× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Πιέζουν με νέα μπλόκα και συμβολικούς αποκλεισμούς Εθνικών δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι εάν δεν έχουν ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό τα τρακτέρ την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2024

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εφαρμόζοντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.  Ενώ ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το περιθώριο νέας συνάντησης μαζί τους με την προϋπόθεση να σταματήσουν τα μπλόκα λέγοντας όλο νόημα «Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», οι αγρότες είναι σε θέση μάχης περιμένοντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Dnews, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις χθεσινές πανελλαδικές αποφάσεις των αγροτών εξακολουθεί να μην υποδηλώνει συγκρουσιακή διάθεση, είναι όμως σαφές ότι «κόκκινη γραμμή»  για την κυβέρνηση αποτελεί η «αδιατάρακτη κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας» γι’ αυτό και το μήνυμα όσον αφορά τα μπλόκα ήταν χθες ξεκάθαρο: «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».

Τι ζητούν οι αγρότες
O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,  Ρίζος  Μαρούδας, επεσήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ. Αν δεν λάβουμε απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα ενωθούν σε έναν ποταμό που θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα».
Τα αιτήματα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια, ωστόσο οι αγρότες κατέληξαν σε έξι βασικά αιτήματα τα οποία απευθύνουν στην κυβέρνηση. Αυτά είναι:
    Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
    7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
    Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
    Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
    Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
    Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Άναψαν τις μηχανές οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς
Επί της ουσίας εξελίσσεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης με την κατάσταση να δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει τόσο εύκολα. Στηρίζοντας την γραμμή Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».  Ενώ τόνισε ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».
 «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση» σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας», όπως αναφέρει.

Πού στήθηκαν σήμερα μπλόκα
Aπό τον Έβρο μέχρι την Κρήτη άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ και κινούνται προς τους μεγάλους οδικούς άξονες για αποκλεισμούς. Η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης πολιορκείται κατά μήκος της σε πολλά σημεία. Στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, στην Λάρισα, στην Μαγνησία, και στην Θεσσαλονίκη τα τρακτέρ είναι έτοιμα να κόψουν την χώρα στα δύο.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στο 110ο χιλιόμετρο, καθώς οι αγρότες στο μπλόκο του κάστρου Βοιωτίας αποσύρθηκαν δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν αύριο το μεσημέρι . Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού διήρκησε δύο ώρες.
Παράλληλα, σήμερα από τις 16:00 έως τις 17:00 έστησαν μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα ενώ στην Θεσσαλία στις 17:00 στήθηκαν μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων ανέβηκαν στις 5 το απόγευμα πεζοί, με τη συμβολική συμμετοχή ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου,  στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 τον οποίον απέκλεισαν.
Ενώ αγρότες προχωρούν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 στα Νέα Μουδανιά.
Νωρίτερα κλειστή ήταν η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης από αγρότες του κάμπου της Λαμίας που έστησαν μπλόκο στο ύψος της Ανθήλης. Οι αγρότες ανέβηκαν στην εθνική οδό με τα πόδια, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών και ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου.
Στο μεταξύ, για το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Ο Αυγενάκη στο μπλόκο Μοναστηρίου Δομοκού - Τι συζήτησε με τους αγρότες
Επίσκεψη στο μπλόκο του Μοναστηρίου στο Δομοκό έκανε το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ.
Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:
• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel
• Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ
• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
• Οι καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού, ροδακίνων, ακτινιδίων και κηπευτικών και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών - θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως συνέβη με το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικόπρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ διαχρονικά ήταν και θα είναι στο πλευρό αγροτών.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης