× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/2/2024

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εξέγερση του λαού της Λέσβου ενάντια στη νέα δομή που προσπαθούσε να επιβάλει το 2020 στην περιοχή της Καράβας. Αν και «μάχες» με δακρυγόνα έγιναν και στο Διαβολόρεμα, και έξω από το Στρατόπεδο της Παγανής, ο αγώνας έχει μείνει γνωστός ως «τα γεγονότα της Καράβας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν», που πρωτοστάτησε στις μάχες μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό τον αγώνα της Λέσβου ενάντια στα ΜΑΤ, εν μέσω δηλητηριασμένης ατμόσφαιρας από τα δακρυγόνα, δημοσιοποιεί μία μαρτυρία που δεν έχει ακουστεί ξανά δημόσια, και είναι αυτή του τότε Συνταγματάρχη, διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής, Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους, σήμερα Ταξίαρχο εν αποστρατεία.

Ο κ,. Χατζηχαραλάμπους τόνισε ότι δεν είχε ανανεωθεί η στρατιωτική ηγεσία μετά τις εκλογές του 2019 και ότι βρέθηκε… μόνος να πάρει αποφάσεις, απέναντι σε οργισμένα ΜΑΤ που του έλεγαν «άνοιξε την πύλη να τους δείρουμε»- ενώ το ίδιο φώναζε και το οργισμένο πλήθος από την απρόκλητη βία των ΜΑΤ, με σεβασμό όμως στον Στρατό. Μόνοι βρέθηκαν, όπως είπε ο Δ. Χατζηχαραλάμπους και οι μόνοι αιρετοί: ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος είχε καταπονηθεί από τις συγκρούσεις την ίδια μέρα στο Διαβολόρεμα και είχε ξαπλώσει για λίγο στο γραφείο του. Αλλά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης που επί πολλές ώρες προσπαθούσε να μεταπείσει τον κ. Γεραπετρίτη να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δ. Χατζηχαραλάμπους επισημαίνει ότι είναι ανακρίβεια το ότι τα ΜΑΤ βρήκαν καταφύγιο για πρώτη φορά εντός Στρατοπέδου: «Οι κλούβες των ΜΑΤ όπως και όλα τα λεωφορεία της Αστυνομίας στάθμευαν και ανεφοδιάζονταν καύσιμα σε αυτό το Στρατόπεδο και έτσι γινόταν και ίσως γίνεται ακόμα εδώ και πολλά χρόνια».

Εξήγησε επίσης ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ που ήρθαν στο νησί και συγκρούστηκαν με τους ντόπιους κατοίκους στην Καράβα και το Διαβολόρεμα δεν είναι εκπαιδευμένες για να επιχειρούν σε ανοιχτό έδαφος και σε βουνό, «δέχονταν επιθέσεις από απόσταση από τους κατοίκους και δεν μπορούσαν να τους εγκλωβίσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Παγανή

Πολλοί εκ των ΜΑΤ, «όταν μπήκαν μέσα στο στρατόπεδο ήταν τραυματισμένοι και επικρατούσε μεγάλος εκνευρισμός. Επιτέθηκαν και έκαναν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα έξω από το Στρατόπεδο. Μιλούσαν άσχημα στους στρατιώτες και έβριζαν τους Μυτιληνιούς «γκασμάδες». Αρκετοί ήταν ελαφρά τραυματισμένοι.

Δεν συνεργάζονταν δεν ζητούσαν ιατρική περίθαλψη ενώ ο επικεφαλής τους κρατούσε μια υπεροπτική στάση και δεν δέχονταν να μιλήσει ούτε με εμένα ως Διοικητή του Στρατοπέδου ούτε καν με τον Περιφερειάρχη όταν προσπάθησε να του απευθυνθεί για να υπάρξει μια λύση αποχώρησης. Λάμβανε εντολές τηλεφωνικά από Αθήνα και δεν ενημέρωνε κανέναν για τις οποιοδήποτε ενέργειές του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους προσθέτει ότι «του προτείναμε να αποχωρήσει από την πίσω πύλη του Στρατοπέδου με ασφάλεια ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Μάλιστα όταν του είπα πως με δυσκολία συγκρατούσα τους πολίτες να μην σπάσουν την πύλη και μπουν μέσα στο Στρατόπεδο μου απάντησε πως κάνω λάθος και πως πρέπει να τους αφήσω να μπουν για να τους σπάσει στο ξύλο.

Όσοι πολιορκούσαν το Στρατόπεδο ζητούσαν να τους ανοίξω την πύλη για να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ και υπερεκτιμούσαν τις δυνατότητές τους διότι είχαν κερδίσει στις συγκρούσεις στην Καράβα. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τα ίδια και για αυτό το λόγο όταν τελικά οι πολίτες παραβίασαν την πύλη και μπήκαν στο Στρατόπεδο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ σε κλειστό χώρο και οπισθοχώρησαν σε ελάχιστο χρόνο.»

«Μόνο Βέρρος και Μουτζούρης»

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «Μόνο Βέρρος και Μουτζούρης ήταν παρόντες και όλοι οι άλλοι απόντες χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο κ. Βέρρος ένιωσε αδιαθεσία από τις ρίψεις χημικών και ξάπλωσε στο γραφείο μου για να συνέλθει. Μου έκανε εντύπωση σε ένα περιβάλλον τέτοιας έντασης η ευγένεια του και η έντονη προσπάθεια του να μην υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινη ζωή.»

Ο κ. Στεφανής ήταν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: «Ήρθε στη Μυτιλήνη το επόμενο πρωινό όταν η πύλη του Στρατοπέδου είχε πέσει σταμάτησε το αυτοκίνητο και κοιτούσε από το παράθυρο, το χώρο που ήταν πραγματικό πεδίο μάχης. Ούτε καν βγήκε από το όχημα να μας πει μια κουβέντα φοβούμενος πιθανώς τις φωτογραφίες αλλά και το γεγονός πως ήταν μάλλον η πρώτη φορά ιστορικά που πολίτες εισέβαλαν σε στρατόπεδο.»

Μετά τα γεγονότα, δόθηκαν άμεσα χρήματα για νέα, ενισχυμένη πύλη ώστε να μην μπορεί να παραβιασθεί μελλοντικά: «Έβαλαν τους στρατιώτες να καθαρίσουν άμεσα και δεν επέτρεψαν καμιά κουβέντα για το θέμα. Σε προτροπή μου να δοθεί τιμητική διάκριση σε όσους στρατεύσιμους για ώρες ολόκληρες διατήρησαν απόλυτα την ψυχραιμία τους, δεν αντέδρασαν σε καμιά πρόκληση από κάθε πλευρά και διαφύλαξαν όλο το υλικό, οπλισμό και πυρομαχικά του Στρατοπέδου ανέπαφα χωρίς να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με κανέναν ούτε πολίτη ούτε τα ΜΑΤ, πήρα την απάντηση «Ξέχασε τα και μη τα σκαλίζεις»».

Πρώτη φορά λαός εισήλθε με βία σε Στρατόπεδο και το γεγονός αποκρύφτηκε, τόνισε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Το επεισόδιο Μουτζούρη, πρωθυπουργού και Γεραετρίτη

Τι προηγήθηκε και ώθησε τον Κώστας Μουτζούρη να πει όσα είπε, τα οποία και διέρρευσαν σε βίντεο, με αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην το ξεχνά ακόμα;

Ο Δ. Χατζηχαραλάμπους απαντά: «Αμέτρητες κλήσεις έκανε εκλιπαρώντας τον Γεραπετρίτη «κ. καθηγητά θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», «θα εισβάλλουν πολίτες σε Στρατόπεδο και θα συγκρουστούν με τα ΜΑΤ και θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς». Του πρότεινε να μπει ο ίδιος μέσα σε κλούβα των ΜΑΤ για να υπάρχει ασφάλεια και να τους οδηγήσει στο λιμάνι. Μιλούσαμε μαζί στους συγκεντρωμένους εκτός του στρατοπέδου που φώναζαν να ανοίξω την πύλη και τους διαβεβαιώναμε πως θα φύγουν τα ΜΑΤ με το πλοίο των 8. Ο περιφερειάρχης παρακαλούσε τον Γεραπετρίτη να πει στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να καθυστερήσει το πλοίο των 8 και να πάρει έστω μια διμοιρία των ΜΑΤ για να εκτονωθεί η κατάσταση. Μάταιες όλες οι προσπάθειες του, του απαντούσε «έχεις δίκιο θα του τα πω, περίμενε κάτι θα κάνουμε» και τίποτα. Ήμουν παρών σε πάνω από 5 τέτοια τηλεφωνήματα. Όταν το πλοίο αναχώρησε οι πολίτες εξοργίσθηκαν και μαζί μας θεωρώντας πως τους κοροϊδεύουμε και μετά από περίπου μια ώρα ήταν αδύνατο να τους κρατήσουμε διότι δεν είχαμε τι να τους πούμε. Τότε ήταν που ο περιφερειάρχης είπε όσα κατέγραψε το βίντεο που επίσης τότε τράβηξε δικός του άνθρωπος. Ήταν κουρασμένος να προσπαθούσε ώρες να συγκρατήσει το πλήθος, απογοητευμένος  από τη στάση και την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού και κατά την άποψή μου δικαίως είπε όσα είπε και λίγα ήταν. Τελικά θέλουμε οι πολιτικοί μας να μιλούν όπως οι απλοί άνθρωποι, όπως εμείς όταν είμαστε εκνευρισμένοι και προδομένοι ή να τα λένε με το «σας και με το σεις»; Προσωπικά προτιμώ τους αυθεντικούς ανθρώπους.

Αυτή η αυθεντικότητα του Περιφερειάρχη, η ευκολία του να παρασύρεται και να λέει αυτό που εκείνη τη στιγμή σκέφτεται χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος μου τον κάνει περισσότερο συμπαθή από άλλους όπως ο Στρατηγός Στεφανής που γνωρίζω καλά, ο οποίος ουδέποτε δε θα μιλήσει έτσι αλλά προσωπικά δεν με εκφράζει. Προτιμώ το Μουτζούρη που βρίζει…από τον Στεφανή που μένει μέσα στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή