× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας

Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Πεδίο μάχης η Προκυμαία μέχρι τις 4 τα χαράματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2020

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας
' χρόνος ανάγνωσης

Πρωτοφανής βία στο λιμάνι της Μυτιλήνης εναντίον διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει το λιμάνι της Μυτιλήνης. Γνωρίζοντας ότι εκεί θα έφταναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τη δημιουργία στο νησί νέας υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλοίο «Πήγασος» έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αναχωρήσει στις 2,30 το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα.  Έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «Πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του εδώ στη Λέσβο.

Περίπου στις 4 το απόγευμα το «Ν» αποκάλυψε το δρομολόγιο του καραβιού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στην ενημέρωση αλλά και αναδεικνύοντας το ζήτημα που σύντομα μετατράπηκε σε πρώτου μεγέθους πολιτικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Πήγασος» θα ερχόταν τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πολίτες όμως συνέχιζαν αν παραμένουν στα λιμάνια του Σιγρίου αλλά και να περιφρουρούν τα λιμάνια Περάματος και Πέτρας.

Στις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί πάντως ότι με μόνη εξαίρεση τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και των επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Μυτιλήνη οι αψιμαχίες άρχισαν ανάμεσα σε νεαρούς από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου. Χωρίς λόγο άρχισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν μπει στο λιμάνι της Μυτιλήνης να κάνουν χρήση χημικών που όπως ήταν φυσικό έδιωξαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους μια και η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι στη βάση οργανωμένου σχεδίου βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της ελευθερίας. Κινήθηκαν στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη διαχωρίστηκαν στη συμβολή με την 8η Νοεμβρίου και οι μεν κινήθηκαν στο Τελωνείο οι δε μέσω της 8ης Νοεμβρίου  έδιωξαν τον κόσμο προς την Τζέημς Στο Τελωνείο ξαναενώθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας να ρίχνουν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν. Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων αυτοκινήτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. Σκοπός τους να συγκρουστούν με εκατοντάδες διαδηλωτές που είναι εκεί πριν ξημερώσει και να φτάσουν στου Καβακλή.

Η επιχείρηση της πρωτόγνωρης βίας σε βάρος του λαού της Λέσβου προκειμένου να επιβληθεί με τον πιο άγριο τρόπο η κατασκευή της δομής σε επιταγμένη έκταση. Συνεχίζεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μοναδικό φύλλο της «Völkischer Beobachter» στο Μουσείο Τύπου

Στην ΕΣΗΕΠΗΝ το μοναδικό σωζόμενο φύλλο που καταγράφει την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένοι οι εντομολόγοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ανακάλυψαν τη γεωλογική και οικολογική αξία του νησιού, σε μια επίσκεψη που άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης τίμησε τους ήρωες του ’40

Με συγκίνηση και σεβασμό κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λύμπου στο Ηρώο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά, όπλα και ανιχνευτές μετάλλων

Η υπόθεση συνδέεται με τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιοτήτων
ΑΓΟΡΑ

Γλυκός τρόμος και χαμόγελα στο Halloween party του Ζαχαροπλαστείου Πανταζής

Το ζαχαροπλαστείο της Χρυσομαλλούσας πλημμύρισε από φαντασία, μουσική και... σοκολάτα, σε μια αποκριάτικη βραδιά γεμάτη χαρά για μικρούς και μεγάλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τιμητική βράβευση μαθητών και σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην αίθουσα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενεργή δράση για το περιβάλλον στη Λέσβο από τον Ερυθρό Σταυρό

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση για τον καθαρισμό τμήματος του δρόμου από Κεραμειά έως Αγιάσο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλληλεγγύη μέσω κινηματογράφου από τη Συνύπαρξη

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «A State of Passion» στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30