× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοβουλία καλλιτεχνών Λέσβου: Η τέχνη ως πράξη αντίστασης

Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΦΤΣΗ*

Δημοσίευση 7/6/2020

Πρωτοβουλία καλλιτεχνών Λέσβου: Η τέχνη ως πράξη αντίστασης
Μιχάλης Κατσούρης

Σε περιόδους κρίσης και αλλοτρίωσης, συνήθως σχηματίζεται το εξής δίπολο: Από τη μία η κοινωνική αυτοματοποίηση (φόβος, ατομικός δρόμος, ξενοφοβία και άλλα άνθη του κακού) και από την άλλη, μικρές εστίες αντίστασης, που σιγοκαίνε και υπενθυμίζουν ότι η ζωή μας δεν γίνεται να πάει έτσι, ότι η αδικία δεν είναι μονόδρομος .

Στη λογική του δεύτερου πόλου, συστάθηκε η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Λέσβου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε επ’αφορμή της απαξίωσης  του κλάδου  των καλλιτεχνών εν μέσω πανδημίας. Η δράση μας ξεκίνησε με συμμετοχή μας στην Πανελλαδική ημέρα δράσης του Πανελλήνιου μουσικού συλλόγου, με εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς (live μουσική, ενημέρωση του κόσμου μέσω φυλλαδίων , ανάρτηση πανό με κεντρικό σύνθημα ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ),  αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς ο καλλιτέχνης για μας είναι άνθρωπος του καιρού του που οφείλει να πάρει θέση μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πέρα όμως από την αλληλεπίδρασή μας με τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα, μέσα από την τέχνη μας , και την παρουσία μας στην πλατεία, προσδοκούμε να υπενθυμίσουμε ότι οι δημόσιοι χώροι είναι ο φυσικός χώρος έκφρασης και ζύμωσης του συλλογικού ασυνείδητου.

Η επόμενη μέρα, μετά από την πρώτη επιτυχημένη μας εκδήλωση, μας βρήκε να οργανώνουμε τη δεύτερη κινητοποίηση , προς υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα του φοιτητή\κρατούμενου  Βασίλη Δημάκη, πάνω στον  οποίο το επίσημο κράτος εξάντλησε την κατασταλτική του αυστηρότητα.

Την Παρασκευή 5-6-2020 , παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος , η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Λέσβου, σε συνεργασία με τη χορωδία canta lalοun , οργάνωσε εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς, με στόχο να ενημερώσει για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει και στο νησί μας, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δυο μέρη, με την χορωδία να παρουσιάζει αρχικά, ρεπερτόριο σχετικό με την περίσταση, και στη συνέχεια, με ομιλία του κου Μιχάλη Μπάκα, περιβαλλοντολόγου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, με ορχήστρα αποτελούμενη από παραδοσιακά όργανα και τραγούδια από την πολιτιστική μας παράδοση που αναδεικνύουν την αλληλένδετη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Ο κος Μπάκας, αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει η δημιουργία βιομηχανικών αιολικών πάρκων στη Δυτική Λέσβο, αφενός στους υδατικούς πόρους, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο του νησιού και αφετέρου στην υποβάθμιση της γεωργίας-κτηνοτροφίας και του ήπιου τουρισμού. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αποκρύφτηκε εντέχνως από την πλειοψηφία του λεσβιακού λαού και ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιχειρηθεί το ίδιο στο άμεσο μέλλον.

Τα μεγέθη του έργου είναι ιλλιγιώδη: συνολική ισχύς 306 MW, 10 αιολικά πάρκα (Α/Π), 153 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), η κάθε μία ισχύος 2MW, βάρους 231 τόνων, ύψους 67 μέτρων (15όροφη πολυκατοικία), διαμέτρου πτερυγίων 80 μέτρων, με θεμέλια διαστάσεων 15x15x2,5 μέτρα. Επιπλέον, 97 χιλιόμετρα χωματόδρομοι πλάτους 5 μέτρων, 143 χιλιόμετρα κανάλια καλωδιώσεων, οδική και θαλάσσια μεταφορά του εξοπλισμού κ.ο.κ. Οι εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνουν μόνιμα το 0,04% της έκτασης της Λέσβου. Παρόλα ταύτα, η έκταση που θα επηρεαστεί άμεσα τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου αγγίζει συντηρητικά το ένα τέταρτο της έκτασης του νησιού. (Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα στη Δυτική Λέσβο; Ελένης Μπριασούλη). Οι συνέπειες του έργου θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, τον τουρισμό, το οικοσύστημα και την τοπική κοινωνία.

Είναι σαφές πλέον ότι η κατακρεούργηση του ήδη αφαιμαγμένου περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης και θα τολμούσαμε να πούμε, αξιακό διακύβευμα. Είμαστε ωστόσο εδώ, ενεργοί-ες στον συλλογικό δρόμο για να δείξουμε ότι για μας αξιακό διακύβευμα είναι η ακύρωση της λεηλασίας της φύσης. Μπροστά σε ένα εφιαλτικό βιομηχανικό μέλλον, προτάσσουμε , την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το περιβαλλοντικό ζήτημα , την διατήρηση του φυσικού μας πλούτου και την ενίσχυση δομών αυτοοργάνωσης και προστασίας αυτού (βλ. Σταγιάτες), την κατάκτηση ενός κόσμου καθαρού από ρύπους, ακέραιου, παγιωμένου με σθεναρή αντίσταση, απέναντι στα κέρδη των βιομηχάνων και στην ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη» που αυτοί ευαγγελίζονται.

Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Λέσβου δηλώνει ρητά ότι θα συνεχίσει τη δράση της προς υπεράσπιση : α) των κοινωνικών κεκτημένων, β) της  πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού-και όχι μόνο-, γ) της απανταχού πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί, μαζί με τους συμμάχους της, έναν καλύτερο κόσμο, χτισμένο όχι στα σαθρά θεμέλια ενός άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί όποιον-α ενδιαφερόμενο-η να συμμετάσχει και να ενισχύσει τις επόμενες δράσεις της.

*Η Βασιλική Τσιφτσή είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Λέσβου, ομάδα η οποία έγραψε συλλογικά το εν λόγω άρθρο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Διαδικτυακή Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Από την Πέμπτη 3 έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο diadiktiaki-aegeantheatre.gr.
ΒΙΒΛΙΟ

Για να βουτήξουμε στην ποίηση και στον… Αδη

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Μοσχόπουλου, «Τρεις επισκέψεις στον Άδη»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Σαπφώ έδωσε κι άλλο διεθνές πρώτο βραβείο στην Τζέλη Χατζηδημητρίου!

Σε Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Μεξικό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Ο τελευταίος περίπατος της Αλκης Ζέη

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης προσφύγων στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αχ… καραντίνα!

Η Μυτιληνιά Μαρία Κακαρώνη τραγουδά με τις φίλες της στη Θεσσαλονίκη για το Λοκντάουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Λίγο χιούμορ για τα γενναία παιδιά σε τούτο και τον... άλλο κόσμο!

Ο Γιώργος Τυρίκος- Εργάς και ο Κώστας Ζαφειρίου μιλούν στο «Ν» για το νέο τους βιβλίο που κυκλοφορεί από τις 19 Νοεμβρίου, παρακινώντας μας να το πάρουμε από τοπικό βιβλιοπωλείο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Το Τραγούδι της Λητώς, μια ζωή ένα συνεχόμενο τραγούδι»

Ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Άγγελο Κατακουζηνό και στην προσφορά του στον Πολιτισμό της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Η «Λεσβιακή Φάλαγγα» παρουσιάζεται στην Αμερική!

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης τιμάται από τους ομογενείς στην Αστόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 συν 13 δράσεις Πολιτισμού από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τον Πολιτισμό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ζωγράφισαν το «Δέντρο της Σοφίας»!

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης η «Πολιάνα»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διάσωση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο

Ψηφιακή ημερίδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου