× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Θα βάλω σε κίνδυνο την οικογένειά μου!»

Να εκκενώσουν τις εστίες καλούνται και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Τι λένε στο «Ν» οι οικότροφοι

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/3/2020

«Θα βάλω σε κίνδυνο την οικογένειά μου!»

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι φοιτητές που πρέπει να εκκενώσουν τις εστίες από την Τετάρτη 25 Μαρτίου. Χτες το «Ν» παρουσίαζε τις περιπτώσεις Μυτιληνιών φοιτητών οικότροφων στα μεγάλα αστικά κέντρα που καλούνται να έρθουν στη Λέσβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια Υγεία. Σήμερα το ρεπορτάζ επικεντρώνεται σε εκείνους τους φοιτητές που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά σε Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς με «τελεσίγραφο» που έφτασε χτες το βράδυ, πρέπει όλοι οι οικότροφοι να εκκενώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους φοιτητές που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, περίπου 19 έχουν «ξεμείνει» στις φοιτητικές εστίες και άλλοι έξι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θερμή. Οι υπόλοιποι πριν από τα τελευταία μέτρα- απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων είχαν ήδη αναχωρήσει για τον τόπο καταγωγής τους.

Οι οικότροφοι όμως που έχουν παραμείνει, όπως εξηγούν στο «Ν» έχουν σοβαρά θέματα και προβλήματα μετακίνησης. Αρχικά σημειώνουν, για παράδειγμα εκείνοι που καλούνται να επιστρέψουν στη Βόρεια Ελλάδα, ότι καλούνται να πάρουν το καράβι ταξιδεύοντας 12 και παραπάνω ώρες ανάμεσα σε πλήθος επιβατών, και κάποιοι από αυτούς να πάρουν ΚΤΕΛ εκτεθειμένοι για ώρες επίσης ανάμεσα σε πλήθος επιβατών για να φτάσουν στην οικογένειά τους.

Πολλοί από τους οικοτρόφους δεν έχουν χρήματα ούτε για εισιτήριο, ενώ άλλοι έχουν στο συγγενικό τους περιβάλλον στο σπίτι τους ανθρώπους που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου, με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Θα κάνω 20 ώρες ταξίδι, ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου μέχρι να φτάσω σπίτι και θα βάλω σε κίνδυνο όλη μου την οικογένεια», έλεγε χαρακτηριστικά στο «Ν» ένας φοιτητής που βρίσκεται στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να παρθούν μέτρα!»

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του Πανεπιστημίου αιγαίου ζητώντας μεταξύ άλλων:

«Με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη χωρίς σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

·         Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·         Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

·         Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

·         Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

·         Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας για επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να επιστρατευτούν και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να προσληφθεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια