× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αγνοείτε κ. Κύτελη ότι ο Δήμος είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας;»

«Τηρήστε τη νομιμότητα» λέει η «Πυξίδα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2020

«Αγνοείτε κ. Κύτελη ότι ο Δήμος είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας;»

Ανήθικο και απαράδεκτο χαρακτηρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζαρβού, Δημήτρης Μαλλιαρός και Εριφύλη Χιωτέλλη τη μεθόδευση, όπως λένε της Δημοτικής Αρχής Κύτελη για ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες. Θυμίζουμε ότι σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου.

Ειδικότερα η «Πυξίδα» καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Κύτελη ότι «δεν υπολογίζει τίποτα! Ούτε καν τις αυστηρές συστάσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)»

Σημειώνει ότι για δεύτερη φορά τίθεται το ζήτημα στην οικονομική επιτροπή περί τροποποίησης  προϋπολογισμού προκειμένου να εκτελεστεί έργο καθαριότητας  με τη διαδικασία των αναθέσεων. Και αναλυτικά αναφέρει:

«Την πρώτη φορά στις 14/04/2020 όπου ζητήθηκε τροποποίηση προϋπολογισμού  για να γίνει με ανάθεση το έργο της κοπής χόρτων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης ,  και ενώ υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοιχτό διαγωνισμό ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη.  Άλλαξαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προχώρησαν σε διαδικασία ανάθεσης. Διότι ως γνωστόν «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει»

Η τοποθέτησή μας τότε ήταν η παρακάτω: «Κατά την άποψη μας δεν μπορεί να γίνεται επίκληση στον Κορονοϊό για κάθε περίπτωση που δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια συγκεκριμένη επιλογή. Ο δήμος όφειλε να μεριμνήσει ώστε να γίνουν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες για να είναι έτοιμος ο ανάδοχος να προβεί στις εργασίες που περιγράφονται. Δε θα συμφωνήσουμε σε απευθείας αναθέσεις , που ως γνωστόν είναι πεδίο δόξης λαμπρό για πελατειακές σχέσεις, πόσο μάλλον όταν ήδη προϋπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανοικτό διαγωνισμό.»

Στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής έρχεται πάλι θέμα έγκρισης μελετών για ανάθεση εργασιών καθαρισμού οδών πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Η ανάγκη σύνταξη των μελετών κατά την άποψη της εισήγησης: « από την έλλειψη προσωπικού που υπήρξε και υπάρχει στη Δ/νση καθαριότητας σε συνδυασμό με την έκρηξη της πανδημίας από τον covid-19 που απασχόλησε και απασχολεί το προσωπικό της Δ/νσης που ασχολείται με τους κοινόχρηστους χώρους»

Στην αυριανή επίσης συνεδρίαση προτείνεται   για τους παραπάνω λόγους τα έργα αυτά να γίνουν με ανάθεση σε ιδιώτες.

Είναι απαράδεκτο να  μετατρέπονται οι  ΠΝΠ για απευθείας αναθέσεις σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ»

Είναι απαράδεκτο  και ανήθικο να χρησιμοποιείται η πανδημία του Κορονοϊού  ως κερκόπορτα για την ανάθεση σε ιδιώτες  των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου

Κ. Δήμαρχε δε γνωρίζετε πως υπάρχει ψήφισμα (με μεγάλη πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης που δηλώνει πως δε θα επιτρέψει την παράδοση του χώρου καθαριότητας σε ιδιώτες;

Κ. Δήμαρχε  γιατί δεν ενημερώνετε τους δημοτικούς Συμβούλους πως    υπάρχει  αυστηρή σύσταση της  Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)-  αριθμ. Εγγράφου 2133/15-04-2020, σε συνέχεια της  ανακοίνωσης της Κομισιόν, με αποδέκτες  τα Υπουργεία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους 332 Δήμους και τις  13 Περιφέρειες για την τήρηση της νομιμότητας της υφιστάμενης νομοθεσίας, γιατί εντοπίζεται «μεγάλη σύγχυση από το περιεχόμενο των ΠΝΠ και μεγάλες  αποκλίσεις»; Πού πάτε να τους μπλέξετε;

Κ. Δήμαρχε τους ενημερώσατε πως:

 « η ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι είναι παράνομοι οι διαγωνισμοί αλλά και οι αναθέσεις που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί, εν μέσω πανδημίας, με αντικείμενο όμως που δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επισημαίνει, δηλαδή, ότι οι αναθέσεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του Κορωναιού και μόνον ως προς αυτήν επιτρέπονται οι δαπάνες που σχετίζονται ευθέως και αποκλειστικά με την προστασία της υγείας των πολιτών!

Η ΕΑΑΔΗΣΥ ζητάει ακόμη την παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών ή και την ακύρωση των αναθέσεων για περιπτώσεις που δεν σχετίζονται ευθέως και αποκλειστικά με την αντιμετώπιση του Κορωναιού! η ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι  είναι παράνομοι οι διαγωνισμοί  αλλά και οι αναθέσεις»

Τέλος κ. Δήμαρχε θέλουμε να σας πούμε πως αν έχουμε ελλείψεις προσωπικού κάνουμε προσλήψεις! Δεν παραδίδουμε την καθαριότητα με τόση ευκολία στους ιδιώτες.

Και να σας ρωτήσω!

α)Αφού έχετε τόση ανάγκη από προσωπικό καθαριότητας γιατί αρκετοί από τους εργαζόμενους που προσελήφθηκαν ως διμηνίτες  δεν εργάζονται στο χώρο καθαριότητας;

β)  Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε πως οι τρεις τελευταίες προσλήψεις με τη διαδικασία των διμήνων που έγινα στο Δήμο Μυτιλήνης, εργάζονται στο χώρο της καθαριότητα;

Γιατί δε γίνεται να λέτε ότι έχετε έλλειψη προσωπικού στο χώρο καθαριότητας και αυτό το προσωπικό που παίρνετε για καθαριότητα να καλύπτει θέσεις γραφείου!

Κ. Δήμαρχε τηρήστε τη νομιμότητα, σεβαστείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προστατέψτε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Θερμή

Τραυματίσθηκαν ο οδηγός της μοτοσικλέτας και ο πεζός που ενεπλάκησαν στο περιστατικό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μοτοσικλέτες άνευ διπλώματος

Συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα στην περιοχή της Μυτιλήνης
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Μεταγραφή» Αλεξίου στην παράταξη Βέρρου

Στενή συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού με το δημοτικό Σύμβουλο Στρ. Αλεξίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Νυφίδα είναι «χωρίς πλαστικά»!

Εθελοντική δράση, ορνιθοπαρατήρηση με ολοένα και περισσότερους συμμετέχοντες
ΥΓΕΙΑ

1 νέο κρούσμα κορονοϊού στη Λέσβο

Μείωση των κρουσμάτων στο νησί το τελευταίο εικοσιτετράωρο
ΥΓΕΙΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σκόπελο

Με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον!

«Αγκάθι» στην αυτοδιοικητική ζωή της Λέσβου, οι κακές σχέσεις των δύο δημάρχων που δεν ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου ακόμη και στον ίδιο χώρο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εν μέσω πανδημίας, πάμε σε πτωχεύσεις πρώτης κατοικίας!»

Ο συντονιστής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Καραβασίλης εφ’ όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Περιφέρεια τίμησε την 75η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οδηγίες του Συλλόγου Εστίασης για το επίπεδο 2 της Λέσβου

Παράκληση για πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες του κλάδου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Αντωνέλλη φέρνει κινηματογραφικές παραγωγές στη Λέσβο

Εφ όλης της ύλης Συνέντευξη της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αναστασίας Αντωνέλλη. Μιλά για την Κοινωνική Πρόνοια, τον Πολιτισμό, το μεράκι της για την ανάδειξη του Αρχοντικού Γεωργιάδη και τις δράστηριότητες του πρώτου έτους
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ