαχλαμάρα» αλλά και πως παραδόξως συγγενικό του πρόσωπο αγόρασε το μακρινό 2021 μεζονέτα στου Παπάγου, εμπορικής αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου με συμβόλαιο 400000 ευρώ πολύ κάτω ακόμα και από την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Τα δημοσιεύματα λοιπόν έλεγαν πως το ενημερωτικό της ΕΥΠ μιλούσε για περίεργη αγορά που ήταν ένας και από τους λόγους παρακολούθησης, γιατί αν υπήρχαν και άλλοι δεν τους μάθαμε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φλώρος ποτέ του δεν σχολίασε το θέμα, ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε τα δημοσιευθέντα, το γεγονός πως παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ είναι δεδομένο αλλά κατά την προσωπική του άποψη δεν αποτελούσε λόγο παραίτησης.

Κάποιοι, εντελώς κακόβουλα και πάλι, εντελώς αστήριχτα και χωρίς αιδώ συνέδεαν τα 2 άσχετα μεταξύ τους περιστατικά της δωρεάς Τσούνη με το πιθανό υπολειπόμενο πόσο αγοράς της μεζονέτας αλλά αλίμονο αν ένας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασχολείται με φήμες και τρολ του διαδικτύου όταν έχει πολύ σοβαρότερα και πραγματικά ζητήματα να ασχοληθεί όπως για παράδειγμα οι ανατινάξεις στρατοπέδων στον αέρα στην Αγχίαλο, οι πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο που κάνουν τα ελικόπτερα υποβρύχια και η αποστολή βοήθειας στη Λιβύη που στοιχίζει τη ζωή σε 5 ανθρώπους, στελέχη του Στρατού.

Όμως όλα περνούν και ξεχνιούνται ειδικά όταν παραμένεις βουβός σαν σε κατηγορούν και λαλίστατος σαν πρέπει να καμαρώσεις στα social. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και εντελώς τυχαία μετά τις παρακολουθήσεις και τις κατηγόριες τον Απρίλιο του 2023 όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος μέσω του ΓΕΕΘΑ, εκεί που καθόταν σκέφτηκε, δεν κάνω τα 500000 ευρώ ένα μνημείο Αθανάτων, να το εγκαινιάσω κιόλας πριν τις κρίσεις του Ιανουαρίου, να βγάλω κι ένα πανηγυρικό λόγο για την τιμή στους προγόνους που έπεσαν υπέρ του Έθνους και να μη γίνουν τα φράγκα πολυθρόνες και πολυέλαιοι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έστειλε λοιπόν στην κόρη του κ. Τσούνη και εκείνη με επιστολή της συναίνεσε, αίτημα να αλλάξει η δωρεά και να γίνει με τα χρήματα το μνημείο που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Δυο χρόνια σχεδόν του πήρε να το σκεφτεί, λίγο μετά τις υποκλοπές το σκέφτηκε αλλά δεν έχει σημασία.

Αυτό που μετρά είναι τα εγκαίνια και τα ταρατατζουμτζουμτζουμ,οι λόγοι και το κόψιμο της κορδέλας. Και αν θαρρεί κανείς πως μειώνω το μνημείο των 121.629 Αθανάτων ας πούμε λίγα λόγια και για αυτό. Οι Αθάνατοι μας είπε ο κ. Αρχηγός γράφτηκαν με αλφαβητική σειρά και όχι κατά βαθμό διότι την ίδια αξία έχει ο θάνατος ενός στρατιώτη και ενός Στρατηγού για την πατρίδα.

Ευφυές και πολύ σωστό επιχείρημα αλλά γιατί δεν τους βάλαμε έστω κατά μάχη ή χρονική περίοδο χωρίς βαθμούς πάλι; Μήπως για να γλυτώσουμε γκρίνιες για το ποιοι και από πότε συμπεριελήφθησαν; Αλήθεια οι Αθάνατοι είναι από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους; Αν ναι από ποια χρονολογία και μετά.

Τι γίνεται με τους νεκρούς στις εμφύλιες διαμάχες μετά την επανάσταση του 1821, όταν τρωγόμασταν μεταξύ μας; Τι γίνεται με όσους σκοτώθηκαν στην περίοδο της κατοχής για παράδειγμα πολεμώντας στην Αίγυπτο; Για τους στρατιωτικούς στην αντίσταση σε όποια πλευρά κι αν ήταν αν παρέμεναν στρατιωτικοί και τότε; Σε όσους πέθαναν στον εμφύλιο; Είμαι σίγουρος πως αυτό δεν αγγίχθηκε διότι που να μπλέξεις; Σε μεταγενέστερους το 74 στην Κύπρο; Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή; Όταν βιάζεσαι να το κάνεις το μνημείο πριν να φύγεις από την καρέκλα της εξουσίας τους βάζεις όλους ανάκατα αλφαβητικά και σταματάνε όλες οι μουρμούρες με το μπέρδεμα των ονομάτων.

Τέτοιου είδους μνημεία και τέτοιες αμερικανιές και εδώ είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, τις κάνουν κράτη όπως οι ΗΠΑ με κοντές και εύκολες ιστορίες 200 ετών με το ζόρι και όχι Έθνη με χιλιόχρονες ιστορίες που δε φτάνει όλο το Παπάγου για να χωρέσει τις στήλες με τους νεκρούς τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε στο κέντρο της χώρας ακριβώς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να τιμούμε τους νεκρούς μας που έπεσαν για την Πατρίδα.

Ας είναι όμως όλα αυτά είναι απόψεις και άλλοι συμφωνούν άλλοι όχι. Πρόσφατο δημοσίευμα όμως του Αrmyvoiceμε τίτλο «Μνημείο Αθανάτων με απόρρητα κονδύλια;» θέτει ερωτήματα πολλά και δύσκολά κ. Φλώρε.

«Σε ποιο ύψος ανήλθε το κόστος του έργου;Πώς προέκυψε ο εργολάβος; Έγινε διαγωνισμός;Αληθεύει ή όχι ότι το έργο εξοφλήθηκε από τις Απόρρητες πιστώσεις του ΓΕΣ;Αληθεύει ή όχι ότι η δαπάνη χαρακτηρίστηκε απόρρητη; Αφορά επιχειρησιακά θέματα της Εθνικής Άμυνας; Επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κόστος του μνημείου πεσόντων καλύφθηκε από την δωρεά του εκλιπόντος ευεργέτη ΥποστρατηγουΤσουνη, το ποσό της δωρεάς των 500.000 ευρώ είναι ή όχι μέρος του συνολικού κόστους του έργου;» κι άλλα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο.

Θα απαντήσει άραγε ο Αρχηγός ή θα πιει και πάλι το αμίλητο νερό;
Θυμήθηκα εντελώς άσχετα το υπέροχο έργο του Σακελάριου «Ένας ήρωας με παντούφλες» με τον άδολο και ευκολόπιστο στρατηγό Δεκαβάλα που του έκαναν άγαλμα για να φάνε τα λεφτά. Αν ήταν πραγματικό πρόσωπο ο Δεκαβάλας, ακόμα κι αυτός ο αφελής, θα γελούσε με τα χάλια μας. Μυθοπλασία, δεν γίνονται τέτοια πράγματα στην εποχή μας υπάρχουν επιτροπές παραλαβής, υπάρχουν διαγωνισμοί, υπάρχουν Νόμοι.

Επίσης θυμήθηκα πως σαν πέθανε ο Μαύρος Καβαλάρης ο Στρατηγός Πλαστήρας πάνω σε ένα σιδερένιο κρεβάτι του στρατού, άφησε στην προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του 216 δραχμές και 10 δολάρια αυτή ήταν όλη η περιουσία του, ακούει κανείς εκεί κατά το Πεντάγωνο μεριά; Τότε που ακόμα ο Στρατός είχε την αξία και την αποδοχή που του έδιναν οι ηγήτορες του, πολύ πριν τη Χούντα, πολύ πριν τα σημερινά, τα μουγκά και δυσάρεστα.

Ο θεσμός έχει πληγεί βάναυσα και αυτό αποτελεί δική μου άποψη αλλά θα επανέλθω το υπόσχομαι μετά τις κρίσεις είναι θεωρώ καθήκον ακόμα και ενός άσημου απόστρατου.

ΥΓ. Άραγε κ. Φλώρε γράφτηκαν στο Μνημείο των Αθανάτων τα ονόματα των 5 νεκρών στη Λιβύη ή δεν πρόλαβαν οι χαράκτες πριν τα εγκαίνια; Θλιβερό το ερώτημα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου