× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εύθυμος Καζαμίας 2024

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία

Δημοσίευση 28/12/2023

Εύθυμος Καζαμίας 2024

Ο Καζαμίας είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή λαϊκά βιβλία, ιδίως της περιόδου του εθιμικού Δωδεκαημέρου του Εορτολογίου και θεωρείται το λαϊκό ημερολόγιο κάθε χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καζαµίας» αποκαλείται ο φαντασιολόγος και προφήτης του καιρού αστρονόμος, που είναι ντυμένος με μακρύ ράσο, φορεί στο κεφάλι κωνικό καπέλο και κρατεί προτεταμένο τηλεσκόπιο, µε το οποίο παρατηρεί ουράνια σώματα.

Ως προς την καταγωγή του έχει διαπιστωθεί ότι προέρχεται από τον ιταλικό Casamia που εκδόθηκε, για πρώτη φορά, στη Ραβέννα της Ιταλίας το 1763. Στην Ελλάδα η εκτύπωσή του ξεκίνησε στα μέσα του 19. αι. και βρήκε αμέσως μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Ακολουθεί λοιπόν ο δικός μας χιουμοριστικός εορταστικός Καζαμίας για το επερχόμενο δίσεκτο 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιανουάριος

Σε πανηγυρικό κλίμα συνεδριάζει για πρώτη φορά το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Η πρώτη απόφαση της πενταετίας είναι η απονομή τιμητικής διάκρισης στον απερχόμενο Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη για την προσφορά του στο Δήμο και η ομόφωνη απόφαση να δοθεί το όνομά του στην αναπλασμένη πλατεία Σαπφούς που θα ονομάζεται πλέον Πλατεία Σαπφούς Κύτελη, μετά όμως την ολοκλήρωσή της που αναμένεται περίπου στο 2030.

Ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας στη πρώτη του τοποθέτηση ως Άρχοντας του τόπου δηλώνει εντυπωσιασμένος από το έργο του προκατόχου του και μονολογεί πως θα του είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσει σε ποιότητα και ποσότητα έργων αλλά υπόσχεται πως θα προσπαθήσει σκληρά. Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο χειροκροτεί σε standingovation την αποχωρούσα Δημοτική Αρχή ενώ από τα μεγάφωνα ακούγεται το «Wearethechampions» των Queen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποιεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με σύσσωμη σύνθεση και των 36 μελών του αν και ορκισμένοι είναι μονάχα οι 35. Ο 36ος και μη ορκισμένος σύμβουλος, ο επονομαζόμενος και ως Αγιασώτης Στρατηγός αποφασίζεται να ορκιστεί σε ειδική τελετή παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κατόπιν επιθυμίας του για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο όρκος. Στη συνέχεια ο ορκισμένος πλέον Περιφερειακός Σύμβουλος, ορκίζεται ξανά μπροστά στις κάμερες πως θα δώσει όλο του το είναι για το καλό του τόπου και υπόσχεται πως για αυτό το σκοπό έχει την πρόθεση να μας επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.

Φεβρουάριος

Στις 14 Φεβρουαρίου ημέρα των ερωτευμένων μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Βαλεντίνου της αγοράς,ο Δήμος Μυτιλήνης αποφασίζει, σε μια κίνηση ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού την διοργάνωση γιορτής αγάπης, όπου ζευγάρια από όλο το νησί θα συμμετέχουν σε μια σειρά από δρώμενα που θα διαφημίσουν και θα δοξάσουν τον έρωτα σε όλα τα σημεία της οικουμένης. Το λαμπρό παράδειγμα συμφιλίωσης και αγάπης δίνουν επώνυμα ζευγάρια του νησιού. Έτσι στο διαγωνισμό για το πιο παρατεταμένο σφιχταγκάλιασμα δηλώνουν συμμετοχή ως ζευγάρι ο Βουλευτής μας κ. Αθανασίου με τον πρώην Δήμαρχο κ. Στρατή Κύτελη και στο δρώμενο «φιλί μέχρι τέλους» θα συμμετάσχουν σε ζευγάρια όλοι οι αποχωρήσαντες με τους παραμένοντες της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτέλους και μετά από επίπονες προσπάθειες λαμβάνεται από κοινού δράση από όλους τους φορείς της Λέσβου, Περιφέρεια, Δήμους, Συλλόγους (Ξενοδόχων, Εστίασης, Τουριστικών Πρακτόρων), Εμπορικό Επιμελητήριο κ.τ.λ. προκειμένου να προωθηθεί ο τουρισμός στο νησί και να διαφημιστεί η Λέσβος στα πέρατα του κόσμου. Κοινή απόφαση όλων των φορέων είναι η ανάθεση στον ράπερ Τρανό (Trannos) η διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού «Η Μυτιλήν’ μας είναι ένα Τρανό χουριό» σε σύγχρονο ρυθμό που θα συνδυάζει το ραπ με το έθνικ στοιχείο.

Στην παρουσίαση του projectοι επικεφαλής όλωντων εμπλεκόμενων φορέων ντυμένοι με ανάλογη ένδυση (χρυσές αλυσίδες, ψεύτικα όπλα κ.α.) θα συμμετάσχουν στο γύρισμα του βίντεοκλιπ στα πλέον τουριστικά σημεία του νησιού.

Μάρτιος

Ανακοινώνεται πως ήδη αν και βρισκόμαστε στο πρώτο μόλις τρίμηνο του έτους καταφέραμε να απορροφήσουμε και τα 395 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ για το 2024 και ζητάμε επιτακτικά να μας δώσουν τουλάχιστον άλλα τόσα. Άλαλα τα χείλη των ασεβών Ευρωπαίων και της κυβέρνησης αναφωνούν «Τέτοια απορροφητικότητα όπως στη Μυτιλήνη δεν ξανάδαμε». Εκεί λοιπόν που δεν μπορούσαμε ούτε να κλείσουμε λακκούβα έχουμε ξεπεράσει σε μελέτες αλλά και «αμελέτητα» έργα κάθε παγκόσμιο προηγούμενο. Η κυβέρνηση αποφασίζει να μας δώσει πίσω τα 100 εκατομμύρια που μας πήρε για το φράγμα Τσικνιά και τα έδωσε στη Θεσσαλία με τόκο και ο Περιφερειάρχης μας κάνει δήλωση στα κανάλια «Φτάνει πια δεν αντέχω άλλη τέτοια επίθεση φιλίας, επιτέλους εκεί στην κυβέρνηση σταματήστε, θα με πάρουν τα κλάματα».

Απρίλιος

Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης ανακοινώνει την Πρωτομηνιά τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση του έργου ασφαλτόστρωσης της επαρχιακής οδού Αγιάσου – Παλαιοχωρίου μετά από σχεδόν 10 χρόνια διαγωνισμών και μελετών. Στην ανακοίνωση αναγράφεται πως το έργο εκτελέστηκε νύχτα και στα κρυφά ως έκπληξη. Αργότερα μέσα στη μέρα κι ενώ πλήθος τοπικών ΜΜΕ και επισήμων έχουν ήδη πάει στην Αγιάσο ανεβαίνει στο facebook ανάρτηση της Περιφέρειας «Πρωταπριλιά σας την σκάσαμε».

Ωστόσο, παράλληλα και μετά από ελάχιστη καθυστέρηση μόνο μερικών δεκαετιών ολοκληρώνεται και δίνεται στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου. Ένας οδικός άξονας περίπου 40 χιλιομέτρων που έκανε 10 και βάλε χρόνια να φτιαχτεί αλλάδιαθέτει βελτιώσεις και καινοτομίες παγκόσμιας πρωτοτυπίας όπως ο αστρικός φωτισμός σε νύχτες χωρίς σύννεφα με φεγγάρι καθώς και οι πίστες κατολίσθησης σε βροχερές μέρες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη των οδηγών που αγαπούν την περιπέτεια.

Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψουν σε λαμπρή τελετή ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αγκαλιά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ μικρότερες κορδέλες κατά μήκος του δρόμου θα κόβουν οι κατά τόπο ιδιοκτήτες γης που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους. Ανακοινώνεται επίσης πως λόγω οικονομικών δυσχερειών αποφασίστηκε αντί χρηματικής αποζημίωσης οι δικαιούχοι να λάβουν τιμητική πλακέτα και τα χιλιόμετρα που τους αναλογούν να αποκτήσουν το δικό τους όνομα σε ένδειξη τιμής. Έτσι σε παγκόσμια πρωτοτυπία ο δρόμος ανά χιλιόμετρο θα έχει ταμπέλες με ονοματοδοσία όπως για παράδειγμα χιλιόμετρο Στρατή Παπαδέλλη, χιλιόμετρο Μυρσινούλας Παπέλλη κτλ.

Μάιος

Με ένα εκπληκτικό ξέφρενο ρυθμό νικών στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος που ολοκληρώνεται στα μέσα του μήνα ο Αιολικός αναδεικνύεται Πρωταθλητής στη SuperLeague 2 και του χρόνου θα αγωνίζεται στα σαλόνια της SuperLeague. Έντονες φήμες αναφέρουν πως την ομάδα θα αναλάβει ο Εμίρης του Άμπου Ντάμπι που θα χτίσει ένα νέο υπερσύγχρονο στάδιο το «Emirates Ntarlas» και ένα μεγάλο mall έξω από την πόλη στο δρόμο προς Καλλονή το «Klits Mall». Στα σχέδια του Εμίρη είναι ακόμα μέσα στα επόμενα χρόνια η δημιουργία ενός τεχνητού νησιού με Μαρίνα για πολυτελή γιοτ σε σχήμα κασμά στην περιοχή του Καρά Τεπέ που θα ονομαστεί «KasmaIsland». Φήμες λένε πως οι επενδύσεις δε σταματούν εκεί αλλά στην Αγία Παρασκευή θα ανεγερθεί Ξενοδοχειακή Μονάδα σε Ουρανοξύστη με φάρμες αλόγων όπου και θα διοργανώνονται ιπποδρομίες με την ονομασία «Roya lSanta Friday» που φιλοδοξούν να επισκιάσουν τις αντίστοιχες του Άσκοτ.Όσο αφορά τα καθαρά ποδοσφαιρικά ήδη γίνονται οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις με προπονητή του Αιολικού τον Κάρλος Ανσελότι της Ρεάλ και παίχτες αστέρες που θα μένουν σε αρχοντικά του Δήμου που θα αναπαλαιωθούν με χορηγίες του Εμίρη για αυτό τον σκοπό.

Ιούνιος

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει και η πληρότητα των καταλυμάτων αγγίζει το 120%. Από εκεί που είμασταν τελευταίοι σε αφίξεις ανάμεσα στα άλλα νησιά του Αιγαίου τώρα δεν μας φτάνει κανείς. Τα 500.000 ευρώ που μας διέθεσε ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προώθηση του τουρισμού του νησιού έπιασαν τόπο. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η άφιξη μεταναστών που μηδενίζεται με αποτέλεσμα να αδειάσει το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Παρατηρείται μια αποστροφή και δυσφορία μέρους του πληθυσμού στους τόσους πολλούς τουρίστες που μας χαλάνε την ησυχία μας. Κάνουν την εμφάνιση τους σε τοίχους της πόλης συνθήματα όπως «Tourists go home» και «Wew antour refugees back».

Η κυβέρνηση ανακοινώνει πως οι εγκαταστάσεις στη Βάστρια τελικά θα λειτουργήσουν ως Παιδικές Κατασκηνώσεις. Η Περιφέρεια αποσύρει όλες τις προσφυγές της ενάντια στη λειτουργία. Άλλωστε οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ημιτελείς μια και λεηλατήθηκαν παραδοσιακά και φέτος από τους «γνωστούς αγνώστους» που έκλεψαν έως και τα πόμολα.

Ιούλιος

Δεν έχει βρέξει εδώ και μήνες και οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες. Ο κυβερνητικός Βουλευτήςμας, προτείνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μια και οι επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργειών για μια ακόμα χρονιά αγνοούνται, να δοθούν χρηματικά κίνητρα σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν καλλιέργεια. Έτσι ανακοινώνεται η επιδότηση όσων αποφασίσουν να αλλάξουν τις ελιές με χαρουπιές, μπανανιές και δέντρα μάνγκο. «Αφού λοιπόν το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς παραμένει χωρίς λύση ας φυτέψουμε μπανανιές και μάνγκο να κονομήσουμε» δηλώνει περήφανα ο βουλευτής της καρδιάς μας.

Στο μέλλον εξετάζεται η πιθανότητα τα πρόβατα και οι κατσίκες να αντικατασταθούν με καμήλες και γκνου. «Η προσαρμοστικότητα μας στην κλιματική αλλαγή θα είναι και το όπλο μας για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του νησιού» δήλωσε ο πολιτικός ταγός μας. Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα ελαιοτριβεία και τα τυροκομεία του νησιού μετά από σκέψη συμπλήρωσε. «Για όλα υπάρχει λύση. Μήπως οι μπανάνες και τα χαρούπια δεν θέλουν επεξεργασία; Και οι καμήλες δεν βγάζουν γάλα, παστουρμά και κρέας; Καλή θέληση να υπάρχει και θα έρθει η ανάπτυξη».

Αύγουστος

Πλήθος από κρουαζιερόπλοια περικυκλώνουν το νησί αλλά με απόφαση των τοπικών αρχών δεν επιτρέπεται η αποβίβαση των επιβατών επειδή κινούνται συντεταγμένα με πούλμαν, δεν αφήνουν πολλά χρήματα και προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη. Συμβιβαστική λύση δίνεται με τη χορήγηση δελτίου εισόδου τουρίστα με ελάχιστη κατανάλωση τα 100 ευρώ.

Ο εμπορικός σύλλογος ωστόσο αρνείται να ανοίξουν τα καταστήματα σε αργίες και εκτός ωραρίου με αποτέλεσμα οι επιβάτες να ξοδεύουν τα 100 ευρώ σε σουβλάκια και πιτόγυρα. Μόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν και τις Κυριακές και αργίες είναι τα είδη λαϊκής τέχνης στην Αγιάσο έτσι η πιο συνηθισμένη πλέον εικόνα είναι τουρίστας με πιτόγυρο στο ένα χέρι και παγιαβλί στο άλλο.

Με την πρωτόγνωρη ταχύτητα περάτωσης έργων που πλέον μας χαρακτηρίζει ανακοινώνεται πως η Λέσβος θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομη πολύ νωρίτερα από το 2030, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους. Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νησιού ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Οι άνεμοι, η γεωθερμία της Στύψης και ο ήλιος του καλοκαιριού δίνουν τόση ενέργεια που διατυπώνονται σκέψεις να πωλείται και στο εξωτερικό. Θα πουλάμε αέρα Μυτιλήνης κοπανιστό και γεωθερμικές πέτρες Στύψης, ιδανικές για σάουνες, προϊόντα ΠΟΠ. Όλοι οι κάτοικοι στη Στύψη, την Πελόπη και το Υψηλομέτωπο έχουν ανοίξει από μια τρύπα στα υπόγεια των σπιτιών τους και απολαμβάνουν δωρεάν σάουνα και ατμόλουτρα.

Σεπτέμβριος

Η Μυτιλήνη κερδίζει διάκριση σε Διεθνή αξιολόγηση ως «η πιο έξυπνη νησιωτική πόλη». Για όσους δεν το θυμούνται μέσα στο 2023 ο Πρόεδρος της Μονοπρόσωπης Μυτιλήνη Α.Ε. είχε ανακοινώσει πως η πόλη είχε ξεκινήσει μέσω του σάιτ του Δήμου να γίνεται «έξυπνη».

Από τότε και μόλις σε λίγους μήνες η εξυπνάδα μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο μια και το σάιτ του Δήμου δεν εξυπηρετεί πλέον όλα τα αιτήματα των πολιτών αλλά έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που λύνει όλα τα προβλήματα των Δημοτών προτού ακόμα να τα διατυπώσουν. Επόμενο επίπεδο θα είναι η λύση των προβλημάτων και των επισκεπτών και μη Δημοτών με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο σάιτ του Δήμου. Το νέο σλόγκαν θα είναι « Έχεις προβλήματα; Έλα στη Μυτιλήνη να σου τα λύσουμε». Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης, εμπνευστής του σχεδίου «Μυτιλήνη Έξυπνη Πόλη» αρκέστηκε στη λακωνική δήλωση «Τα ‘λεγα εγώ».

Επιπρόσθετα το δωρεάν WiFi του Δήμου έχει τόσο ισχυρό σήμα και τέτοια ταχύτητα που οι Δημότες πιάνουν σήμα και εκτός Δήμου, σε περιοχές όπως τα Τουκμάκια η Τζιχράντα και ο Γαβαθάς. Η ιστοσελίδα του Δήμου δέχεται δεκάδες χιλιάδες κλικ ημερησίως αλλά δεν πέφτει ποτέ και παραμένει διαρκώς σηκωμένη.

Οκτώβριος

Επιτέλους δίνεται λύση στην χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου της πόλης που είχε τελματώσει επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δυστυχώς μετά τις πρώτες κασμαδιές ανακαλύπτονται ερείπια αρχαίας πόλης, αρχαίο κολυμβητήριο καθώς και ρωμαϊκά λουτρά με ψηφιδωτές παραστάσεις που αναπαριστούν αρχαίους Μυτιληνιούς στην καθημερινότητά τους να μαζεύουν αρχαίες ελιές και να βοσκούν αρχαία πρόβατα.

Αποφασίζετε άμεσα αντί για κολυμβητήριο να χτιστεί Μουσείο και το σχεδιασμένο κολυμβητήριο να γίνει δίπλα στο Μουσικό Σχολείο, το Ειδικό Σχολείο, τους κοιτώνες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και όλα τα άλλα έργα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά και σχεδόν τελειώνουν στο χώρο του παλαιού ΚΥΤ Μόριας.

Ξεκινά επίσημα η περίοδος συγκομιδής του ελαιοκάρπου και το λάδι έχει φτάσει στα 20 ευρώ το λίτρο αλλά πάνω στα δέντρα δεν έχει ελιές. Όσοι τυχεροί έχουν κανένα κλαδί γεμάτο έχουν προσλάβει σεκιούριτι να το φυλάνε μέχρι να ραβδιστεί. Οι καταθέσεις από Αγιάσο και Πλωμάρ’ σε τράπεζες της Ελβετίας έχουν πολλαπλασιαστεί και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες για Αγιασώτικες offshore εταιρίες σε Παναμά και Παρθένες Νήσους.

Νοέμβριος

Στους εορτασμούς απελευθέρωσης της Νήσου από τους Τούρκους θα παραστεί σύσσωμη η κυβέρνηση με 13 Υπουργούς, 5 Υφυπουργούς και όλη τηνκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Οι υπόλοιποι από τα άλλα κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα έρθουν. Για να χωρέσουν όλοι οι επίσημοι φτιάχνονται τεράστιες εξέδρες επισήμων από το Δημοτικό Θέατρο έως και τη Δημαρχία και από τις 2 πλευρές του δρόμου.

Παρακαλούνται όσοι δεν είναι επίσημοι να μην κατέβουν στην Προκυμαία διότι όλος ο υπόλοιπος χώρος έχει καλυφθεί από τις λαμαρίνες της αναπλάσεως με αποτέλεσμα η παρέλαση να ξεκινά εντός της Ερμού στο ύψος της Εθνικής να στρίβει από Τράπεζα Ελλάδος στην Προκυμαία και να περατώνεται στον Πολύτεκνο. Ωστόσο για να μην αποκλεισθεί και ο λαός από τους εορτασμούς αποφασίζεται τελικά οι παρελαύνοντες να στρίψουν από ΑΡΓΩ και να συνεχίσουν στο πάρκινγκ με τερματισμό στο Mymarket. Δυστυχώς οι πολλές στροφές και παρακάμψεις δημιουργούν προβλήματα με αποτέλεσμα ένα δημοτικό σχολείο να βρεθεί να παρελαύνει στην Καβέτσου αντίθετα στο ρεύμα, οι Πρόσκοποι να βηματίζουν στην ανηφόρα προς Πλάτανο και τα στρατιωτικά τμήματα να έχουν φτάσει Χρυσομαλλούσα.

Δεκέμβριος

Η AtticaGroupαποφασίζει να τοποθετήσει στη γραμμή Πειραιάς – Μυτιλήνη νεότευκτο πλοίο με την ονομασία «Στρατέλ Ι» που θα εκτελεί το δρομολόγιο σε 6 ώρες και σαράντα λεπτά περίπου χωρίς στάσεις. Στο λιμάνι του Σιγρίου θα φτάνει το επίσης νεότευκτο «Παναγιωτέλ Ι» σε μόλις 5 ώρες από Λαύριο.

Τα πλοία χωρητικότητας 3000 επιβατών έκαστο θα διαθέτουν εξωτερικές καμπίνες με μπαλκόνια και υδρομασάζ και το εισιτήριο θα κοστίζει μονάχα 30 ευρώ πήγαινε – έλα, από τα οποία τα 20 θα παίρνει πίσω ο ντόπιος επιβάτης με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Για να μην μένουν παραπονεμένοι και οι μη αυτόχθονες θα τους κάνουν δώρο σε κάθε ταξίδι μια κονσέρβα σαρδέλες Καλλονής.


Από κει που κάθε χρόνο λέγαμε το νερό νεράκι τώρα πλέον με τα πρώτα έργα του Φράγματος Τσικνιά που έχουν ήδη περατωθεί περισσεύει τόσο νερό που γίνονται σκέψεις να ξεκινήσουν καλλιέργειες ρυζιού στην περιοχή της Ερεσσού. Ξεπερνιούνται και τα εμπόδια της μελέτης του δρόμου Καλλονής – Πέτρας που περνούσε μέσα από το φράγμα. Με τις διορθώσεις του Υπουργείου Υποδομών στη μελέτη δε θα πειραχτεί η υπάρχουσα χάραξη και απλά θα φτιαχτεί υπόγειο τούνελ στα πρότυπα της Μάγχης που θα περνά το Φράγμα από κάτω.

Σε πανηγυρική τελετή για την αφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου λίγο πριν το δίσεκτο 2024 μας αποχαιρετίσει η Μυτιλήν’ μας ανακηρύσσεται επίσημα Πολιτιστική Πρωτεύουσα του πλανήτη για το 2025 που η ανάπτυξη μας θα περάσει σε διαγαλαξιακό επίπεδο.

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Να μη χάνουμε ποτέ το χιούμορ μας, να αγαπάμε τον τόπο μας και να αποζητούμε για αυτόν πάντα το καλύτερο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου