× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε προεκλογικό κλίμα η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Στο τραπέζι της συζήτησης τα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα χρέη του δήμου Μυτιλήνης και των σχολικών επιτροπών. Υπό έλεγχο τα χρέη των καταναλωτών σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Μαραμπούτης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/9/2023

Σε προεκλογικό κλίμα η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Σε προεκλογικό κλίμα με μικροεντάσεις εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης με αποκλειστικό θέμα τη ΔΕΥΑΛ, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης.

Η συζήτηση  ξεκίνησε με αμφισβήτηση από την πλευρά της Εριφύλης Χιωτέλλη και του Παναγιώτη Ανδριώτη για το αν χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία να γίνει γενική συζήτηση για την ΔΕΥΑΛ, ενώ ένταση προκάλεσε το αίτημα του Γιώργου Κατζανού να ληφθεί απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας προκειμένου να ελεγχθούν τα οικονομικά της τα τελευταία χρόνια.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Φλώρος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της επιχείρησης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2019.

Τι είπε ο Φλώρος...

Όπως είπε το βασικό και κυρίαρχο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η εταιρεία ήταν οι εξωτερικούς συνεργάτες πους τους  είχε ανατεθεί η καταμέτρηση με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και  οι οποίοι δεν εργαζόταν με τον σωστό τρόπο.  Αυτό  σήμαινε απώλεια πόρων και εσόδων για τη ΔΕΥΑΛ.

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε η εταιρεία, σύμφωνα με τον Γιώργο Φλώρο ήταν οι χαλασμένοι υδρομετρητές, οι οποίοι σταδιακά αντικαταστάθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στα χρέη της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα λόγω της δύσκολης περιόδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν, όμως πρόσθσε, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ στην τιμολογιακή πολιτική η οποία όπως είπε ξεκάθαρα αδικούσε την πόλη της Μυτιλήνης και ευνοούσε όλα τα χωριά, έγινε προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης.

Ειδικά για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος εκτινάχθηκε χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα αυξήσεων και μετακύλησης του βάρους στους πολίτες. Τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας ότι έχει γίνει συμφωνία όλων των ΔΕΥΑ με τα συναρμόδια Υπουργεία για χρηματοδότησή τοης ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες του ρεύματος, όμως είπε η υπόσχεση αθετήθηκε.

Η πρόταση που έγινε από τη ΔΕΗ τόνισε ο κ. Φλώρος ήταν να γίνει διακανονισμός σε 48 δόσεις που σημαίνει 77.000 ευρώ το μήνα ένα ποσό δυσβάσταχτο.

Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν σημείωσε ότι παρέλαβε η νέα διοίκηση πολλές ενταγμένες δράσεις από τη διοίκηση του κ. Γιαννάκη ωστόσο πολλά από αυτά αντιμετώπισαν προβλήματα.

Οι οφειλές της ΔΕΗ και άλλα πολλά 

Παίρνοντας το λόγο ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Μαραμπούτης αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με το χρέος της ΔΕΗ και τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν.

Όπως είπε έως το Δεκέμβριο του 2021 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ χρέος στη ΔΕΗ και όλοι οι λογαριασμοί ήταν το πολύ έως 200.000 ευρώ. 

Στη συνέχεια οι λογαριασμοί άρχισαν να έρχονται από 300.000 έως 500.000 και η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, βάζει όμως κάθε μήνα  από 200 έως 300.000 ευρώ έναντι των ποσών που οφείλονται.

Τέλος του 2022  ο λογαριασμός ήταν   2.800.000 ευρώ και τώρα είναι  4.200.000 ευρώ με λήξη τέλος Οκτωβρίου. 

Όπως τόνισε ο κ. Μαραμπούτης οι μεγάλες οφειλές αφορούν τα Νομικά Πρόσωπα. Οι απλοί καταναλωτές και οι επαγγελματίες σημείωσε δεν οφείλουν μεγάλα ποσά και αν κάποιος δεν ανταποκρίνεται υπάρχει πίεση με διακοπές και διακανονισμούς.  Οι εκκλησίες ωστόσο σημείωσε οφείλουν μεγάλα ποσά της τάξης των  200.000 ευρώ. 

Τι χρωστάει ο Δήμος στη ΔΕΥΑΛ

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης Ηρακλής Κουντουρέλλης αναφέρθηκε στις οφειλές του Δήμου προς την εταιρεία. 

Όπως είπε υπάρχουν οφειλές που σήμερα αγγίζουν τις 131.840 ευρώ από πάρκα, δημοτικά κτίρια και τον καταυλισμό των Ρομά, τα οποία θα πληρωθούν με εντολή δημάρχου έως την άλλη Παρασκευή. 

Παράλληλα σημείωσε ο κ. Κουντουρέλλης εκκρεμούν κάποιες αγωγές της ΔΕΥΑΛ  που θα ενημερωθεί το Συμβούλιο για οφειλές από τις σχολικές επιτροπές. Συγκεκριμένα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει 754.714 ευρώ έως 23/12/2021 ενω η Πρωτοβάθμια Επιτροπή οφείλει 626.000 ευρώ.

Οι αγωγές οπως είπε έχουν απορριφθεί. Θα εκδικασθούν κάποια στιγμή, σημείωσε, όμως  ένα μεγάλο τμήμα  αυτών των αξιώσεων θα είναι επισφαλής. 

Επίσης τόνισε ο κ. Κουντουρέλλης ο Δήμος πλήρωνε το ρεύμα σε αντλιοστάσιο γεωτρήσεις βιολογικούς κλ.π 380.000 ευρώ αντί για τη  ΔΕΥΑΛ. Μάλιστα ανέφερε ότι ασκείται πίεση από την Οικονομικη Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης για συμψηφισμό οφειλών.

Οι τοποθετήσεις 

Στην τοποθέτησή της η Εριφύλη  Χιωτέλλη επισήμανε ότι δεν γίνεται να έγιναν όλα καλά και να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο. «Έχουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία προφανώς δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Ακούμε ότι σε πολλά χωριά γίνονται πολύωρες διακοπές νερού αφού δεν υπάρχει επάρκεια. Δυστυχώς δεν έγιναν αυτά που έπρεπε και σε αυτή την διαδικασία σήμερα δεν πήρα τις απαντήσεις που ήθελα. Καταλαβαίνουμε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια προκάλεσε οικονομικό αδιέξοδο σε όλες τις ΔΕΥΑ. Όμως δεν είδαμε καμιά διαμαρτυρία για τα χρήματα που δεν δόθηκαν. Εδώ χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική και όχι αύξηση τιμολογίου. Είναι ώρα όλοι οι αιρετοί και οι βουλευτές να πιέσουν προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ από την πολιτεία, αυτή είναι κατά την άποψή μου για την επίλυση του προβλήματος».

Στην τοποθέτησή της η Νίκη Τσιριγώτη μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ακούστηκαν πολλές διαπιστώσεις για τα προβλήματα όμως δεν ακούστηκαν προτάσεις για ουσιαστικές λύσεις ώστε να αλλάξει αυτή τη κατάσταση.

«Ερχόμαστε να διαπιστώσουμε μετά από τόσα χρόνια ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει προσωπικό και ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς με την κατάσταση απαξίωσης που επικρατεί σήμερα, το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση αυτών των εταιρειών για δήθεν εξυγίανση. Δεν ξέρω αν η συζήτηση αυτή οδηγεί κάπου όμως όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι παρούσα θα για να βάλει εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια».

Στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ανδριώτης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι οφειλές στη ΔΕΗ και πως θα γίνει ο διακανονισμός.

«Πρέπει να βρούμε κάποια λύση με τη συνεργασία των δύο δημάρχων ώστε να πληρωθεί μέρος της οφειλής. Πιστεύω γενικότερα ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή των δαπανών όσο είναι αυτό δυνατόν γιατί δεν γίνεται να ξοδεύεις 100 και να εισπράττεις 80».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην Ερεσό

Την εκδήλωση διοργανώνει οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής στην πλατεία του χωριού
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Σπίτι του Πολιτισμού αλλά πώς;»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών αναρωτιούνται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Αγιάσου έγιναν δημοσιογράφοι για τον Καστανιώνα τους!

Η Visit Agiasos φτιάχνει ένα ζωντανό μουσείο, διασώζωντας τη συλλογική μνήμη, μαζί με το λαογραφικό μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικές δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας

Οι φωνές μαθητών με αναπηρία συναντήθηκαν με τις φωνές των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Μολύβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στηρίζει την αγροτική κινητοποίηση της 7ης Δεκεμβρίου

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να περισυλλέγονται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Ένα λιθαράκι στην καλλιέργεια της κουλτούρας της συμπερίληψης έβαλαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα

Από το πρωί ξηλώνεται το λιθόστρωτο στην οδό Σαρανταπόρου για να κατασκευασθεί νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα ακολουθήσουν οι αποκαταστάσεις των λιθόστρωτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λέσβος θα γίνει «ανανεώσιμη» ως το 2030

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση 30 νησιά, ανάμεσά τους και το δικό μας, βάζουν στόχο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους με καθαρή ενέργεια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς τέλος τα συλλυπητήρια για τον Χρήστο Βαλασέλλη

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης, στους δημοσιογραφικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για τον ξαφνικό θάνατο του διευθυντή του AEOLOS TV
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χρήστος Βαλασέλλης ζούσε σε ένα «χωριό» εξυπηρετώντας σταθμούς σε όλο τον πλανήτη…

Συντετριμμένοι οι συνάδελφοί του στο Aeolos Tv και στα ΜΜΕ για την απώλειά του- Τα όνειρά του, η σύλληψη και οι ιδέες του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης

Ενδιαφέρουσα δράση από το Open Lesvos, την Κοιν.Σ.Επ. «Παρέα στη Λέσβο» και την Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι»