× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αυγενάκης στη διάσκεψη για το κρασί στην Ιταλία

Το 2023 η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν αυξημένη κατά 25%, και 66% σε χώρες εκτός Ε.Ε. σε σχέση με το 2019

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2024

Ο Αυγενάκης στη διάσκεψη για το κρασί στην Ιταλία

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών προϊόντων αλλάζει συνεχώς, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς. Πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία απαιτούν την άμεση κινητοποίηση μας», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην διάρκεια ομιλίας του στην υπουργική συνδιάσκεψη για το κρασί που διοργανώνουν από κοινού το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας και ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.

Στην ομιλία τους ο κ. Αυγενάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Μέσω της ΚΑΠ, επενδύουμε στην βελτίωση της ποιότητας παραγωγής και την προώθηση των οινικών προϊόντων στο εξωτερικό και την προώθηση προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Την τελευταία πενταετία, παρά της σημαντικές δυσκολίες, η αξία των εξαγωγών του κλάδου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2023 η συνολική αξία των ήταν αυξημένη κατά 25%, και 66% σε χώρες εκτός Ε.Ε. σε σχέση με το 2019.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του OIV (International Organization of Vine and Wine- Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου), ενός οργανισμού ταυτισμένου με την πορεία του κρασιού, ιδρυτικό μέλος του οποίου υπήρξε και η Ελλάδα.

Ο OIV ιδρύθηκε για να δοθούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Εκατό χρόνια μετά, τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του κρασιού μπορεί να μην είναι τα ίδια, αλλά η ύπαρξή τους παραμένει.

Βασικό πρόβλημα για την αμπελοκαλλιέργεια είναι ο περονόσπορος στο αμπέλι (Peronospora/downymildew). Στην Ελλάδα, η ζημιά από τον μύκητα στα οινοποιήσιμα σταφύλια ξεκινάει από 50% και φτάνει έως και 100% για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Για αυτό τον λόγο μεριμνούμε για την προστασία των παραγωγών.

Στην Ελλάδα» κατέληξε, «επικαιροποιούμε τον κανονισμό γεωργικών ασφαλίσεων μετά από δεκαετίες, συμπεριλαμβάνοντας κινδύνους όπως αυτούς που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ακράδαντα ωστόσο, ότι μια γενικότερη λύση πρέπει να αναζητηθεί συλλογικά, και αυτό είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης».

Ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Τυνησία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.

Στην συνδιάσκεψη συμμετέχουν με εκπροσώπους τους, 29 χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: Ιταλία, Αλβανία, Αλγερία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Χιλή, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Β. Μακεδονία, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ν. Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουζμπεκιστάν και Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους