× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδει τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σκληρή επιχειρηματική κόντρα για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ. Ο ρόλος της νέας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/6/2023

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδει τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη ασυνεννοησία με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Στις 22 Ιουνίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως γίνεται πλήρης επανέλεγχος των αγροκτημάτων που ήταν σε τηλεπισκόπηση και οι αγρότες που τα έχουν δηλώσει υπέστησαν μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων που λάμβαναν. Στις 16 Ιουνίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προχωρήσει σε άλλη ανακοίνωση που έκανε λόγω για την διαλειτουργικότητα  του  ΟΣΔΕ μέσω τρίτων εφαρμογών πέραν αυτής του gov.gr   Τις ανακοινώσεις αυτές ήρθε να διαψεύσει δελτίο τύπου που εξέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον τίτλο «Διευκρινίσεις για ΕΑΕ 2023 και πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ 2022».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Τσακίρη με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο. Μετά από αυτές τις συναντήσεις το υπουργείο αναφέρει: «Η πύλη εισόδου για τις αιτήσεις των δικαιούχων αγροτών είναι μια και μοναδική και βρίσκεται στο gov.gr

O OΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος διεπαφής (ΑPI), ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου, πιστοποίησης και ασφάλειας δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξασφαλίζει τις πληρωμές του 2022 στους δικαιούχους μέχρι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2023».

 

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον πλήρη επανέλεγχο των αγροκτημάτων της τηλεπισκόπισης κάνει αναφέρει πως υπάρχει αδυναμία τεχνική υποστήριξης του ΟΣΔΕ του 2022 που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων. Επίσης τονίζει πως ο οργανισμός διενεργεί  καθολικό επανέλεγχο των αγροτεμαχίων που υπήρξαν μειώσεις κατά τους ελέγχους που έχουν διεξήχθησαν με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022.

Περαιτέρω ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει: «Ο καθολικός επανέλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι γεωργοί για τους οποίους υπήρξαν μειώσεις κατά τον έλεγχο των Συνδεδεμένων Καθεστώτων θα ειδοποιηθούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι παραγωγοί που κατέθεσαν online αίτηση και

- μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων στα οποία έχουν υποβάλει την αίτησή τους, προκειμένου να προσκομίσουν στις οικείες ΠΔ / ΠΜ του Οργανισμού ενδεχόμενο πόρισμα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να ληφθεί υπόψιν για την ολοκλήρωση του επανελέγχου των αγροτεμαχίων τους».

 

Τι στα αλήθεια συμβαίνει;

 

Οι παραπάνω ανακοινώσεις δείχνουν πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν ο κ. Τσακίρης παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου στον ή στην διάδοχο του.  Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναδομηθεί ριζικά.

 

Ωστόσο τα οικονομικά συμφέροντα που  βρίσκονται πίσω από την διαχείριση του ΟΣΔΕ  (τραπεζικά και επιχειρηματικά)  ασκούν αφόρητες πιέσεις ώστε αυτές τις λίγες μέρες να ληφθούν οριστικές αποφάσεις που θα  στρέψουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση το ΟΣΔΕ.  Ώστε οι όποιες αλλαγές γίνουν στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις εκλογές να μην μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα στην διαχείριση του ΟΣΔΕ.

 

Η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και των εποπτευόμενων από αυτόν φορέων θα είναι σαρωτικές.  Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρακολουθεί στενά την λειτουργία του υπουργείου, όπως και την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά το σύνολο των υπουργείων της χώρας όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην διακαναλική συνέντευξη του εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι γυναίκα (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) που σχετικά πρόσφατα έχει προσεγγίσει πολιτικά την Ν.Δ. Έχει διατελέσει σε κυβερνητικά πόστα, κατά το παρελθόν, αλλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα υπουργού και δεν προέρχεται από τον αγροτικό χώρο.  Δηλαδή δεν είναι άνθρωπος που έχει φιλίες, συμπάθειες ή δεσμεύσεις κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους του αγροδιατροφικού τομέα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης