× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεσκόνισαν τα πεπραγμένα της Περιφέρειας

Απολογισμός της «Συμπαράταξης Πολιτών» και κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για την πορεία των έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/5/2020

Ξεσκόνισαν τα πεπραγμένα της Περιφέρειας
Διαδικτυακή η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Τον απολογισμό της παρουσίας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε την Παρασκευή το μεσημέρι μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου η περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, «Συμπαράταξη Πολιτών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε τα μηνύματα πανελλαδικά για τις επιπτώσεις της πανδημίας και δεν βλέπουμε από πλευράς Περιφερειακής Αρχής καμία κινητοποίηση. Δεν ξέρουμε πού θα καθίσει η ανεργία και ο ΑΕΠ, πόσο χαμηλά θα πέσει ο τουρισμός» τόνισε αρχικά ο κ. Σπιλάνης.

Αναφέρθηκε στη σύσταση επιτροπών που πρότεινε για την απασχόληση, ανάπτυξη και άλλα θέματα, με υπηρεσιακούς παράγοντες, εμπλεκόμενους και αιρετούς για την άμεση επεξεργασία προτάσεων για το Βόρειο Αιγαίο προς την Περιφέρεια Βορείου αιγαίου, αλλά και την κυβέρνηση, αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Θεωρούσαμε ότι αυτές οι επιτροπές θα έπρεπε να συγκληθούν γρήγορα, αλλά δεν έγινε αποδεκτό να συζητηθούν», ανέφερε ο κ. Σπιλάνης επισημαίνοντας ότι η παράταξή του έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις, έχοντας καταθέσει ήδη επεξεργασμένες προτάσεις ως προς τον τουρισμό.

Την Κυριακή η παράταξη ξεκινά διαβουλεύσεις απευθείας με ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού, της κτηνοτροφίας και άλλων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σπιλάνης επανέλαβε την πρόθεση της παράταξης για συνεργασία, σημειώνοντας ότι η όποια κριτική δεν είναι στείρα, αλλά συνοδεύεται με αναλυτικές προτάσεις και στόχο να δοθεί περισσότερη τροφή για συζήτηση και δράση.

Τι γίνεται με τα έργα;

Από την πλευρά της η Μαρία Νικολάρα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία και η Περιφέρεια οφείλει να στηρίξει τους αδύναμους και να αξιοποιήσει πόρους.» Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη 1137 λιγότερες ήταν οι θέσεις Εργασίας τον Απρίλιο στη Λέσβο το 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έργα δεν είναι μόνο οι δρόμοι, αλλά και τα αναπτυξιακά, ένταξης απασχόλησης, δράσεις για επιχειρηματικότητα, περιβάλλον, μεταποίηση, κοινωνική πολιτική και άλλα» τόνισε, ενώ μίλησε για μια σειρά έργων στη Λέσβο για τα οποία δεν έχουν γίνει μελέτες, ενώ έχουν δεσμευτεί οι πόροι.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε φράγμα στον Πολιχνίτο που έχει απορροφήσει μόλις 1519 με μελέτη του 2016, αλλά και σε άλλα έργα ύδρευσης, άρδευσης. Αλλά έκανε και λόγο για έργα ψηφοθηρικά. «Έχουν παρκαριστεί 40 εκατομμυρίων έργα, εκ των οποίων τα 20 έχουν εγκλωβιστεί και δεν υπάρχει κάποια αναπτυξιακή προοπτική», τόνισε η κ. Νικολάρα. «Εμείς ζητήσαμε από την αρχή να υπάρχουν κριτήρια ελέγχου, αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας να στηριχθούν τα έργα και μέσω ΕΣΠΑ. Η συζήτηση όμως δεν έχει ανοίξει» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιο πολλά έργα έχουν μηδενική απορρόφηση, παρά αυτά που λειτουργούν» ξεκαθάρισε ο κ. Σπιλάνης.

«Δεν φταίνε η νησιωτικότητα, η οικονομική κρίση, το προσφυγικό ή η πανδημία, αλλά η λογική που διέπει τα έργα και η έλλειψη στρατηγικής γι’ αυτά που θα είναι πράγματι αναπτυξιακά για το Βόρειο Αιγαίο» συμπλήρωσε η κ. Νικολάρα. «Θα πρέπει να στραφούμε σε οποιαδήποτε πηγή για την αξιοποίηση πόρων και μάλιστα πρόσθετων ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών μας- και μακριά από τις πελατειακές λογικές με τις σακούλες τροφίμων», ανέφερε.

Η κ. Γιούλα Αργυρούδη αναφέρθηκε στο περιβάλλον και τη σημασία του για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η βιοποικιλότητα του οποίου είναι σημαντική για τα νησιά και το «ατού τους». «Μετά και την ψήφιση του περιβαλλοντικού ν/σ αποσαθρώνεται το πλαίσιο στήριξης των περιοχών Natura» εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική προστασία και σε έργα που καθυστερούν στη Χίο. Μίλησε μάλιστα και για την έλλειψη δράσεων σε θέματα έρευνας- καινοτομίας και τεχνογνωσίας.

Στα θέματα Υγείας και με δεδομένη την πανδημία αναφέρθηκε ο κ. Σπιλάνης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι κινδυνεύει να χαθεί το Νοσοκομείο της Λήμνου δίνοντας τον λόγο στον κ. Μανώλη Κάρλα που εξειδίκευσε σε αυτά. «Έχουν περάσει μήνες από τον Νοέμβριο του 2019 και τα αποτελέσματα που περιμέναμε δεν φαίνονται. Πρόσφατα ρωτήσαμε την Περιφερειακή Αρχή τι έκανε προς υλοποίηση της σχετικής απόφασης του συμβουλίου για την ενημέρωση του πολίτη σε θέματα υγείας, επιδημιολογικές έρευνες, δράσεις» ανέφερε ο κ. Κάρλας τονίζοντας ότι η «Συμπαράταξη Πολιτών» έχει αναδείξει όλα τα προβλήματα πχ ότι στη Σάμο υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και τραγικές ελλείψεις ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο στη Σάμο και παρόμοια προβλήματα στην Ικαρία, τη Λέσβο και τη Χίο.

Για τη λειτουργία θεσμικά του Περιφερειακού Συμβουλίου άσκησε κριτική ο κ. Σπιλάνης, καθώς και για θέματα Leader, μελετών και άλλα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους