× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προβληματισμός για το κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή προβάτων του Μεσοτόπου

Ελήφθησαν δείγματα από εκτροφή των Παρακοίλων στην οποία εμφανίστηκαν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/11/2020

Προβληματισμός για το κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή προβάτων του Μεσοτόπου

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, σχετικά με το κρούσμα καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε σε εκτροφή του Μεσοτόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος προκαλεί εντύπωση στην υπηρεσία γενικότερα με δεδομένο ότι πρόκειται για ορότυπο της ασθένειας  διαφορετικό από αυτόν που συνήθως συναντάμε στα κοπάδια της Λέσβου.

Διαφορετικός ορότυπος

 «Πρόκειται για τον ορότυπο BT4 ο οποίος είναι διαφορετικός από τον ορότυπο BT16 που συναντάμε στα κοπάδια του νησιού μας. Ο ορότυπος ΒΤ4 είναι πολύ κοινός στα απέναντι παράλια της Τουρκίας όπου οι επιζωοτίες είναι δυστυχώς ανεξέλεγκτες, καθώς και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Επίπλέον έχουμε αναφορές για ύποπτα συμπτώματα ζώων από εκτροφές των Παρακοίλων από τις οποίες ελήφθησαν δείγματα και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Παν. Κουφέλος οι κτηνοτρόφοι μας αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να παρατηρούν με προσοχή τα ζώα τους και να αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα διαπιστώσουν.

«Οι κτηνίατροι της υπηρεσίας μας, σημειώνει ο Π. Κουφέλος είναι συνεχώς σε επιφυλακή και ανά πάσα στιγμή μπορούν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τους κτηνοτρόφους μας. Δεν βοηθά κανέναν να κρατούν οι παραγωγοί κρυφά τα κρούσματα της ασθένειας όπως τους συμβουλεύουν κάποιοι. Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της ασθένειας ανεξέλεγκτα στα κοπάδια του νησιού και την υποβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Άλλα δύο χρόνια καραντίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς η εμφάνιση νέου κρούσματος της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια του νησιού μας θα έχει ως συνέπεια να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια η καραντίνα εξαγωγής ζώντων ζώων για εκτροφή η οποία ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, το Λεσβιακό πρόβατο είναι μία ντόπια φυλή του ζώου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά παραγωγική και ανθεκτική στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Η απαγόρευση εξαγωγής αυτών των ζώων για εκτροφή, δυστυχώς, σημειώνει ο Παναγιώτης Κουφέλος, αποτελεί πλήγμα για την τοπική οικονομία και τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να πουλήσουν τα ζώα τους και τα προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές απ’ ότι σήμερα. Μετά την εμφάνιση του νέου κρούσματος η άρση της καραντίνας θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, εμείς ωστόσο συνεχίζουμε κανονικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην υποστήριξη του αιτήματός μας προς το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση της απαγόρευσης».

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, υλοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και προσήλωση το πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων σε ζώα «μάρτυρες» για τον έλεγχο και τον εντοπισμό κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια του νησιού μας. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, ωστόσο η αρνητική εξέλιξη εντοπισμού του κρούσματος καταρροϊκού πυρετού ανέτρεψε το θετικό σκηνικό των προηγούμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ο Παν. Κουφέλος οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου η Κτηνιατρική Υπηρεσία ολοκληρώσει το σχετικό φάκελο με τις απαραίτητες δειγματοληψίες που θα βγάλουν τη Λέσβο από την πολυετή καραντίνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα