× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…

«Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2020

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Και το καλοκαίρι του 2021 θα λειτουργεί στον Καρά Τεπέ η… «προσωρινή» δομή που στήθηκε εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό προκύπτει από το «φιλόδοξο» χρονικό πλαίσιο για τη δημιουργία της νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (LIBE), η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ.

Αυτό όμως έχει να κάνει και με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε η κ. Γκμίντερ «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το γρηγορότερο δυνατόν, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συμβάσεις, η κατασκευή. Και όπως ξέρετε η συζήτηση με τον ντόπιο πληθυσμό δεν είναι και τόσο εύκολη και έχουν δυσκολευτεί με την όλη κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα είναι κλειστό το νέο ΚΥΤ»
Αναφερόμενη στην «προσωρινότητα» της δομής του Καρά Τεπέ η κ. Γκμίντερ είπε ότι «το προσωρινό σημαίνει ότι δεν θα είναι εκεί για πάντα. Αλλά θα χρειαστεί καιρός για να φτιαχτεί ένα νέο κέντρο υποδοχής πολλαπλών σκοπών, το οποίο δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα έχει ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο κάτι που επιτρέπει η Οδηγία για της Συνθήκες Υποδοχής».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «συνολικά η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να μετεγκαταστήσει 2.500 άτομα από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Είναι κάτι το οποίο κάνουμε και ζητάμε από τα κράτη μέλη να κάνουνε το ίδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο καταυλισμός ήταν μία ντροπή για την Ελλάδα» είπε στην ίδια συνεδρίαση για τον καταυλισμό της Μόριας ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης ο οποίος αναφερόμενος στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ είπε πως «δεν είναι όλα τέλεια μετά από 47 ημέρες, όσοι είναι στο πεδίο εργάζονται σκληρά, σημειώνεται πρόοδος κάθε μέρα».

Όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης, οι ελληνικές αρχές καθημερινά βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Οι 20 σκηνές που πλημμύρισαν για λίγες ώρες σε σύνολο 1200 και το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης που υλοποιήθηκε άμεσα καταμαρτυρούν το υψηλό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου σε αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Άσυλο (EASO) τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε μία προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ και οφείλω να πω ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά να βελτιώσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν καταλύματα για το χειμώνα που έρχεται και προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η φωτιά δεν ήταν ο λόγος, ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης, μίας κρίσης η οποία ήταν μακροχρόνια» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να λέμε ότι δε θέλουμε άλλες Μόριες αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη». Η κ. Ποντιέ κατέληξε ότι «οι καταυλισμοί στα νησιά δεν θα πρέπει να έχουν άλλο στόχο από την ασφαλή μετάβαση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
«Από την πρώτη μας επίσκεψη πριν δυο μήνες, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σας προειδοποιήσαμε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος - πάνω στο κύμα κύριε Λογοθέτη - μέσα στο Βοριά, με σαθρό έδαφος. Είναι, όπως είπαμε, πεδίο βολής. Δυστυχώς για τους πρόσφυγες αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές, τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν πάρα πολύ σύντομα. Ο κόσμος πνίγηκε από την θάλασσα, την λάσπη και την βροχή. Και είστε περήφανοι γι’ αυτό το πράγμα».

Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ακόμα «η επιμονή, δική σας ή της Κυβέρνησης - δεν ξέρω ποιου, πείτε μας - σε τέτοια camps - μαμούθ 10.000 ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, αλλά παραπέμπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μέσης Ανατολής».

Και κατέληξε: «Βλέπουμε αναθέσεις, και υψηλό κόστος. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – γιατί είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών – θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά πού ακριβώς πηγαίνουν τα λεφτά».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας

Θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων – Κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για εθελοντές
Στον Μόλυβο την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΕΓΑΣ για το στάδιο της Μήθυμνας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναχωρήσεις σε δύο φάσεις μετά την παρέμβαση Μουτζούρη

Περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου από την Λέσβο για τον Πειραιά και άλλοι 100 προγραμματίζεται να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα -Επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον υπουργό Μετανάστευσης μετά την αποκάλυψη του Ν
Αναχωρήσεις σε δύο φάσεις μετά την παρέμβαση Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αλλοι 358 στη Λέσβο και οι υποσχέσεις Πλεύρη περιμένουν στο λιμάνι

Νέα μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη την Τετάρτη, ενώ κανένας από τους 409 της προηγούμενης άφιξης δεν έχει αναχωρήσει για την ενδοχώρα – Εκτεθειμένο το Υπουργείο Μετανάστευσης από το χρονοδιάγραμμα που το ίδιο ανακοίνωσε
Αλλοι 358 στη Λέσβο και οι υποσχέσεις Πλεύρη περιμένουν στο λιμάνι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια γνωριμία στην έκθεση βιβλίου έγινε μεγάλη δωρεά για το σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής ευχαριστούν τον Μιχάλη Καπιωτά για την έμπρακτη στήριξη και την ενθάρρυνσή του
Μια γνωριμία στην έκθεση βιβλίου έγινε μεγάλη δωρεά για το σχολείο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Απολιθωμένο Δάσος απέναντι στην κλιματική κρίση

Ενημερωτική δράση στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026
Το Απολιθωμένο Δάσος απέναντι στην κλιματική κρίση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Σε τεντωμένο σχοινί το Κέντρο Υγείας Αντισσας

Μόλις ένας μόνιμος γιατρός και δύο νοσηλευτές στη μονάδα – Οι μετακινήσεις προσωπικού καλύπτουν κενά, αλλά δεν αρκούν για όλες τις βάρδιες
Σε τεντωμένο σχοινί το Κέντρο Υγείας Αντισσας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη με θέμα «Πώς πορευόμαστε στον σύγχρονο κόσμο»
Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη

Το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας αναδεικνύει τον ρόλο της γαλλικής γλώσσας ως γέφυρας πολιτισμού, γνώσης και ευρωπαϊκής συνείδησης
Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»