× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έως και 10 διανυκτερεύσεις στη Λέσβο με Κοινωνικό Τουρισμό!

Επιδοτούμενα πακέτα διακοπών για 533.000 δικαιούχους, με τις αιτήσεις να ξεκινούν ως τις 10 Ιουνίου

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 26/5/2020

Έως και 10 διανυκτερεύσεις στη Λέσβο με Κοινωνικό Τουρισμό!

Ξεκινούν έως τις 10 Ιουνίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για τα πακέτα διακοπών του Κοινωνικού Τουρισμού, που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ. Συνολικά, προβλέπεται ότι τη φετινή σεζόν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 500.000 δικαιούχοι, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ώστε να προτιμηθούν με επιπρόσθετες διανυκτερεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ώστε να στηριχθεί εμπράκτως ο εσωτερικός τουρισμός. Εξάλλου, προβλέπεται ιδιαιτέρως μειωμένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία να προσπαθούν να δώσουν κίνητρα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να πραγματοποιήσει διακοπές στα ελληνικά νησιά, με εσωτερικές μετακινήσεις.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων, φέτος, μπορεί να φτάσει ως και τα 420.000 άτομα. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα, που διατηρούν το δικαίωμα «εξαργύρωσης» των επιταγών κοινωνικού τουρισμού που έχουν στην κατοχή τους, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Για φέτος, αν κάποιος δικαιούχος επιλέξει τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, αξία της επιταγής είναι μεγαλύτερη και μπορεί να πραγματοποιήσει ως και 10 διανυκτερεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι πέρυσι ο Κοινωνικός Τουρισμός αξιοποιούσε ένα κονδύλι 10 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ωστόσο σχετικά μικρό αριθμό δικαιούχων, οι οποίοι μοριοδοτούνταν κυρίως βάσει του χαμηλού τους εισοδήματος ή αν διέθεταν ανήλικα τέκνα. Φέτος όμως, η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει χρηματοδότηση επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν περισσότεροι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε φθηνές διακοπές.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται ένα πιο διευρυμένο και ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα ξεκινήσει από το επόμενο τουριστικό έτος, θέλοντας για πρώτη φορά να επιδοτούνται μέσω αυτού και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος διακοπών των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ βασική διαφοροποίηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι η αντικατάσταση των γνωστών έγχαρτων «δελτίων κοινωνικού τουρισμού», από τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού». Πρόκειται ουσιαστικά για μοναδικούς ηλεκτρονικούς αριθμούς, που προτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιούχοι - Διάρκεια διακοπών

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

  • 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή
  • είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

  • από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως
  • από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο «κόφτης» του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, με ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή