× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παντού εχθρούς βλέπει ο Ντόναλντ εντός και εκτός των ΗΠΑ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2020

Παντού εχθρούς βλέπει ο Ντόναλντ εντός και εκτός των ΗΠΑ

Οι ολέθριες πολιτικές επιλογές των αμερικανικών κυβερνήσεων δείχνουν και γίνονται εξαιτίας της πανδημίας και του σημερινού προέδρου της, ακόμη, χειρότερες. Εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της γης δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό Covid-19 ενώ ανίσχυρη μπροστά στην πανδημία εμφανίζεται και η μεγαλούπολη που εξέθρεψε το τηλε-φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ.

Κλεισμένος στο δικό του ριάλιτι με σκηνικό τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιδρά στη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εντός των περιώνυμων τειχών του με περισσή εχθρότητα και απερισκεψία. Στη δονκιχωτική του μάχη βλέπει παντού εχθρούς. Ειδικότερα δε, εκτός των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρίσει τον Μάικ Πομπέο στρατηγό πρώτης γραμμής για την εξωτερική προέλαση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μπορεί να ζήτησε την «άμεση παγκόσμια κατάπαυση του πυρός» για την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 και να απηύθυνε έκκληση για την «άρση των κυρώσεων που μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν στην πανδημία», αλλά ο πρόεδρος στην Ουάσιγκτον, δεν ακούει κανένα, ούτε καν νίπτει τας χείρας του.

Οι αιτήσεις από τη Βενεζουέλα και το Ιράν για επείγοντα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αγορά ιατρικών προμηθειών παρεμποδίστηκαν με δική του παρέμβαση.

Μόλις, πριν από ένα μήνα, ο Πομπέο, εξάλλου, είχε ανακοινώσει την ενίσχυση των κυρώσεων, κατά του Ιράν, με νέες κυρώσεις που να εμποδίζουν τις μεταφορές χρημάτων στην Τεχεράνη. Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ καθιστούν αδύνατο για το Ιράν να εισάγει τον ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζεται επειγόντως για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Κι ενώ ανανέωσαν την απαλλαγή από την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ, προκειμένου να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από το Ιράν, η απαλλαγή αυτή περιορίστηκε, χρονικά, για μόνο 30 ημέρες. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ εξαρτάται από τις εισαγωγές από το Ιράν και αν η απαλλαγή που έδωσαν οι ΗΠΑ, στις 26 Μαρτίου, δεν ανανεωθεί, σύντομα τα νοσοκομεία της χώρας θα κλείνουν την ώρα που ο κορωνοϊός θα βρίσκεται στο ζενίθ της διασποράς του, εκεί.

Το σχέδιο του Τραμπ είναι παρανοϊκό και σε αυτό κάνει ασκήσεις επί χάρτου και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ που βρήκε την ώρα να στείλει αμερικανικές δυνάμεις και πράκτορες να χτυπήσουν βραχίονες της Χεζμπολάχ και άλλες ιρακινές ομάδες σιιτών που βοήθησαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS. Αυτές οι ομάδες, μάλιστα, αποτελούν μέρος εδραιωμένων για χρόνια πολιτικών κομμάτων, με βαθιές ρίζες στην ιρακινή κοινωνία.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία άρχισαν, ήδη, να αποχωρούν από το Ιράκ. Η Δανία επίσης ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνει, τώρα, το 50% της δύναμης του. Υπάρχουν περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και ένας πόλεμος εναντίον της Kataib Hezbollah θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς που τάσσονται ενάντια στην κατοχή των ΗΠΑ, στη χώρα τους.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη σύρραξη και με το Ιράν, με μάλλον δυσοίωνη για την Ουάσιγκτον, έκβαση, εάν όχι καταστροφική.

Οι ΗΠΑ σήμερα διαθέτουν δύο ομάδες αεροσκαφών στην Αραβική θάλασσα για να απειλήσουν το Ιράν. Αλλά αυτά τα πλοία δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Είναι, επί της ουσίας, «κρουαζιερόπλοια με όπλα» εξαιτίας των κρουσμάτων ενώ άλλες δύο ομάδες με αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό είναι ήδη εκτός δράσης επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης μέσα στα σκάφη. Είναι μόνο θέμα χρόνου να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στις πολυμελείς και πολυάριθμες βάσεις των Αμερικανών, ανά την υφήλιο.

Επιπλέον, η ίδια παρανοϊκή πολιτική ακολουθείται και απέναντι στην Υεμένη που μαστίζεται, εδώ και τέσσερα χρόνια, από εμφύλιες συγκρούσεις, λιμό και σημαντικές ελλείψεις σε πόσιμο νερό, που προκαλούν τακτικά επιδημίες χολέρας, με χιλιάδες νεκρούς.

Αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη ανέφεραν στην εφημερίδα «Washington Post» ότι η απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της Υεμένης, περιελάμβανε εξαιρέσεις για «κρίσιμες, σωστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού, καθώς και των προγραμμάτων υγιεινής για την εξάλειψη των επιδημιών».

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι εξαιρέσεις του οργανισμού δεν προέβλεπαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των βασικών προγραμμάτων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια και δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το τι μπορεί να συμβεί όταν αρχίσει να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στη Μέση Ανατολή.

Εντούτοις, ο Ντόναλντ ήθελε να εξοντώσει κι άλλους ανθρώπους και το πρόθυμο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε επίσης την επίθεσή του στη Βενεζουέλα.

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε νέες κατηγορίες εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο και 14 πρώην και νυν αξιωματούχων του για «ναρκωτικά, τρομοκρατία, εμπορία ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα» δίνοντας και επικήρυξη με ανταμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη του Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει αυθαιρέτως καθαιρέσει-αφού δεν κατάφερε να ανατρέψει- για χάρη του Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχει χρίσει μαζί με άλλες δορυφορικές της κυβερνήσεις, ανά τον κόσμο, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τώρα, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 125.000 κρούσματα του Covid-19, τα περισσότερα απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο ενώ ο αριθμός των θανάτων (2.191) σχεδόν διπλασιάστηκε, από την περασμένη Τετάρτη, μέχρι σήμερα.

Στις αρχές Μαρτίου, με εξαιρετικά περιορισμένους διαθέσιμους ελέγχους, στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναφερθεί μόνο 70 περιπτώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονταν με υπερπόντια ταξίδια.

Με τις δοκιμές που είναι πλέον διαθέσιμες, τουλάχιστον 18 Πολιτείες έχουν τώρα περισσότερα από 1.000 γνωστά κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της Ιντιάνα, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών εκεί, έφτασε τους 31.

Όμως, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τα κρούσματα είναι 54.000 και χθες οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τους 800.

Σήμερα έφθασε στο Μεγάλο Μήλο και το πρώτο εμπορικό αεροπλάνο από την Κίνα. Το αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Σαγκάη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κένεντι μεταφέροντας γάντια, στολές και μάσκες που πρόκειται να διανεμηθούν στη Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, τις τρεις Πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο και δίνουν αγώνα για να φροντίσουν τους ασθενείς.

Η αερομεταφορά αυτή οργανώθηκε από μια ομάδα, επικεφαλής της οποίας, είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος κατάρτισε το «Σχέδιο Αερογέφυρα», μια συνεργασία μεταξύ των μεγάλων αμερικανικών διανομέων ιατροφαρμακευτικών προϊόντων (McKesson Corp, Cardinal, Owens & Minor, Medline και Henry Schein Inc) και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο ίδιος γαμπρός είχε καταστρώσει και την αυτόκλητη «Συμφωνία του Αιώνα» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή.

Ανάλογο είναι το κλίμα και τώρα, εντός των αμερικανικών τειχών, αφού ο Ντόναλντ έχοντας αγνοήσει κάθε επιστημονική μελέτη και ιατρική οδηγία, μέχρι σήμερα, φέρει βαρύτατη ευθύνη για την αλματώδη διασπορά της πανδημίας και την εγκατάλειψη του εθνικού συστήματος υγείας- σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γεγονός που έχει αφήσει απροστάτευτες τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες, ιδίως τις πιο ευπαθείς και ευάλωτες, των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών της χώρας του.

Ο Τραμπ δείχνει να ενδιαφέρεται, όμως, ακόμη και τώρα, πολύ περισσότερο για τη Γουόλ Στριτ, τον τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων και τη δημοτικότητα του ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η κατακραυγή εκ των έσω, δεν κρύβεται πλέον. Ούτε τα πίσω-μπρος για την καραντίνα στη Νέα Υόρκη κρύβονται. Οι επικρίσεις είναι προσωπικές και ανά λεπτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο προσφιλές του Ντόναλντ twitter, μετά και την άρνησή του να είναι διάφανη η διαδικασία του προγράμματος δανεισμού των επιχειρήσεων ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ενέκρινε συνολικά το Κογκρέσο για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Μάχη που θέλει να δώσει ο Τραμπ, όπως φαίνεται, για λογαριασμό του γνωστού κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, κατασκευάζοντας συνεχώς νέους εχθρούς και για αυτό ίσως δεν θέλει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί πολίτες σε ποιους, πως και πότε θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη Τουρκία

Στην επαρχία Σακάρια στη βορειοδυτική Τουρκία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

18 Ιουλίου ο Πατριάρχης ενθρονίζει τον Κύριλλο στην Ίμβρο

25 – 26 Ιουλίου ο Πατριάρχης με το νέο Μητροπολίτη θα βρεθούν στην Τένεδο για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Με τα χαιρετίσματα δεν προχωράει το Σάρλιτζα»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας επανέφερε το ζήτημα της διάσωσης του ιστορικού κτιρίου στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας δραστικές ενέργειες από την περιφερειακή αρχή
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία

Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους

Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας, περίπου 850 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κόλαση φωτιάς στα Καμπόχωρα

Μεγάλη επιχείρηση επίγειων και εναέριων μέσων στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εθελοντές πρόσφυγες στη Χίο κάνουν τη διαφορά για τις κοινότητές τους

H “Ομάδα Υγιεινής” συμμετέχει μαζί με άλλους αιτούντες άσυλο σε μια δράση καθαριότητας σε μια περιοχή εντός του κέντρου υποδοχής της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μεγάλη καθυστέρηση στον έλεγχο των σχεδίων βελτίωσης»

Παρέμβαση «Ανταρσίας» προς την Περιφερειακή Αρχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλονίκη‑Λήμνος‑ Μυτιλήνη‑ Χίος‑ Βαθύ!

Θετική γνωμοδότηση από το ΣΑΣ να ξεκινήσει ακτοπλοϊκή γραμμή από τον Νοέμβριο, αλλά άγνωστο αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις εταιρείες
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

«Ανοιγμα» με ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Η Ελλάδα ανοίγει τα περιφερειακά της αεροδρόμια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναβαθμίζονται οι άγονες γραμμές

Συνεδρίασε την Τρίτη το ΣΑΣ, «για την υποστήριξη των νησιωτών μας», επεσήμανε η Χ. Καλογήρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος, σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Διευκολύνσεις περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών