× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεργασίες στο Δήμο Δυτικής Λέσβου προς όφελος του πολιτισμού

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2024

Συνεργασίες στο Δήμο Δυτικής Λέσβου προς όφελος του πολιτισμού

Αξίζει επαίνους η ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου να τελεστεί τρισάγιο στην μνήμη του μεγάλου λαϊκού  μας ζωγράφου Θεόφιλου στη Νάπη, η Κλωμιδάδο τόπο που  ο παράξενος φουστανελάς περί το 1930, διάλεξε για  για να απαγκιάσει, να επιβιώσει και να μπορέσει  με τον χρωστήρα του και  τα δικά  χρώματα του να κάνει τις περίφημες πια ζωγραφιές  στους τοίχους του  καλού  δωματίου του σπιτιού του Αποστόλη και της Μαριγώς Ζόλκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης θετική είναι και η απόφαση του ΔΣ και  Δημάρχου μας κου Βέρου  να συνεργαστεί με τον έφορο Αρχαιοτήτων κο Παύλο Τριανταφυλλίδη για την δημιουργία ενός χώρου ανάδειξης της πολιτιστικής παράδοσης της Νάπης, αξιοποιώντας το μουσείο των Αιολικών κυανόκρανων και το ανακατασκευασμένο  απ το 2004 σπίτι της Μαριγώς Ζολκου.

 Όμως πολιτιστική παράδοση σημαίνει και χρονική ενότητα που πιάνει κανείς το νήμα της μνήμης απ την αρχή και εγώ γνώστης και συμμέτοχος πολλών ενεργειών κι αποφάσεων εκείνης της εποχής, το κενό αυτό θα επιχειρήσω να καλύψω.

Αναρωτιέμαι τι θα υπήρχε αν  Φορείς, πολιτικοί  κι αυτοδιοκητικοί παράγοντες δεν άθροιζαν τις δυνάμεις τους, απ το μακρινό 1995 ,για να δημιουργηθούν  δυο  πετράδια πολιτισμού σ ένα μικρό μεν  χωριό, αλλά με πλούσια παράδοση που έλκει την αναφορά της στον Ναό του ΝΑΠΑΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ δίπλα στην Αρχαία Ναπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο Σύλλογος Γυναικών Ναπης με  την Πρόεδρο τότε Ιωάννα Χατζηπαναγιώτη, ήταν ο φορέας που κίνησε το θέμα την δεκαετία του 90, με  την στήριξη του τότε κοινοτάρχη Αντώνη Χατζηστεφανη και του αειμνήστου Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Χριστόφορου Χατζηγιάννη και ενός πλήθους αυτοδιοκητικών εκ της Νάπης.

Αρωγοί κι απ την Αθήνα ο Σύλλογος Ναπαίων Αττικής, Ναπαίος Απόλλωνας και η ΟΛΣΑ.

Οι προσπάθειες αυτές διαμόρφωσαν ένα κλίμα παραμονής των Αιολικών Κυανόκρανων στην Νάπη και επιστροφής των αποτοιχισμένων έργων του Θεόφιλου, από ιερόσυλους ελέω χούντας, απ το σπίτι της οικογένειας Ζολκου, στην Ναπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση τότε με  τον Νίκο Σηφουνακη ως Υφυπουργό  και την  κα Λίνα Μενδώνη ως Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ανταποκρίθηκαν και  τίμησαν το  χωριό μας με την δημιουργία ενός μουσείου με μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εγκαινίασαν μαζί με τον μετέπειτα Υπουργό Πολιτισμού κο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τον πλούτο αυτόν ήρθε να συμπληρώσει η αγορά μέρους του οικοπέδου και η εξασφάλιση της δωρεάς του υπολοίπου απ την Ευτέρπη Μπολταδακη, κόρη της Μαριγώς Ζολκου, απ τον Συλλογο Γυναικών και η ανακατασκευή του ερειπωμένο σπιτιού με στήριξη και οικονομική ευθύνη του τότε Υπουργείου Αιγαίου στα 2003- 2004.

Η ανακατασκευή έγινε με μελέτη της τότε συμβούλου του Υπουργείου Αιγαίου Αρχιτέκτονας Ιωάννας Βαλ ίνας, υπό την επίβλεψη της εφορίας Αρχαιοτήτων και οικονομική ευθύνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου είχε μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία, με  Δήμαρχο τον Αλέκο Ευαγγελινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι πολύ θετικό ότι όλα αυτά τα δημιουργήματα που με τον Καλλικρατικό Δήμο μεταβιβάσθηκαν στον Δήμο Λέσβου και μετά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενοποιούνται με την απόφαση  του Δήμου μας κάτω απ τον φυσικό φορέα  που είναι το Υπουργείο πολιτισμού.

Η Υπουργός κα Μενδώνη  γνώστης του αιτήματος επιστροφής των έργων του Θεόφιλου στην Νάπη ,απ την επιστολή του  Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Αλέκου Ευαγγελινού στον  Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλη, ως Υπουργό Πολιτισμού το μακρινό 2004, ελπίζουμε  να ικανοποιήσει σύντομα το σημερινό αίτημα του Δήμου μας.

*Ο Δημήτρης Καπετανάς είναι πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου