× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν άλλες παροχές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2024

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών χτες το απόγευμα στην Αθήνα, το ραντεβού δίνεται στα μπλόκα όπου εκεί θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις τους.
Έντονη εξακολουθεί να είναι η κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Προχωράμε κανονικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πολλά από τα αιτήματα αναγνωρίστηκαν ως δίκαια αλλά έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ήδη στο Κάστρο Βοιωτίας έφτασαν οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου και έχουν κανονίσει για τις 17:00 σήμερα Τετάρτη τη γενική τους συνέλευση για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για σήμερα ή αύριο για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποκλεισμούς δρόμων ή εάν θα επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα.
Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ από το Κάστρο Βοιωτίας, διάχυτος είναι ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση για το δυναμικό σε παλμό και συμμετοχή συλλαλητήριο του Συντάγματος. Το παναγροτικό συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών και την παραμονή τους στα μπλόκα για σχεδόν ένα μήνα, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής και την επίλυση χρόνιων αιτημάτων, όπως τη θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.
Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.
“Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν την διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος” τόνισε.
Εν αναμονή της πρόσκλησης του πρωθυπουργού οι Θεσσαλοί αγρότες
Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου αναμένονται τα τρακτέρ να φτάσουν μετά τα μεσάνυχτα και η γενική συνέλευση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 17:00. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, Εκεί θα συζητήσουν κάνοντας έναν απολογισμό για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, τι έχουν πετύχει αλλά και τι διεκδικούν από εδώ και πέρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα της Θεσσαλίας. Αναμένουν για την ερχόμενη εβδομάδα αυτό το κρίσιμο ραντεβού.
Μέχρι τότε ενδεχομένως να δούμε αύριο να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουν με άλλες δράσεις ή να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον εορτασμό του Κιλελέρ που πλησιάζει στις αρχές Μαρτίου.
Στην Αθήνα δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι μετά το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων – Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Λίγο μετά τη μία πέρασαν και τα τελευταία τρακτέρ από τα διόδια των Αφιδνών.
Σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπογραμμίζεται ότι εφαρμόστηκε ένα πλέγμα μέτρων τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ήταν η απόλυτη συνεργασία και η ψύχραιμη στάση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, καθώς και η κατανόηση και συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις μας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης.
Και κλείνει η ανακοίνωση ότι έγινε με ψυχραιμία η διαχείριση της όλης κατάστασης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΛΑΣ για τη διατήρηση της τάξης και την προστασία των πολιτών.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης