× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες επιδοτήσεις θα πληρωθούν και ποιες δεν θα πληρωθούν το Δεκέμβρη

Βραχνάς για υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ το ΟΣΔΕ του 2023 και το Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2023

Ποιες επιδοτήσεις θα πληρωθούν και ποιες δεν θα πληρωθούν το Δεκέμβρη

Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πολλών περιοχών της χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που έχουν υποστεί στις επιδοτήσεις που λάμβαναν ως το 2022. Οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο (μέσα Νοεμβρίου) έχουν την μορφή διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη πολλοί αγροτικοί σύλλογοι από όλη την χώρα με ανακοινώσεις υπομνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας ζητούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  (δηλαδή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας) και να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει στο ΟΣΔΕ του 2023.

Τα προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων ήταν η αφορμή (κι όχι η αιτία) για να οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επίκειται η αντικατάσταση της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται πως στην θέση του προέδρου θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Δημήτρης Ντογκούλης.

Άσχετα όμως με τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βέβαιο πως ο Δεκέμβρης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και για την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιο πως μεγάλα τμήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα δουν για δεύτερη φορά να λαμβάνουν επιδοτήσεις πολύ μικρότερες από αυτές που περίμεναν και πολλές χιλιάδες να είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός πληρωμής.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα 15 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να πληρωθεί το τμήμα των αγροτικών επιδοτήσεων που αφορά τα οικολογικά σχήματα. Κι είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να πληρωθεί, το συγκεκριμένο τμήμα της επιδότησης, ως το καλοκαίρι του 2024. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και πιθανά ένα τμήμα της βασικής ενίσχυσης. Αθροιστικά αυτά τα τρία τμήματα δεν ξεπερνούν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης σε αυτή την φάση. Επίσης εκτός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μένουν οι μεγάλες και μεσαία αγροτικές εκμεταλλεύσεις, διότι πρόκειται για μια επιδότηση που αφορά τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο εκτός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μένουν οι πολύ μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συνεπώς πολλοί είναι οι αγρότες που θα μείνουν απογοητευμένη και από την πληρωμή του Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα