× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα είναι μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν

Κορονοϊός, προσφυγικό και Ερντογάν βάζουν στο «πάγο» τις πτήσεις τσάρτερ

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 17/3/2020

Θα είναι μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν

Κανονικά, σε λίγες ημέρες η Λέσβος θα έπρεπε να προετοιμάζεται για την υποδοχή της πρώτης πτήσης τσάρτερ, ξεκινώντας έτσι και επίσημα την τουριστική σεζόν του 2020. Η πανδημία του κορονοϊού ωστόσο αλλάζει τα σχέδια όχι μόνο σε επίπεδο νησιού, όπως είναι εύλογο, αλλά παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πτήσεις τσάρτερ έχουν μπει στον «πάγο». Ο Απρίλιος φαντάζει «νεκρός». Δεν πετάει τίποτα από οπουδήποτε προς οπουδήποτε. Και από την κακή αυτή συγκυρία για τον τουρισμό, δεν ήταν δυνατόν να μην πληγεί η Λέσβος, που ως τουριστικός προορισμός εξάλλου δεν διαθέτει ούτε τις άμυνες, αλλά δυστυχώς ούτε και τις αντοχές, για να ανταπεξέλθει στις ασφυκτικές αυτές πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ν», δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα προγραμματισμένο από το εξωτερικό για το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, όχι μόνο κατά τον Απρίλιο, αλλά τουλάχιστον και ως προς τα τέλη Μαΐου σε επίπεδο ολλανδικής αγοράς, που ήταν άλλωστε και η πρώτη που εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη σεζόν με πτήσεις τσάρτερ από το Άμστερνταμ. Η Ολλανδία αποτελεί βαρόμετρο για το τουριστικό προϊόν της Λέσβου, αφού πρόκειται για μια χώρα οι ταξιδιώτες της οποίας αγαπούν τον τόπο μας και αποτελούν τους λεγόμενους «πιστούς επισκέπτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση για το 2020 ήταν εξαρχής δύσκολη σε ότι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ. Πριν την έξαρση του κορονοϊού εξάλλου, η Λέσβος είχε να αντιμετωπίσει τις ολοένα και πιο ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώνει το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με τον εγκλωβισμό σχεδόν 22.000 αιτούντων ασύλου στις δομές του νησιού. Αν σε όλο αυτό προσθέσει κανείς και την ιδιαίτερη επιθετική πολιτική της Τουρκίας, με τις πιέσεις που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, τόσο με τις ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και με το σκηνικό έντασης στον Έβρο, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως μια φυσιολογική τουριστική σεζόν έμοιαζε ως ουτοπικός στόχος.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Σούγιολτζη, πολύπειρο τουριστικό πράκτορα, «οι εκτιμήσεις για φέτος σε ότι αφορά τη Λέσβο ήταν για περίπου 12 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα», αριθμός δηλαδή κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν κατά μέσο όρο υπήρχαν σχεδόν 33 πτήσεις τη βδομάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport. «Υπήρχε έτσι κι αλλιώς μεγάλη απώλεια σε πτήσεις λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί με το προσφυγικό, αλλά και τον Ερντογάν. Πριν ακόμα εμφανιστεί ο κορονοϊός, είχαμε χάσει συγκριτικά με το 2019 δύο πτήσεις τη βδομάδα από Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία και μία πτήση από Πολωνία, Τσεχία.» καταλήγει ο κ. Σούγιολτζης μιλώντας στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητώντας του μια προσωπική εκτίμηση για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να σωθεί η σεζόν, έστω και σε ένα μικρό βαθμό, ο κ. Σούγιολτζης προσθέτει: «Αν πάρει πίσω ο Κορονοϊός μέχρι τις αρχές του Μάη, υπάρχει μια πιθανότητα να μην ακυρωθεί το σύνολο των τσάρτερ για φέτος. Υπάρχει το εξής καλό στην Ευρώπη. Ο κόσμος έχει στην κουλτούρα του τις διακοπές. Επομένως, αν του δοθεί η ευκαιρία, είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει τρόπους να ταξιδέψει σε καλοκαιρινά θέρετρα».

Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, είναι δεδομένο πως θα παρουσιαστούν αντικειμενικές δυσκολίες για προορισμούς όπως η Λέσβος. Ο Αχιλλέας Σούγιολτζης συμπληρώνει: «Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε αύξηση στους ταξιδιώτες σε μια συγκεκριμένη περίοδο και άρα μαζική ζήτηση σε αεροσκάφη. Όμως -και λόγω των καθηλωμένων Boeing 737 MAX- δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αεροσκάφη για να ανταποκριθούν οι εταιρείες σε κάτι τέτοιο. Επομένως θα είναι δύσκολο να δρομολογηθούν πτήσεις τσάρτερ, ειδικά σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Εξάλλου, αντιλαμβάνεστε πως σε ότι αφορά την Ελλάδα προτεραιότητα έχουν Κρήτη, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Λευκάδα κτλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία η Λέσβος φιλοξένησε το 2019 συνολικά 58.990 ταξιδιώτες τσάρτερ από ευρωπαϊκούς προορισμούς, κλείνοντας τη σεζόν με -6,25% συγκριτικά με το 2018, όταν υποδέχθηκε 62.923 επισκέπτες. Κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές, το νησί μας κατόρθωσε να ανακάμψει σημαντικά από την «καθίζηση» που υπέστη τόσο το 2017 (43.917 επισκέπτες τσάρτερ), όσο κυρίως το 2016 (31.480 επισκέπτες τσάρτερ) λόγω της προσφυγικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, η Λέσβος δεν κατάφερε να πλησιάσει τα νούμερα του 2014 (75.139 επισκέπτες τσάρτερ) και του 2015 (75.475 επισκέπτες τσάρτερ).

Κλείνοντας, ο κ. Σούγιολτζης αναφέρθηκε στο καλό, το μέτριο και το κακό σενάριο που υπάρχει στον ορίζοντα: «Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν καταφέρουμε να ανοίξουμε τη σεζόν μετά τις 20 Μαΐου ή έστω μέχρι τις 15 Ιουνίου. Δυστυχώς οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για μετά τις 25 Ιουνίου. Θα είναι μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος. Εφόσον ξεκινήσει. Γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσει καθόλου. Εύχομαι πραγματικά να διαψευστώ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ