× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μια αληθινή φεμινίστρια που εκτελέσθηκε στον ελληνικό εμφύλιο...

Η ιστορία της αγωνίστριας Ευτυχίας Πρίντζου ζωντανεύει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου της Μυτιλήνης την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 9 το βράδυ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή

Δημοσίευση 7/3/2024

Μια αληθινή φεμινίστρια που εκτελέσθηκε στον ελληνικό εμφύλιο...

Η αληθινή ιστορία  της Γιαννιώτισσας  αγωνίστριας Ευτυχίας Πρίντζου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Πρίντζου παρουσιάζεται ανήμερα της 8ης Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαίωματα της γυναίκας  και τους αγώνες του γυναικείου κινήματος,  στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ  με πρωταγωνίστρια την Τζίνη Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας της παράστασης Βασίλης Κονταξής μίλησε στο «Ν» για το έργο του καθώς και για την ζωή της μεγάλης αυτής αγωνίστριας και γυναίκας η οποία εκτελέσθηκε το 1948 από Έλληνες πατριώτες λίγο πριν τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κονταξής έγραψε το έργο, αξιοποιώντας ιστορικά στοιχεία από βιβλία, εφημερίδες και τα πρακτικά της δίκης που καταδικάστηκε η Ευτυχία ενώ παράλληλα μίλησε και με την συγκρατούμενή  της η οποία δεν εκτελέσθηκε έζησε όμως μαζί με την πρωταγωνίστρια δραματικές ώρες στο ίδιο κελί.

«Αφορμή για την ενασχόλησή μου με τη συγκεκριμένη θεματολογία σημειώνει ο κ. Κονταξής, αποτέλεσε το γεγονός ότι ο παππούς μου που δεν γνώρισα ποτέ, ήταν συναγωνιστής με την Ευτυχία στην ίδια οργάνωση που βοηθούσε την περίοδο του εμφυλίου οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο παππούς μου ξυλοκοπήθηκε άγρια από Έλληνες και αυτός και λίγους μήνες αργότερα πέθανε αφού τα τραύματά του, που είχαν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου Βασίλη Κονταξή 

Λίγα λόγια για το έργο 
Εμφύλιος 1948. Μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη-παρωδία: η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό και αγωνιστικό έργο. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, ακόμη και προτού ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα. Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγωνίστρια «επιστρέφει» στο σήμερα για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή μέχρι και την εκτέλεσή της. Η Τζίνη Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τον ρόλο της ηρωίδας σε ένα νέο θεατρικό κείμενο του Βασίλη Κονταξή, με στόχο τη μεταφορά επί σκηνής μιας μαύρης σελίδας της ελληνικής ιστορίας αλλά και την αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από την πορεία μια νέας γυναίκας, ταυτισμένης με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.Η ιστορία της Ευτυχίας Πρίντζου είναι απολύτως πραγματική.

Η δίκη της –μάλιστα μέλος του τότε Στρατοδικείου ήταν ο Στυλλιανός Παττακός…– έγινε τον Αύγουστο του 1948, πριν από 75 χρόνια, καθώς και η εκτέλεσή της στο Σταυράκι, λίγο πιο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων…

Ώρα έναρξης: 9 το βράδυ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση: more.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής
Μουσική: Δημήτρης Υφαντής
Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γιαννιώτης
Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
Οπτική επικοινωνία: Playwalk
Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη
Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Τον ρόλο της Ευτυχίας Πρίντζου ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη