× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για την πυροπροστασία καθυστέρησαν... αλλά πάνε καλά!

SOS εκπέμπει η Διεύθυνση Δασών για ταχύτερες διαδικασίες στα μέσα Ιουλίου, με τη δημοτική Αρχή να δικαιολογεί τον εαυτό της, αντί να τρέχει

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 10/7/2020

Για την πυροπροστασία καθυστέρησαν... αλλά πάνε καλά!

Η πυροπροστασία και κυρίως το προ ημερών ρεπορτάζ του «Ν» σχετικά με τις παρεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις της Λέσβου άναψε... φωτιές στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης το απόγευμα της Τετάρτης. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Κύτελη υποβαθμίζει το ότι είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, καθώς και ότι το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στην Εισαγγελία και κατά τα άλλα... δικαιολογεί τον εαυτό της, παίζοντας με τη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα είχε αναδείξει, αρχικά, με ερώτησή της προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη», ζητώντας απαντήσεις τόσο γύρω από τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, όσο και για το αντικείμενο απασχόλησης των 17 συμβασιούχων, που έχουν προσληφθεί από τον Δήμο για το σκοπό αυτό.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος διευκρίνισε πως έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις εντός των ορίων του Δήμου Μυτιλήνης, υπολογίζοντας μάλιστα πως έχουν προχωρήσει αρκετά, σε ποσοστό περίπου 75%-80%. Για την ολοκλήρωσή τους, ωστόσο, παραδέχθηκε πως θα χρειαστεί καιρός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε ξεκινήσει εργασίες σε Αγιάσο, Πλωμάρι, Γέρα, αλλά δεν έχουμε πάει ακόμη σε Πηγή, Κώμη, Αμαλή, δηλαδή Μυτιλήνη, ενώ υπάρχει και ένα υπόλοιπο στην Αγιάσο», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας δώσει τις διευκρινίσεις της η αρμόδια Αντιδημαρχία, θα περίμενε κανείς ότι η δημοτική αρχή θα προχωρούσε εν συνεχεία σε άλλα θέματα προς συζήτηση, ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης -σε μια από τις συνήθεις θεσμικές εκτροπές του- απευθύνθηκε απαξιωτικά σε... Μέσο ενημέρωσης, χωρίς να έχει το θάρρος να το κατονομάσει, κάνοντας λόγο για «σπεκουλάρισμα πάνω στην απελπισία του κόσμου» και «λαϊκίστικη» δημοσιογραφία. Κατηγόρησε επί της ουσίας το «Ν», που ανέδειξε το θέμα για την πυροπροστασία και αποκάλυψε στο ρεπορτάζ πως η Διεύθυνση Δασών κοινοποίησε σχετικό έγγραφο ως και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, θέτοντας τους δύο Δήμους του νησιού προ των ευθυνών τους.

«Κάθε χρόνο στέλνει έγγραφο η Διεύθυνση Δασών», επέμεινε ο κ. Χατζηγιάννης, ωστόσο ο διευθυντής της, Φώτης Κράλλης, μιλώντας στο «Ν» διευκρίνισε πως αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται «στο πρώτο έγγραφο που αποστέλλουμε στους Δήμους, ζητώντας τους να προχωρήσουν στις ετήσιες παρεμβάσεις τους». Πρόσθεσε, δε, πως όντως υπήρξε νέο έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο μάλιστα κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, κάτι που έχει συμβεί ξανά και στο παρελθόν. 

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκου, ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 80% των παρεμβάσεων του Δήμου Μυτιλήνης στις δασικές του εκτάσεις, ο κ. Κράλλης αρκέστηκε να αναφέρει πως «αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε, όταν θα βγουν για τους σχετικούς ελέγχους οι δασοφύλακες». Προανήγγειλε μάλιστα και σχετική συνάντηση του ίδιου με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε όμως πως «δεν είναι μόνο οι ετήσιες αποκαταστάσεις που πρέπει να μας απασχολούν, αλλά μια συνολική διαχείριση του θέματος, καλώντας τους δύο Δήμους του νησιού να προχωρήσουν στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και να προσλάβουν κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια πιο oργανωμένη δουλειά και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στη διαχείριση των δασών μας.»

Καταλήγοντας, ο κ. Κράλλης παραδέχθηκε πως «τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν νωρίτερα οι σχετικές παρεμβάσεις των Δήμων, έχοντας και τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας», ζητώντας εκ νέου από τις δημοτικές αρχές «ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη διασπορά μηχανημάτων» στις δασικές εκτάσεις του νησιού.

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο -απαντώντας στον κ. Χατζηγιάννη- η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη, «καλώς ξεκινήσατε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να μην πιάσουμε Αύγουστο».

Για τη δημοτική αρχή Κύτελη, ωστόσο, μια αποστροφή του λόγου του κ. Φραντζέσκου είναι ενδεικτική της αντίληψης που επικρατεί συνολικά στον Δήμο Μυτιλήνης. «Καθυστερήσαμε, αλλά πάμε καλά...». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ