× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στα 21 «όχι» της ΝΔ για τον ομόφυλο γάμο και ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για να δει διατάξεις, έλεγε στο «Ν» τον Δεκέμβριο, αλλά φαίνεται τελικά αμετακίνητος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2024

Στα 21 «όχι» της ΝΔ για τον ομόφυλο γάμο και ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για να δει διατάξεις, έλεγε στο «Ν» τον Δεκέμβριο, αλλά φαίνεται τελικά αμετακίνητος, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, με την εφημερίδα «Καθημερινή» να τους συγκαταλέγει στους 21 βουελευτές της ΝΔ που θα καταψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να είναι προ των πυλών, καθώς αναμένεται να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο την εβδομάδα που έρχεται, οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να πάρουν θέση για ένα θέμα που από την αρχή έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Κ.Ο. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως το νομοσχέδιο δεν θα υπερψηφιστεί από μεγάλο μέρος της Κ.Ο., η χαρτογράφηση που κάνει σήμερα η «Κ», φωτίζοντας τις προθέσεις όλων των βουλευτών, δείχνει πως ο αριθμός που θα το υπερψηφίσει θα είναι σίγουρα τριψήφιος και στο τέλος μπορεί να κυμανθεί πάνω από 110 βουλευτές. Για το τελικό αποτέλεσμα καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι, που αυτή τη στιγμή δηλώνουν 33. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την υπερψήφιση από τους βουλευτές, αλλά έχει πει πως μια επιλογή είναι και η αποχή. Η «Κ» αναλύει σε τέσσερις βασικές κατηγορίες –εκ των οποίων η μία χωρίζεται σε δύο επιμέρους κατηγορίες– το πώς κινούνται σήμερα οι 158 βουλευτές της Ν.Δ.

1. Η ομάδα του «ναι» είναι η πολυπληθέστερη, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή 94 βουλευτές δηλώνουν θετικοί. Πρώτος τη τάξει ο πρωθυπουργός –και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης– Κυριάκος Μητσοτάκης. Θετική ψήφο θα δώσει όλο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας: η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, η Ιωάννα Λυτρίβη, ο Γιώργος Σταμάτης και η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Ακόμη υπερψηφίζουν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Από τον Βόρειο Τομέα θετικοί είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραμέως, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Ζωή Ράπτη και ο Νίκος Παπαθανάσης. Από τα δυτικά της Αθήνας θα το υπερψηφίσουν και οι τέσσερις βουλευτές: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα και ο Γιάννης Λοβέρδος. Στα νότια, υπέρ είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης και η Σοφία Βούλτεψη, ενώ στην Α΄ Πειραιώς θα το υπερψηφίσει σίγουρα η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Στα ανατολικά, υπέρ είναι η Σοφία Ζαχαράκη και ο Βασίλης Οικονόμου. Στα δυτικά, σίγουρα υπέρ είναι ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Βαγγέλης Λιάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αχαΐα θα το υπερψηφίσουν η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Ιάσoνας Φωτήλας, υπέρ είναι ο Θανάσης Παπαθανάσης από την Αιτωλοακαρνανία, ο υφυπουργός Γιάννης Παππάς, η Μίκα Ιατρίδη, ενώ θετικά φαίνεται να κινείται και ο Βασίλης Υψηλάντης. Σίγουρα υπέρ είναι ο Σίμος Κεδίκογλου και η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, η Θωμαΐς Οικονόμου από την Ευρυτανία, ενώ όλοι οι βουλευτές Ηλείας εμφανίζονται θετικοί: ο νέος υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στους υπέρ είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Σταύρος Καλαφάτης, η Ελενα Ράπτη, η Αννα Ευθυμίου και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παρότι στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη, υπέρ ψηφίζουν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στην Καβάλα ο Μακάριος Λαζαρίδης, που δήλωσε πως πείσθηκε από τον πρωθυπουργό, η Αγγελική Δεληκάρη και ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην Καρδίτσα, υπέρ εμφανίζονται και οι τέσσερις βουλευτές: ο Κώστας Τσιάρας, ο Γιώργος Κωτσός, η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Αριστοτέλης Σπάνιας. Υπέρ είναι και ο Στάθης Κωνσταντινίδης και οι δύο υφυπουργοί της Κορινθίας Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, αλλά και η Μαρία Σούκουλη. Στις Κυκλάδες, υπέρ είναι ο Γιάννης Βρούτσης, η Κατερίνα Μονογυιού και ο Φίλιππος Φόρτωμας, όπως και στη Λακωνία ο Νεοκλής Κρητικός. Στη Λάρισα, ο μόνος βουλευτής που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι καθαρά θετικός είναι ο Χρήστος Καπετάνος. Ακόμη, υπέρ εμφανίζονται ο Γιάννης Πλακιωτάκης, οι υφυπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος και Ζέττα Μακρή, ο Διονύσης Σταμενίτης, που για πολλούς αποτελεί έκπληξη λόγω της στενής σχέσης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσος Χατζηβασιλείου στις Σέρρες, οι υπουργοί Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιώργος Γιάννης στη Χαλκιδική, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά.

Στη Β΄ Πειραιώς θετικοί εμφανίζονται οι Γιώργος Βρεττάκος και Μιχάλης Λιβανός, ενώ στους θετικά προσκείμενους συγκαταλέγεται πλέον και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης που αρχικά είχε ενστάσεις. Θετικοί είναι ακόμη ο Κώστας Κεφαλογιάννης, ο Μάξιμος Σενετάκης και η Κατερίνα Παπακώστα και ο Λευτέρης Κτιστάκης από τη Βοιωτία. Τέλος, στους θετικούς συγκαταλέγονται ο Θεοφάνης Παππάς από τη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Παναγής Καππάτος από την Κεφαλονιά, η Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Σπύρος Κυριάκης, ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας και ο Σπύρος Τσιλιγγίρης. Προς υπερψήφιση κινούνται και οι Γιώργος Κοτρωνιάς και Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης.

Από την έρευνα της «Κ» προκύπτει πως ο αριθμός που θα υπερψηφίσει θα είναι σίγουρα τριψήφιος και στο τέλος μπορεί να υπερβεί τους 110 βουλευτές.
2. Βέβαιοι –αυτή τη στιγμή– πως θα καταψηφίσουν εμφανίζονται, πλην βεβαίως του Αντώνη Σαμαρά, οι Θάνος Πλεύρης, Αννα Καραμανλή, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διονύσιος Ακτύπης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης και Μάριος Σαλμάς. Ο Γιάννης Τραγάκης θεωρείται αρνητικός, δηλώνοντας «θα δείτε στην ψηφοφορία τι θα κάνω». Αρκετοί πάντως πιστεύουν πως κάποιοι που σήμερα δηλώνουν αναφανδόν κατά, μπορεί να αλλάξουν άποψη προς την αποχή, ακόμη και να ψηφίσουν υπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Αυτοί που δηλώνουν βέβαιοι πως θα απέχουν είναι λίγοι αυτή τη στιγμή, μόλις εννέα. Απαντες βλέπουν μάλλον αρνητικά το νομοσχέδιο και η επιλογή της αποχής έχει να κάνει με λόγους παραταξιακούς. Πρόκειται για τους Αγγελο Συρίγο, Γιάννη Καλλιάνο, Κώστα Κατσαφάδο, Γιώργο Γεωργαντά, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Μάνο Κόνσολα, Δημήτρη Κυριαζίδη και Μάκη Βορίδη. Η Φωτεινή Αραμπατζή δεν πήγε στα «φροντιστήρια» της Πειραιώς και θεωρείται πως κινείται προς την αποχή.

4. Σε δύο υποκατηγορίες χωρίζονται οι αναποφάσιστοι: σε εκείνους που είναι μεταξύ υπερψήφισης και αποχής και εκείνους μεταξύ καταψήφισης και αποχής. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Στέλιος Πέτσας, ο Θανάσης Ζεμπίλης, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιάννης Μπούγας, που θεωρείται πολύ πιθανό να υπερψηφίσει ως υφυπουργός, ο Γιάννης Οικονόμου, η Μαρία Αντωνίου, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γιάννης Γιάτσιος, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, αλλά και ο Λάζαρος Τσαβαδαρίδης. Αντιθέτως, μεταξύ αποχής και καταψήφισης κινούνται οι Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Κούβελας, Νότης Μηταράκης, Μαρία Κεφάλα –παρότι υφυπουργός–, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας. Στους αναποφάσιστους είναι ακόμη οι Μιχάλης Παπαδόπουλος, Λάκης Βασιλειάδης, Σέβη Βολουδάκη, Νίκος Βλαχάκος, Μάρκος Καφούρος, Θανάσης Λιούτας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ενώ ο Γιάννης Πασχαλίδης από την Καβάλα δεν εκφράζει τις προθέσεις του.

Συμπέρασμα

Στους 94 που είναι υπέρ προστίθενται 16 αναποφάσιστοι που κλείνουν περισσότερο προς το «ναι». Σύνολο: 110. Σε αυτούς εικάζεται πως ίσως προστεθούν και άλλες αλλαγές προθέσεων, αυξάνοντας περαιτέρω τις θετικές ψήφους. Με βάση τα παραπάνω, οι υπέρ θα κινηθούν μεταξύ 110 και 120 βουλευτών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος