× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λιγότεροι κτηνοτρόφοι περισσότερο γάλα

Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2023 παρά την μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων της χώρας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/3/2024

Λιγότεροι κτηνοτρόφοι περισσότερο γάλα

Όλο και μεγαλύτερες γίνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Το 2023, παρότι μειώθηκε ο αριθμός των κτηνοτρόφων της χώρας, που παρέδωσαν γάλα για επεξεργασία, αυξήθηκε ο συνολικός όγκος της παραγωγής γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι αύξησαν την παραγωγή τους, για να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες τιμές πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος. Επίσης με την επιλογή αυτή οι κτηνοτρόφοι  αντιμετώπισαν την πίεση που τους ασκούν τα πάγια κόστη που έχει η λειτουργία των μονάδων.

Συγκεκριμένα στους 731.533 τόνους διαμορφώθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στην χώρα το 2023 σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το 2022 στο σύνολο της χώρας είχαν παραχθεί 716.922 τόνοι. Δηλαδή σημειώθηκε μικρή αύξηση κατά 2%. Η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, το 2023 διαμορφώθηκε στους 160.036 τόνους και ήταν οριακά μικρότερη από το 2022, οπότε και είχε διαμορφωθεί στους 160.262 τόνους. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση ανήλθε στους 226 τόνους ή ποσοστό 0,14%.

Οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν πρόβειο γάλα σε μονάδες επεξεργασίας το 2023 ήταν 40.217 ενώ το 2022 ήταν 40.518. Οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν κατσικίσιο γάλα το 2023 ήταν 12.965 ενώ το 2022 ήταν 13.062.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.  Συγκεκριμένα ο μέσος όρος παραγωγής πρόβειου γάλακτος ανά μονάδα είναι 18,19 τόνοι το 2023, ενώ το 2022 ήταν 17,69 τόνοι γάλακτος. Ο μέσος όρος παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος ανά μονάδα το 2023 ήταν 12,34 τόνοι, ενώ το 2022 ήταν 12,26 τόνοι.  

Η μέση τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος, στο σύνολο της χώρας, το 2023, διαμορφώθηκε στα 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ η μέση τιμή παραγωγού του κατσικίσιου γάλακτος διαμορφώθηκε στα 0,77 ευρώ ανά κιλό.

Τα παραπάνω στοιχεία, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, διαψεύδουν την φιλολογία που αναπτύχθηκε την προηγούμενη διετία για καταστροφή της κτηνοτροφίας στην χώρα. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι να μειώνεται ο αριθμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά αυξάνεται η δυναμικότητα αυτών που επιβιώνουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020