× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πιο γρήγορα η ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Επιταχύνεται η διαδικασία δημιουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων τα νησιά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/3/2024

Πιο γρήγορα η ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Μέσα στο 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας αυτό ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια Αλεξάνδρα Σδούκου, στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 863 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση θέτει στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θοδωρή Πυλιώτη για το ertnews.gr.  

Η παραπάνω ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Σδούκου δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου. Αρχικά είχε σχεδιαστεί η ολοκλήρωση του έργου το 2029, ενώ η πρώτη διασύνδεση αναμένεται να γίνει το 2027. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι η τελευταία περιοχή της χώρας που θα ενταχθεί στο πανελλαδικό ηλεκτρικό δίκτυο. Καθώς ήδη έχει προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, πολλών νησιών των Κυκλάδων και αναμένεται σύντομα στο δίκτυο να ενταχθούν και τα Δωδεκάνησα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει δύο γραμμές η μία θα προέχεται από την Καβάλα και η άλλη από την Θεσσαλία και τις Σποράδες.Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο θα θέσει εκτός λειτουργίας τους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Επίσης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην περίπτωση των νησιών Βορείου Αιγαίου υπάρχει σχεδιασμός, εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, να προχωρήσει η εγκατάσταση δικτύων ανεμογεννητριών στα περισσότερα από αυτά. Επίσης πολλές είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα προκειμένου να μειώσουν το κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα για την λειτουργία τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης