× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η καινοτομία στην παραγωγή ελαιολάδου στην πράξη

Η «Συνεργασία Γέρας» επιδιώκει να βάλει την ελαιοκομία της Λέσβου στην εποχή των super food

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2024

Η καινοτομία στην παραγωγή ελαιολάδου στην πράξη

Η «Συνεργασία Γέρας» ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή χυμού ελιάς με μέγιστο βιοδραστικό φορτίο τόνισε ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης κατά την πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου που υλοποιούν το «Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η Γεωτεχνική Αιγαίου, η Agnusvita, ΚοινΣΕπ Μοδούσα. H εκδήλωση πραγματοποιηθήκε στο ανακαινισμένο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας.Στόχος είναι να παραχθεί ελαιόλαδο που θα είναι όσο γίνεται πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες, λουτεΐνη, σκουαλένιο και τοκοφερόλες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής και super food. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο ως κύριο προϊόν σε συνδυασμό με παραπροϊόντα ελαιοποίησης, όπως φύλλα ελιάς, θα αποτελέσουν τις κύριες πηγές φαινολικών ενώσεων και θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής ή superfood.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει βελτιστοποίηση του ελαιοτριβείου και διερεύνηση των χαρακτηριστικών ποιότητας δειγμάτων από 2 ελαιοκομικές περιόδους.

Στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνονται  δοκιμές στον ελαιόκαρπο για την εύρεση της βέλτιστης ελαιοποίησής του (π.χ. χρόνος μάλαξης, διερεύνηση χρήσης πρέσας, αποπυρήνωση, προσθήκη διαφορετικών ποσοστών φύλλων ελιάς). Κατά την 1η ελαιοκομική περίοδο θα συλλεχθεί και θα ελαιοποιηθεί στις βέλτιστες συνθήκες ένας αριθμός ελαιολάδων διαφοροποιούμενα ως προς ποικιλία, υψόμετρο, περίοδο ωρίμανσης, ενώ κατά το 2ο χρόνο θα γίνει εκτενέστερη δειγματοληψία στις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης.

Η ποιοτική αξιολόγηση των παραγόμενων ελαιολάδων θα γίνει μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας (ΕΑΧ), με αναλύσεις όπως: οξύτητα, Κ/ΔΚ, υπεροξείδια, βιοδραστικό περιεχόμενο, λιπαρά οξέα, χρωστικές, σκουαλένιο, οργανοληπτική αξιολόγηση. Επίσης, το σύνολο των διαδικασιών της παραγωγικής αλυσίδας (τοποθεσία χωραφιού, καλλιεργητικές συνθήκες, ποιοτικά & ποσοτικά αποτελέσματα) θα αποθηκεύονται σε βάση μεταδεδομένων, με στόχο την αξιοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης για βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στον πρωτογενή τομέα, αλλά και παροχή στοιχείων στους ερευνητικούς φορείς και τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αποπεράτωση του έργου θα αναδειχθούν οι βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, ώστε να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί και να βελτιωθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Πρότυπο ελαιοτριβείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομιλία του ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης εξήγησε πως η ερευνητική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα ελαιοτριβείο που θα αφαιρεί από την διαδικασία έκθλιψης του καρπού όλες τις πρακτικές και τα μηχανήματα που οδηγούν σε μείωση των πολυφαινολών και των άλλων βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Έτσι ώστε το τελικό προϊόν που θα παραχθεί να μπορεί να δοθεί στην αγορά ως φαρμακευτικό σκεύασμα ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Τέλος ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως η επιδίωξη είναι με την ολοκλήρωση του έργου παραχθεί ένα πιλοτικό προϊόν.

Αμέσως μετά ακολούθησαν η ομιλία από τον εκπρόσωπο της AGNUSVITA Ευστράτιος Κουτήρης και η ομιλία του προέδρου της ΚοινΣΕπ Μοδούσα Κώστα Αρτακιανού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και την χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα