× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αύξηση ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά «γονατίζει» την εστίαση

Με χρέη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2024

Η αύξηση ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά «γονατίζει» την εστίαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως μέτρο που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και το οποίο μπορεί να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την πελατεία τους, χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 13% στο 24%, σε ό,τι αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί κτλ.) που σερβίρονται στα καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι για όσους τα παίρνουν «πακέτο» και δεν τα καταναλώνουν στο κατάστημα, ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%.

Στα αλκοολούχα ποτά, είτε σερβίρονται στο κατάστημα είτε δίνονται σε «πακέτο», ο συντελεστής παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που ισχύει διαχρονικά από τη δεκαετία του '90, ενώ αναφορικά με τον καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι, και το χαμομήλι ο ΦΠΑ θα βρίσκεται στο 13% μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα αν ο πελάτης τα καταναλώνει στο κατάστημα ή τα παίρνει μαζί του.

«Αποτελεί μία ακόμα επιβάρυνση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο κλάδος διαμαρτυρήθηκε για την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά από το 13% στο 24%, κατέθεσε τις ενστάσεις του στην κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από τις αντιδράσεις.

«Το μέτρο προκαλεί αναμφισβήτητα μία αύξηση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, με τη λογική ότι προστίθεται στο ήδη αυξημένο μεσοσταθμικά κατά 40%-44%. Αποτελεί μία ακόμα επιβάρυνση σε έναν κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δεν ακολούθησε τη γενικότερη ανοδική πορεία της ακρίβειας, αφού οι τιμές μας αυξήθηκαν κατά 10%-12%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες του χώρου απορροφήσαμε διάφορες αυξήσεις, όπως αυτήν στο κόστος ενέργειας, στις τιμές προϊόντων αλλά και στο μισθολογικό», σημειώνει στο ethnos.gr o κ. Καββαθάς.

«Δεν εφαρμόστηκε η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ»
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι από το 2019 υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι στον κλάδο της εστίασης ο ΦΠΑ θα πέσει συνολικά στο 13%, ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με εξαίρεση ένα διάστημα στην περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι στο παρελθόν με συντονισμένες προσπάθειες ο κλάδος της εστίασης επιχείρησε να μειωθεί ο ΦΠΑ για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, κρασί κτλ.) από το 24% στο 13%. Ωστόσο, ούτε αυτό κατέστη δυνατό, διότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της φορολογίας της ενιαίας αγοράς.

Με χρέη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης

Κατά τον ίδιο, ήδη σήμερα ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η συχνότητα επίσκεψης των πελατών μας στα μαγαζιά μας έχει μειωθεί σημαντικά. Έρχονται οι πελάτες μας αλλά πιο σπάνια σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, οι παραγγελίες τους είναι πολύ μικρότερες από παλαιότερα. Αυτά αποτελούν συνέπεια του μικρότερου διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών μας, το οποίο έχει σαφέστατα αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση στα μαγαζιά μας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους