× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων στη Λέσβο

Δυσεύρετα τα 3άρια διαμερίσματα στη Μυτιλήνη. Τι λέει ο πρόεδρος των Μεσιτών Λέσβου Σπύρος Διαμαντιδης για την αγορά ακινήτων και τον νεοσύστατο Σύλλογο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2024

Αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Λέσβου, Σπύρος Διαμαντίδης μίλησε χθες 11 Ιανουαρίου στον ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων της Λέσβου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεσίτες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Διαμαντίδης τόνισε πως σιγά σιγά η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μακρά περίοδο που ουσιαστικά – όσο αφορά τις νέες οικοδομές - είχε σταματήσει.

Παράλληλα στο νησί εμφανίζεται αξιόλογη ζήτηση αγοράς ακινήτων από κατοίκους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Για παράδειγμα στην περιοχή του Πλωμαρίου εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα από πολίτες του Ισραήλ. Σημαντική είναι η ζήτηση που εμφανίζεται στον Μόλυβο, την Πέτρα αλλά και το Σίγρι.

Ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι αγορές ακινήτων, όταν ο αγοραστής είναι πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε., θα πρέπει να λάβει σχετική άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Το 2023 η επιτροπή που χορηγεί αυτές τις άδειες δεν συνεδρίασε με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκονται 69 περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων στον «αέρα» για λόγους γραφειοκρατικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλες περιπτώσεις η ζήτηση αυτή προέρχεται από ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία και σε άλλες από ανθρώπους που βλέπουν την αγορά ακινήτου ως μια επένδυση.

Η έλλειψη νέων οικοδομών είναι μεγάλο πρόβλημα για την πόλη της Μυτιλήνης καθώς όσοι θέλουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι δεν βρίσκουν το ακίνητο που θα ήθελα. Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστοι νέοι (κάτω των 39 ετών) να καταφέρνουν να αξιοποιήσουν το ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης τους για την απόκτηση σπιτιού που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση και τις τράπεζες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Διαμαντίδη, πως αυτή την περίοδο μπορεί να βρει κανείς μικρά σπίτια στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ λείπουν από την αγορά σπίτια με δύο και τρια υπνοδωμάτια. Ή όταν υπάρχουν τέτοια σπίτια διαθέσιμα δεν είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Τα μικρά σπίτια που είναι διαθέσιμα αυτή την περίοδο σε προηγούμενα χρόνια ενοικιάζονταν σε φοιτητές ή εργαζόμενους σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Την περίοδο της προσφυγικής κρίσης είχε αυξηθεί η ζήτηση για την ενοικίαση κατοικιών και γραφείων στην πόλη της Μυτιλήνης. Η ζήτηση αυτή έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τις οικοδομές τους.
Η μεγάλη προσφορά και η μειωμένη ζήτηση τόσο για σπίτια, όσο και για καταστήματα και γραφεία στην πόλη της Μυτιλήνη οδηγεί σε μείωση των τιμών των ενοικίων. Μειωμένη, κατά την εκτίμηση του κ. Διαμαντίδη, είναι και η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλο πρόβλημα για την αγορά ακινήτων της Μυτιλήνης είναι τα πολλά κλειστά σπίτια, είτε αυτά είναι παλαιά νεοκλασικά ή άλλα σπίτια. Συνήθως τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτες που δεν ζουν στην Λέσβο και δεν ενδιαφέρονται για την τύχη αυτών των ακινήτων. Επίσης πολλοί αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσουν τα ακίνητα τους. Σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είναι δεσμευμένα από τραπεζικά δάνεια που έχουν περάσει σε Funds και για τα οποία ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει κάτι.
Δείτε εδώ το βίντεο με την συνεντευξη του κ. Διαμαντίδη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης