× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό ζητά η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2023

«Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης αι Ασύλου κατέθεσε η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα ζητώντας «να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.

Ειδικότερα η Μ. Κομνηνάκα αναφέρει:
«Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περίπου το 70% των εργαζομένων απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ΙΔΟΧ, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι μέσω του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο – EUAA, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και εργαζόμενοι μέσω Μ.Κ.Ο.
Πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι της EUAA και στις 31/12/2023 πρόκειται να λήξουν οι συμβάσεις 800 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στην Αρχή Προσφυγών. Σύμφωνα με έγγραφα του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τις ως άνω υπηρεσίες στις 2/8/2023, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προτίθεται να προσλάβει μόλις 622 συνολικά συμβασιούχους, αφήνοντας ουσιαστικά απ’ έξω πάνω από 150 εργαζόμενους, κυρίως από την Υπηρεσία Ασύλου. Εργαζόμενοι, που επί το πλείστον εργάζονται από το 2016-2017. Εργαζόμενοι συνεπώς με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο της διαχείρισης και εξέτασης αιτημάτων ασύλου, οι οποίοι καλούνται καθημερινά, μαζί με τους συναδέλφους τους, να διεκπεραιώσουν διαδικασίες σχετικές με το απαιτητικό προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας. Παρά τις αυξημένες και πολυδιάστατες ανάγκες του συγκεκριμένου Υπουργείου, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες αρνούνται να το στελεχώσουν πλήρως με μόνιμο προσωπικό, επικαλούμενοι είτε την αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού είτε λόγους προσωρινότητας των αναγκών.
Ωστόσο, η συνεχής και αδιάλειπτη απασχόληση των ίδιων εργαζομένων από το 2016, με επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, αποδεικνύει ότι οι ανάγκες αυτές μόνο προσωρινές δεν είναι. Γιατί, δυστυχώς, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή μας, συνεπάγεται την διαρκή αύξηση στα καραβάνια των ξεριζωμένων, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο. Το επιχείρημα της αδυναμίας κάλυψης των θέσεων εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύει τον βαθιά ταξικό και άδικο χαρακτήρα των προτεραιοτήτων των αστικών κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη αποψίλωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ίδια ώρα που ΜΚΟ και ιδιώτες λυμαίνονται τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα της Ε.Ε. και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύονται αφειδώς με ζεστό χρήμα, σε βάρος πάντα των εργατικών και λαϊκών αναγκών, με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, να κρατούν αυτούς τους εργαζόμενους ομήρους επί χρόνια και τώρα μάλιστα επιλέγει να τους απολύσει, με τις αντίστοιχες φυσικά συνέπειες τόσο στην ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων τους. Την ίδια ώρα τα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε απεργιακές κινητοποιήσεις. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
Να στελεχωθεί πλήρως το Υπουργείο με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τι συζητήσατε με τον κ.Καιρίδη;»

Ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Μυτιλήνης Νίκης Τσιριγώτη στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα