× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σε κίνδυνο η ποιότητα ζωής, η ίδια η ζωή των παιδιών/ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία εξαιτίας της υπομετάγγισης»

Ερώτηση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα προς τον υπουργό Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2023

«Σε κίνδυνο η ποιότητα ζωής, η ίδια η ζωή των παιδιών/ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία εξαιτίας της υπομετάγγισης»

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ποιότητα ζωής, η ίδια η ζωή των παιδιών - ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία εξαιτίας της υπομετάγγισης, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενο προς τον υπουργό Υγείας, το ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφει η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του Κόμματος έχει ως εξής:

«Πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" εξυπηρετούνται περίπου 800 πάσχοντες. Ενώ, μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, όπου υπάρχει η ειδική μονάδα.

Η μετάγγιση αποτελεί τη βασική θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, οι διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα και κατά συνέπεια η υπομετάγγιση αυτών των ασθενών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους, αλλά ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος είναι διαχρονικό γιατί οι λύσεις που δίνονται κατά καιρούς είναι προσωρινές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα. Είναι λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την ανεπαρκή στελέχωση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων και το περιορισμένο τους ωράριο. Οι κινητές μονάδες παραμένουν ανεπαρκείς χωρίς έτσι να μπορούν να εξασφαλιστούν αιμοδότες από απομακρυσμένες περιοχές. Ελλιπείς παραμένουν και οι καμπάνιες εξοικείωσης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία της αιμοδοσίας σε συνδυασμό με υποχρεωτικά μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αιμοδοτούν.

Στο παραπάνω πρόβλημα επιδρά η αδυναμία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) να ανταποκριθεί στην αποστολή του, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι, τα προγράμματα μαζικών αιμοδοσιών και να υπάρχει δυσλειτουργία στην κεντρική διαχείριση αίματος. Συνολικότερα, επιδρά η έλλειψη από τη μεριά του κράτους κεντρικού σχεδιασμού εξασφάλισης αίματος με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες του πληθυσμού.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι τραγικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής για το νέο ΕΣΥ, της αποσάθρωσης του δημόσιου συστήματος και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπομετάγγισης:

- Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των αιμοδοσιών των μονάδων μεσογειακής αναιμίας και γενικότερα των νοσοκομείων, για να μπορέσουν να στηριχθούν με ασφάλεια οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής.

- Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα του ΕΚΕΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στην αποστολή του, στην ασφαλή συλλογή, στον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Με τη σύσταση και δημιουργία νέων μονάδων παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ώστε οι πάσχοντες από την περιφέρεια και τη νησιωτική χώρα να μην εξαναγκάζονται σε τεράστια ταλαιπωρία όντας ήδη καταπονημένοι για να μεταγγιστούν με ασφάλεια.

- Με τη διεύρυνση του ωραρίου των αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα, με κινητές μονάδες που θα διενεργούν αιμοδοσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε σημεία που συγκεντρώνεται ο πληθυσμός π.χ. πανεπιστημιακές σχολές.

- Με καμπάνιες ιδιαίτερα σε σχολεία και σχολές τέτοιες ώστε να διαπαιδαγωγείται ο πληθυσμός στη δωρεά αίματος.

- Για την προμήθεια των ανάλογων σκευασμάτων αποσιδήρωσης των ανασφάλιστων ενηλίκων ανασφάλιστων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος