× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γάζα, όπως λέμε Γκουέρνικα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2023

Γάζα, όπως λέμε Γκουέρνικα

Γκουέρνικα: Πόλη των Βάσκων, κοντά στο Μπιλμπάο. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τη γερμανική ναζιστική αεροπορία.
Στις 26 Απριλίου του 1937,όταν η πόλη γιόρταζε το πανηγύρι της, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμμιά προειδοποίηση τα ναζιστικά βομβαρδιστικά, μέσα σε τρεις ώρες, από τις 4.30 μέχρι τις 7.30 το απόγεμα, σκότωσαν 1.654 ανθρώπους, τραυμάτισαν ή ακρωτηρίασαν άλλους 3000 περίπου και ισοπέδωσαν μια πόλη 7.000 κατοίκων.
Αργότερα ο Χέρμαν Γκέριγκ ομολόγησε ότι η Γκουέρνικα υπήρξε πεδίο δοκιμών γιατί ήταν το καλύτερο μέρος για να εκτελέσουν τα τεστ των βομβαρδιστικών τους.
Το δράμα της Γκουέρνικα απεικόνισε ο Πάμπλο Πικάσο στον περίφημο πίνακα. Όταν, δε, Γερμανός αξιωματικός βλέποντας αργότερα τον πίνακα στο Παρίσι, ρώτησε τον Πικάσο «εσείς τον κάνατε;» εκείνος του απάντησε «όχι εσείς»
Γάζα και Λωρίδα της Γάζας: Μια παραλιακή λωρίδα γης, μήκους 41 χιλιομέτρων, πλάτους 6 μέχρι 12 χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 360 τ.χλμ και κατοίκους - μέχρι τις 7 Οκτώβρη – 2.000.000 περίπου. Για να έχουμε ένα άμεσο μέτρο σύγκρισης η Λέσβος έχει έκταση 1.636 τ.χλμ, δηλαδή είναι μεγαλύτερη κατά πέντε φορές περίπου από τη Γάζα.
Προσπερνώντας τα μύρια όσα έχουν περάσει οι Παλαιστίνιοι από το 1948 και μετά, από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα ο ισραηλινός στρατός, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προεξαρχούσης της χώρας μας, με συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, και όχι μόνο, έχει δολοφονήσει πάνω από 19.000 αμάχους, από τους οποίους το 40% παιδιά, και έχει αφήσει μόνιμα ανάπηρους η βαριά τραυματισμένους πάνω από 51.000.
Ακόμα, μέσα σ' αυτούς τους δυόμισι μήνες έχει ισοπεδώσει δεκάδες χωριά, πόλεις, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησιές, έχει καταστρέψει υποδομές και οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν νερό - αναγκάζονται να πίνουν θάλασσα...- τροφές, φάρμακα, ρεύμα, καύσιμα και ότι άλλο χρειάζεται για να ζήσει ο άνθρωπος.
Αν κάποιος άλλος Πικάσο απεικόνιζε την καταστροφή της Γάζας, είναι βέβαιο πως κανείς Ισραηλινός αξιωματικός δεν πρόκειται να ρωτήσει τον καλλιτέχνη ποιος το έκανε...
Υ.Γ Λίγο καιρό, μετά τη καταστροφή της Γκουέρνικα ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Τώρα;;;

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου