× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η ζημιά θα φανεί το φθινόπωρο»

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος μίλησε Στο Νησί 99FM για την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, αλλά και τον τουρισμό από το εξωτερικό

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 16/5/2020

«Η ζημιά θα φανεί το φθινόπωρο»

Για την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, αλλά και διάφορα ακόμα ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, τη διασύνδεση με την Τουρκία, αλλά και τις πτήσεις τσάρτερ που τόσο πολύ έχουν επηρεαστεί εξαιτίας της πανδημίας, μίλησε στην εκπομπή «99 Και Σήμερα» ο ταξιδιωτικός πράκτοrας Ηλίας Πίκουλος, προσκεκλημένος Στο Νησί 99FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά αρκετό κόσμο», ανέφερε αρχικά ο πολύπειρος ταξιδιωτικός πράκτορας του «Picolo Travel», διευκρινίζοντας πως «είναι οι πάρα πολύ οι ντόπιοι που ζουν είτε στην Αθήνα είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της υπόλοιπης χώρας και έχουν πρεσαριστεί από όλη αυτή την καραντίνα, θέλοντας έτσι να έρθουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο νησί, να δουν τα σπίτια τους, τους συγγενείς, αλλά και τους φίλους τους».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ώστε να ταξιδεύουν με το 50% του πρωτοκόλλου επιβατών, τονίζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα των προηγούμενων ημερών, που τα πλοία ταξίδευαν από Μυτιλήνη για Πειραιά με μόλις 400 επιβάτες, δημιουργώντας προβλήματα αφού σε αυτούς περιλαμβάνονταν και οι Χιώτες ταξιδιώτες.

Επεσήμανε πως βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρήση καμπινών, αυξάνεται αρκετά το κόστος ταξιδιού για κάποιον που θέλει να έρθει στη Μυτιλήνη, αφού ουσιαστικά πέραν των οικογενειών, κάθε επιβάτης πρέπει να ταξιδεύει σε μονόκλινη καμπίνα. Διευκρίνισε επίσης πως γίνονται προτάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν διάφορά χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των επιβατών, όπως είναι ο Κοινωνικός Τουρισμός, τα Προγράμματα της Εργατικής Εστίας ή ακόμα και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η επέκταση του οποίου σε μη μόνιμους κατοίκους των νησιών, θα έδινε μια σημαντική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές, μειώνοντας το ταξιδιωτικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάνουμε 17 κρουαζιερόπλοια φέτος

Ο κ. Πίκουλος χαρακτήρισε άσχημη, εκτός όλων των άλλων, την κατάσταση που διαμορφώθηκε και στον κλάδο της κρουαζιέρας, αφού «μόνο μέσα στο 2020 για τη Μυτιλήνη ήταν προγραμματισμένες 17 προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων, κυρίως με Αμερικανούς αλλά και Ευρωπαίους τουρίστες», τονίζοντας πως ήδη μέχρι σήμερα, μέσα Μαΐου, θα είχαν ήδη γίνει οι τέσσερις πρώτες 4 αφίξεις, όταν για παράδειγμα πέρυσι είχαμε 5 όλες κι όλες και το 2018 μόλις μία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άγνωστο πότε θα ανοίξει η σύνδεση με Τουρκία

Παράλληλα, το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση προς το παρόν για το εκ νέου άνοιγμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία (χώρα εκτός Σένγκεν), μεγαλώνει τη ζημιά που θα υποστεί η τοπική οικονομία, αφού κάθε χρόνο έρχονταν στη Λέσβο περίπου 45.000 Τούρκοι ταξιδιώτες. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από φέτος θα ξεκινούσε και δρομολόγιο με καταμαράν από τη Σμύρνη, ανοίγοντας μια πολύ μεγάλη αγορά για το νησί μας», σχέδιο ωστόσο που «μπήκε στον πάγο» δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ακυρωμένα συμβόλαια, παγωμένες κρατήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο κ. Πίκουλος χαρακτήρισε ως «καθαρή ζαριά» την απόφαση των ξενοδόχων να ανοίξουν τα καταλύματά τους για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, αφού στο ενδεχόμενο που παρουσιαστεί κρούσμα στις μονάδες τους, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα πιθανά έσοδα που προσδοκούν να έχουν στο μικρό αυτό κομμάτι της τουριστικής σεζόν που θα λειτουργήσουν. Ενώ, σε ότι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη, αποκάλυψε πως «τα περισσότερα συμβόλαια έχουν ακυρωθεί και οι κρατήσεις έχουν σταματήσει, για άγνωστο πόσο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα