× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ΚΑΠ πνέει τα λοίσθια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στο κόσμο του

Ο διάλογος για την ΚΑΠ, οι «παραγωγιστές», οι «περιβαλλοντιστές», μια χαμένη ευκαιρία αναμόρφωσης του Στρατηγικού Σχεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπο Κασίμη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/1/2024

Η ΚΑΠ πνέει τα λοίσθια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στο κόσμο του

Την προηγούμενες ημέρες δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) μετά το 2027. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι αγρότες, αν και από πολλές διαφορετικές σκοπιές, αμφισβητούν την υφιστάμενη ΚΑΠ. Διότι οδηγεί σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος και σε αύξηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα η υφιστάμενη ΚΑΠ αδυνατεί να απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας, τα τρόφιμα που φθάνουν στο πιάτο των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι όλο και πιο υποβαθμισμένα ποιοτικά και ταυτόχρονα πιο ακριβά.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στην αντιπαράθεση «παραγωγιστών» και «περιβαλλοντιστών». Δηλαδή τον αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι η ΚΑΠ οφείλει κυρίαρχα να υπηρετεί την παραγωγή προϊόντων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της Ε.Ε. και εκείνων που θεωρούν πως πρώτο μέλημα της ΚΑΠ πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Κασίμης, όπως κάνει εδώ και πολύ καιρό χτυπάει το καμπανάκι στην κυβέρνηση για τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει σε σχέση με το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κασίμης αναφερόμενος στην υφιστάμενη ΚΑΠ και την Πράσινη Συμφωνία τονίζει:
«οι πολιτικές αυτές μπορεί να είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά πάσχουν από το έλλειμμα αξιόπιστων «μελετών επιπτώσεων» και από το νέο πλαίσιο που δημιούργησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έθεσαν νέες προτεραιότητες (όπως η επισιτιστική ασφάλεια), και οι οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί ικανοποιητικά στις νέες πολιτικές.
Αυτά έχουν οδηγήσει στην αναβίωση μιας παλαιότερης σύγκρουσης μεταξύ «παραγωγιστών» και «περιβαλλοντιστών» που όλο και περισσότερο οδηγεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο λόγω «αμοιβαία αντιτιθέμενων συμφερόντων και αλληλεξαρτώμενων συνθηκών», που για να αρθεί, χρειαζόμαστε νέους πόρους, νέα σκευάσματα χαμηλού κινδύνου (για να αντικαταστήσουμε τα χημικά σκευάσματα) σε ικανοποιητικές ποσότητες και τιμές για τον παραγωγό αλλά και μεγαλύτερη διάχυση της γνώσης, καινοτομίας και ψηφιοποίησης.
Τα αδιέξοδα στην προώθηση των αναγκαίων γι’ αυτές τις πολιτικές νομοθετικών ενεργειών στο Ευρωκοινοβούλιο και οι μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε διάφορες χώρες αποκαλύπτουν ότι η πολιτική της πράσινης μετάβασης στον αγροδιατροφικό τομέα εμφανίζει προβλήματα εφαρμογής και συνέπειες που δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά».
Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται μια ακροδεξιά στροφή των αγροτών της Ευρώπης, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και γι’ αυτό άνοιξε τώρα τον δημόσιο διάλογο για την ΚΑΠ.
Ο διάλογος για την ΚΑΠ θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα 4 θεματικά ερωτήματα:
1. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερη προοπτική και βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες και τις κοινότητές τους;
2. Πως μπορούμε να στηρίξουμε την γεωργία;
3. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η καινοτομία;
4. Πως μπορούμε να προωθήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το αγροδιατροφικό μας σύστημα σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο;».
Από την κριτική του κ. Κασίμη δεν ξεφεύγει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς σημειώνει πως πήγε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας «χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία διαβούλευσης με τον κόσμο της αγροδιατροφής και την κοινωνία των πολιτών στη χώρα μας. Δεν το έπραξε ούτε με αφορμή την τραυματική εμπειρία της εφαρμογής του πρώτου χρόνου του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ και τις προβληματικές πληρωμές ούτε με αφορμή την προετοιμασία για την πρώτη τροποποίηση του Σχεδίου που υπέβαλε στην Επιτροπή.
Προσέρχεται με ανεπεξέργαστες απαντήσεις και θέσεις στα 4 παραπάνω ερωτήματα.
Και όμως, τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία μια στρατηγική αναπροσαρμογής που, για να είναι επιτυχής, απαιτεί πολιτική καθοδήγηση και προσανατολισμό, επιστημονική επεξεργασία και τεκμηρίωση αλλά, πάνω απ’ όλα, έναν ευρύ δημόσιο κοινωνικό διάλογο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης